Hultsfredsfestivalen – slutet på en epok?

Av Redaktionen
Jul 6th, 2010
0 Kommentarer
871 Views

hultsfredsfestivalen

I år skulle det ha varit 25-årsjubileum för den anrika Hultsfredsfestivalen men som vi meddelade för en vecka sedan så har årets festival ställts in på grund av dålig biljettförsäljning. Detta innebär sannolikt slutet för festivalen om inget drastiskt skulle ske. Det nybildade bolaget Hultsfredsfestivalen AB har ansökt om konkurs.

Den första upplagan av Hultsfredsfestivalen ägde rum redan 1986 då drygt 7000 besökare fick njuta av bland andra Olle Ljungström och Erasure vid sjön Hulingen. De första fröna till festivalen såddes dock redan den 16 december 1981 då föreningen Rockparty bildades av några av traktens ungdomar som ville arrangera konserter för sina kompisar. Den första konserten ägde rum den 31 januari året därpå då några mindre kända artister uppträdde på fritidsgården. Det gav emellertid mersmak och det dröjde inte länge innan Rockparty arrangerade konserter med några av landets mest populära band såsom Eldkvarn och Ebba Grön. 1989 kom traktens frikyrkor med den bisarra anklagelsen mot Rockparty att de skulle ägna sig åt knarklangning och koppleri. Säga vad man vill om frireligiösa men de bjuder onekligen på en del skratt.

De första tio åren anordnades Hultsfredsfestivalen under andra helgen i augusti. 1996-2008 ägde den rum från torsdag till lördag helgen före midsommar i juni men 2009 flyttade man festivalen till den andra helgen i juli och utökades från tre till fyra dagar. Innan 1993 var Hultsfredsfestivalen en tvådagarsfestival.

1999 inträffade det ofattbara då en 19-årig kvinna avled till följd av skador i trängseln under det amerikanska rockbandet Holes konsert. Efter det, och incidenten på den danska Roskilde-festivalen året därpå då nio ungdomar krossades till döds när publiken vägrade lyssna till amerikanska Pearl Jams desperata uppmaningar om lugn, så har mycket gjorts för att öka säkerheten på liknande tillställningar över hela Europa.

Några av de världsartister som spelat på Hultsfredsfestivalen genom åren är Rammstein, Marilyn Manson, Kent, Oasis, Limp Bizkit, The Hives, Van Morrison, Di Leva, Black Sabbath, Lars Winnerbäck, Håkan Hellström, Motörhead, Thåström, Gary Moore, Ramones, Bob Hund, Ulf Lundell, Prodigy, Björk, Bad Religion och Wu-Tang Clan.

Ett av de mer minnesvärda ögonblicken i Hultsfredsfestivalen senare historia ägde rum 2006 då det brittiska bandet Babyshambles uppträdde. Gruppens skandalomsusade sångare Pete Doherty levde mer än väl upp till sitt rykte genom att under konsertens gång anfalla fotografer, kasta en gitarr mot publiken och slutligen falla av scenen till följd av ett misslyckat stage diving-försök. Han greps omedelbart efter konserten och fick böter för droginnehav.

Redan den andra upplagan av Hultsfredsfestivalen gick med förlust men festivalen växte snabbt och var i början av 90-talet Sveriges största och viktigaste musikhändelse. 2005 besöktes den småländska kulturinstitutionen av inte mindre än 32 000 personer. Ett dråpslag kom dock redan 2007 då man höjde biljettpriset samtidigt som de inbokade banden inte alls var de som publiken efterfrågade. Därefter gick det bara utför samtidigt som andra yngre festivaler såsom Metaltown och Way Out West i Göteborg, Sweden Rock Festival i Blekinge samt Peace & Love i Borlänge lockade allt fler besökare.

Två veckor innan 2010 års jubileumsfestival skulle äga rum så kunde festivalledningen dystert konstatera att bara drygt 5 000 biljetter hade sålts och styrelsen tvingades därför ta beslutet om att ställa in evenemanget för att inte ytterligare öka skuldbördan. För att gå runt hade man varit tvungen att sälja omkring 17 000 biljetter.

Hultsfreds kommun kommer med all sannolikhet att förlora de 4,5 miljoner kronor som de bidrog med i aktieägarkapital inför årets festival men kommunalrådet Kira Berg tror inte att förlusterna kommer att slå hårt mot kommunens budget. Det är trots detta ett hårt nederlag för Hultsfreds kommun eftersom evenemanget utgjort nästan 70 procent av besöksnäringens omsättning. Exakt hur stora bolagets totala förluster blir återstår att se när en konkursförvaltare hunnit sätta sig in i situationen. De utgifter som redan finns rör framför allt marknadsföring och förskott till vissa artister. De som köpt biljetter kommer alltså troligtvis inte att få några pengar tillbaka.

Även om det denna gång ser extremt dystert ut för en av de viktigaste institutionerna i svensk musikhistoria så finns det fortfarande entusiaster som inte vill ge upp. Ett par Facebook-grupper har redan startats för att om möjligt återuppliva den mångåriga festivaltraditionen i de småländska skogarna.

Vad som kommer hända med föreningen Rockparty, Popkollo Hultsfred, högskolecampus samt friskolan för musikindustrin – verksamheter som alla är nära knutna till festivalen, återstår att se under den närmaste tiden då diskussioner redan inletts. Är detta slutet för en epok i svenskt musikliv?

Kommentering är stängd