Intern konflikt på Malmöoperan

En allvarlig intern konflikt på Malmöoperan hotar nu den pågående verksamheten. Det är operans vd Göran K Johansson som hamnat på kollisionskurs med operachefen Lars Tibell om hur verksamheten ska drivas. Konflikten ska ha pågått i flera år men har blåst upp rejält den senaste tiden efter oenighet kring satsningar på sådant som inte hör till operans konstnärliga kärnverksamhet.

”Vi kunde ha varit mer aktiva, vi har ju vetat om det, men man hoppades ju ändå att vd:n och den konstnärlige ledaren skulle kunna hantera konflikten. Men det är möjligt att det har kommit till vägs ände, att något annat måste göras”, säger Malmöoperans vice styrelseordförande Britt-Marie Lundqvist (S) till Sydsvenskan.

En konsult har kallats in för att lösa konflikten utan att lyckas. Under veckan ska operastyrelsen diskutera den uppkomna situationen med fackliga företrädare och på fredag är det ett extrainkallat styrelsemöte och då kan beslut komma i frågan.

Malmöperans knackiga ekonomi, med ett underskott på 19 miljoner kronor förra året, beror bland annat på satsningar utanför kärnverksamheten som gått dåligt. Operans vd menar också att underskottet beror på att de statliga anslagen inte räknats upp tillräckligt. För att täcka underskotten för 2009 och 2010 har Region Skåne skjutit till 20 miljoner kronor.

Rulla till toppen