In Flames och Crystal Castles till Storsjöyran

Första pusselbitarna i den mosaik som ska bli Storsjöyran 2013 är lagda. De består av kanadensiska electropunkarna Crystal Castles och två svenska artister som nått stora internationella framgångar – folkpopduon First Aid Kit och metalkungarna In Flames. Fler artistbokningar och nya spännande programpunkter offentliggörs inom kort. Yran ser fram emot den bästa sommaren någonsin!

Crystal Castles (CA). C
rystal Castles förkroppsligar 10-talets estetik och attityd inom den elektroniska musiken. Den kanadensiska duons sanslösa mix av punkigt aggressiv electro och basmullrande dansmusik har tagit världen med storm. Sångerskan Alice Glass är med sin karisma och dödsföraktande utspel på scen en samtidens Iggy Pop. Ett generationsdefinierande band.

Ethan Kath och Alice Glass bildade Crystal Castles i Toronto 2004. Efter en lång rad singlar och EPs som gav bandet ett namn i den digitala världen kom 2008 det självbetitlade debutalbumet.

Två år senare kom uppföljaren ”II”, som med singeln ”Not In Love”, som gästades av The Cures Robert Smith och som blev deras breda genombrott. Crystal Castles gick från att vara ett hippt undergroundnamn som respektlöst lekte med popkuturella symboler till att bli ikoner i egen rätt.

Deras på samma gång kompromisslöst stenhårda och mäktigt upplyftande musik har tagit dem jorden runt flera varv. Crystal Castles är givna dragplåster på de största festivalerna i världen, som Coachella, Glastonbury. Reading och Leeds.

I november 2012 släpptes Crystal Castels tredje album ”III”.

In Flames. 
Med nära tre miljoner sålda album är In Flames inte bara vår stora metalexport utan också ett av Sveriges största band alla kategorier. Anders Fridén och hans mannar har sedan det tidiga nittiotalet pressat sina genregränser framåt samtidigt som de gjort stora kommersiella landvinningar.

Turnéerna världen över har avlöst varandra och de har delat scen med band som Slayer, Iron Maiden och Megadeth. Grupper som gått från att vara deras förebilder till att betraktas som likar.

När In Flames 2011 släppte sitt tionde album ”Songs Of A Playground Fading” var det ett band på toppen av sin förmåga som presenterade ännu ett fantastiskt starkt album där vitaliteten och experimentlustan imponerade. I sommar gör In Flames endast tre svenska spelningar, varav den på Storsjöyran är en.

First Aid Kit
. Johanna och Klara Söderberg resa från det första trevande låtskrivandet i barndomshemmet i Svedmyra till inspelningen av det globalt framgångsrika albumet i ”The Lions Roar” i USA är senaste årens finaste framgångssaga.

Debuten, EPn ”Drunken Trees” släpptes av The Knifes bolag Rabid Records, men det var först med albumet ”The Big Black & the Blue” som det hände saker på allvar. Sedan dess har duon samarbetat såväl med White Stripes Jack White som idolen Conor Oberst. Med andra plattan ”The Lions Roar” tog de det stora klivet publikt och nådde framgångar på såväl på de engelska och amerikanska topplistorna som en förstaplacering på Svensktoppen. De har också sålt ut Cirkus i Stockholm flera gånger om.

Förra gången systrarna gästade Yran, 2008, spelade de på festivalens allra minsta scen, Intiman. När de nu kommer tillbaka är det som en av Sveriges stora musikexporter. Det är alltid lika roligt när vi kunnat presentera en lysande begåvning, som sedan upptäcks av den stora publiken.

Scroll to Top