Inför Melodifestivalen 2019

Det är ett nytt år, det är januari och det kan bara betyda en sak: det är snart dags för Melodifestivalen att dra igång igen!

Den här musikcirkusen blir aldrig gammal och inför varje år kommer nya artister, nya programledare, nya galenskaper och helt enkelt massa nytt – fast i en förpackning som är folkkär och familjär. Årets programledare är presenterade, likaså är artisterna och scenendekoren. Deltävlingar kommer att hållas i Göteborg, Malmö, Leksand och Lidköping och Andra Chansen hålls i Nyköping. Den stora finalen hålls som vanligt på Friends Arena i Stockholm. 

Vi går igenom vad vi vet inför de stundande tävlingarna, som kommer att bänka svenskarna vid tv-sofforna ett par lördagar i rad. Förhoppningsvis kommer de att leda till att Sverige hittar ett bidrag som tar hem segern i Eurovision Song Contest i Israel i maj. 

Upplägget på mello

Upplägget är detsamma som tidigare år. Det är fyra deltävlingar, varav de två främsta bidragen går vidare till finalen, medan trean och fyran går vidare till Andra Chansen. Från Andra Chansen kommer sedan fyra bidrag att ta sig vidare till finalen, som totalt kommer att bestå av tolv bidrag. Årets programledare är komikern Marika Carlsson, Sarah Dawn Finer och Kodjo Akolor (som båda var programledare för Musikhjälpen 2013) och sångaren Erik Saade. Varken Dawn Finer eller Saade är nya för Melodifestivalen då båda har varit med som deltagare under tidigare tillfällen, varpå Saade vann med låten ”Popular” 2011. 

(”dsc_1918” (CC BY-SA 2.0) av mathei.)

Även scenen är redo och presenterad. Årets scen kommer att vara den djupaste hittills och består av en scenplatta som ger artisterna 22 gånger 11 meter golvyta att uppträda på. Det kommer också att finnas en stor upplyst ring bakom scen som kommer att skapa häftiga ljuseffekter bakom artisterna. Ytan kommer att vara lite renare jämfört med tidigare år, men utan att bli tråkig.   

(”Melodifestivalen 2017 Stage” (CC BY 2.0) av Rob Young.)

Röstningen

Röstningen via mobilen kritiserades mycket förra året och man hävdade att den gynnande den yngre publiken. Detta har man tagit till sig av och röstningen kommer nu att vara anpassad även för de äldre generationerna. Detta hoppas man ska skapa en jämnare och mer rättvis röstning. I övrigt kommer det inte att vara några större nyheter och man kommer fortfarande att kunna betta på deltävlingarna och finalen, precis som tidigare år. En viktig skillnad är däremot att det endast är godkända spelbolag som får vara verksamma i Sverige. Endast en sammanfattning av ansedda och licensierade spelsajter får erbjuda sina spel och bonusar, vilket innebär säkrare och enklare spelmöjligheter i mobilen och på datorn.  

Artisterna 

Vilka är då artisterna? Det finns många nya och flera bekanta ansikten. Jan Malmsjö, 86 år, ska upp på scenen igen 50 år efter debuten. Det ska även de tidigare vinnarna Anna Bergendahl, Martin Stenmarck och bandet Arvingarna. Ann-Louise Hanson kommer att dyka upp, men också nya ansikten som Bishara, som bara är 15 år. 

Det kommer att bli pompa och ståt, mycket musik och förmodligen en hel del skratt och pinsamheter – precis som det alltid blir. Och med Christer Björkman i spetsen kommer årets upplaga förhoppningsvis att bli den bästa – hittills. 

Scroll to Top