Hugh Masekela inviger Stockholms Kulturfestival 2013

Hugh Masekela har sålt miljontals skivor, spelat tillsammans med artister som Paul Simon, U2, Marvin Gaye och Miriam Makeba. Bombino är det nordafrikanska stjärnskottet som i vår släpper ett nytt album producerat av Dan Auerbach från The Black Keys. 13 augusti står Masekela och Bombino på festivalens största scen utanför Operan invigningskvällen.

Konserterna i sin kombination är unikt. Två traditioner och generationer inom världsmusiken, legendaren Masekela och framtidshoppet Bombino, mitt i sommarstockholm med fri entré för alla som vill uppleva en grymt svängig dansant mix av afrikansk musikkultur, jazz och rock, säger Claes Karlsson, konstnärlig ledare för Stockholms Kulturfestival.

Hugh Masekela är en av jazz- och världsmusikens största artistprofiler. Världskänd trumpetare, kompositör, sångare och stark politisk röst med rötterna i Sydafrika. 74-åringen sågs senast i Sverige under Paul Simons Graceland Revival Tour, konserten på Gustav Adolfs torg blir hans första solospelning i Sverige sedan mitten av 90-talet.

Bombino tuaregrockaren från Niger är den nordafrikanska musikens unga stjärnskott. Gitarristen och låtskrivaren blandar tillsammans med sitt band den suggestiva, traditionella tuaregmusiken från Saharas öken, med starka rock- och bluesinfluenser. Han har jämförts med gitarrister som Jimmy Page, John Lee Hooker och Jimi Hendrix och skördat mängder av lovord från internationell media som Rolling Stone och New York Times.

Vad: Stockholms Kulturfestival
När: 13–18 augusti
Var: Stockholm City, konserterna på Gustav Adolfs torg, GAT
Fri entré!

www.kulturfestivalen.stockholm.se

Scroll to Top