Isländska Sólstafir till Sweden Rock

Sparzanza, Sólstafir och Horisont är de senaste tre banden som är klara för sommarens upplaga av Sweden Rock Festival.

Sparzanza
Karlstads hjältar Sparzanza albumdebuterade 2001 som en del av den kring millennieskiftet blomstrande stonervågen. Gradvis blev deras sound alltmer metalliskt, samtidigt som de fick allt fler beundrare både bland publik och recensenter. Dagens Sparzanza är inte så olikt ett Entombed av death’n’roll-modell med gothkryddor – hårt, mörkt och svängigt. Bandets sjätte och senaste album ”Death is certain, life is not” (2012) blev en stor listframgång i Sverige, liksom singeln ”The fallen ones”. Efter en turné i Kina (!) inleddes arbetet med Sparzanzaalbum nummer sju för release 2014.

Sólstafir
Isländska Sólstafir bildades som ett black metal-band 1995. Med tiden har deras sound utvecklats till något väldigt speciellt, som inte är lätt att definiera vare sig för publiken eller bandet själva. Där finns ett påtagligt ”hedniskt” element tillsammans med något lika påtagligt futuristiskt – Cult Of Luna, Nachtmystium, Alice In Chains och Sigur Rós är referenser som dykt upp i recensioner. Hos just recensenter fick Sólstafir ett genombrott med andra albumet ”Masterpiece of bitterness” (2005). Bandets rykte växte ytterligare med ”Köld” (2009) och ”Svartir sandar” (2011). Den sistnämnda blev Sólstafirs hittills största framgång och singeln ”Fjara” blev listetta i hemlandet.

Horisont
Hårdrock av äldsta 70-talsmodell har fått många nya utövare i Sverige på senare år. Tillsammans med Witchcraft och Graveyard är Horisont från Göteborg ett av de mest framträdande banden. De debuterade 2009 med ”Två sidor av horisonten” för att på senare tid lägga in överväxeln på allvar. De efterföljande albumen ”Second assault” och ”Time warriors” släpptes 2012 respektive 2013, utan att tecken på stress eller bristande inspiration kunnat skönjas. Något som utmärker Horisont är att de förutom den tuffare 70-talsrocken även räknar klassiska AOR-band bland sina influenser. Vilket inte minst påverkat Axel Söderbergs personliga röst.

Scroll to Top