Isis till Sverige i november

isis

När Fan blir gammal blir han….mindre skränig? Ofta blir band som initialt imponerar med sin kompromisslöshet med åren lite lugnare och tristare, som en musikalisk manifestation över att starka uttryck och upprörda känslor hör ungdomen till. Gammal blir trött och oinspirerad, liksom. Andra band gör en helt annan tolkning av sin egen mognad och släpper efter vart begränsningar och konventioner. Så är det med amerikanska Isis.

I begynnelsen varde Isis en grupp unga män som ville vara som apokalypsikonerna Neurosis. Bandets första plattor var rätt enformiga kaskader av entonigt mangel, nyanser var mindre viktigt. Men i takt med att bandet ledsnat på Neurosis-jämförelserna ledde kampen för en egen identitet och ett eget musikaliskt språk till att bandet låste upp sina dörrar. Bakom väntade en egen värld där psykedelia och innerliga stämningar smorde det stundtals gristunga krosset.

I Isis fall handlar alltså ålderdomen (eller vad man ska kalla det så här 12 år in i karriären) inte om att helt ändra färdriktning eller att bli mindre uttrycksfull – det handlar om att inkludera MER: det rytmiska, det ambienta, det seismiska, det provokativa, det melodiösa – allt får ta rättmätig plats. Eteriska stämningar flyter självklart och naturligt in i vulkaniska, vulgära krafturladdningar, och lyckas på något sätt undfly det rätt enformiga och standardiserade konceptet kross/lugnt/kross/lugnt. På nya betraktelsen ”Wavering Radiant” har Isis snott åt sig de smaskigaste godisarna i idépåsen innan andra hunnit fatta något, precis som de gjort på de föregående milstolparna ”Oceanic”, ”Panopticon” och ”In the Absence of Truth”. Vi hör en idé- och produktionsmässig förfining och en smakfull förnyelse av Isis identitet som har mer proteiner än vi trodde att ett band kunde ha efter fem fullängdare och en hög miniplattor. Det som började som ett ungt gäng plagiatorer har med åren fått en unik, snygg kostym och en egen procent av jordens befolkning som dyrkar allt som sker i bandets namn. Gammal har inte blivit trött. Gammal har blivit äldst och startat en religion.

Medan skivorna är kristallklara och hanterbara, är Isis livespelningar hypnotiskt omtumlande. ”Wavering Radiant” kommer inte vara något undantag: funkar bra i hörlurar, men kräver att presenteras på riktigt i en konsertatmosfär för att alla nyanser och nivåer ska greppas. Vi i Sverige säger sålunda välkomna till Aaron Turner, Aaron Harris, Jeff Caxide, Michael Gallagher och Bryant Clifford Meyer, och bokar Isis psykedeliska jordbävning redan i november.

DATUM
1 november – Malmö, KB
2 november – Göteborg, Parken
4 november – Stockholm, Strand

Förband: Dälek

BILJETTER
Stockholm. 230kr + 15kr serviceavgift. KÖP BILJETT.
Lugerbiljetter säljs på www.luger.se/biljetter.
Biljetterna säljs även på Pet Sounds, Record Hunter, Bengans Stockholm och Sound Pollution.

Göteborg. www.pkmusik.se
Malmö. www.kulturbolaget.se

HEMSIDA
www.isistheband.com
www.myspace.com/isis

Rulla till toppen