Hurts till Sverige i mars

Manchesterduon Hurts rör sig i slutet av 80-talet och har så pass storvulna arrangemang i sin rena, melodiösa synthpop att självaste Ultravox skakar i New Wave-stövlarna. Med sin rena, svartvita estetik och ständiga flörtar till den elektroniska pop som regerade innan grungen slog igenom och kvävde den i rutiga skjortor och otvättat hår har Hurts ett helt eget uttryck.

Hurts är Theo Hutchcraft på sång och Adam Anderson på, ja, resten. Dessa två herrar utgör med sina vattenkammade frisyrer, ros mot asfalt-estetik och saxofonsolos ett klart brott i popmusikens utveckling. När deras debutalbum Happiness kom 2010 så var vi mest och nosade runt i tidigt 80-tal, men Hurts tvingade oss längre fram. Hade det inte varit för att deras musik är så evinnerligt välskriven och rent utsagt bra, så hade det nog inte hållit hela vägen. Som NME så klarsynt skriver i sin recension av debutalbumet så är deras stil förvillande lik Flight Of The Conchords Pet Shop Boys-spoof ”Inner City Pressure”. Men det kvittar.

Hurts är lika mycket ett statement i spellistan som ett guilty pleasure som du inte behöver känna dig särskilt skyldig över alls. De är ren och oförfalskad storslagen och bombastisk melankoli med ett visst mått glädje som skiner igenom molnen emellanåt. Och när de spelade på Berns i Stockholm senast var det bland det bästa som stått på den scenen. Theo kastade rosor till tonårsförälskade unga damer och herrar och de tuffa killarna stod utmed väggarna och såg genuint rörda ut. Däremellan sjöng vi alla med. Nu gör vi det igen.

”Happiness” gick in som # 4 på den brittiska albumlistan med över 25.000 sålda ex, något som gjorde Hurts till det snabbast säljande nya bandet i Storbritannien 2010. De har nu sålt över 2.000.000 skivor över hela världen med fjroton iTunes Topp 10 runt om i världen inklusive # 1s i Tyskland, Schweiz, Österrike och Finland.

Konsertdatum
18 mars – Strand – Stockholm

Mer information om Hurts Sverige-spelning

Scroll to Top