Hemlig festival på Öland

Hemlig festival – Ny Festival på Öland

Nyskapande och Landsbygdsutvecklande, spontan och överraskande musikevenemang med toner ifrån många av världens hörn.

Toner, röster och rytmer ifrån Senegal, Brasilien, Irland och Sverige möts och kan höras på fyra olika platser på Öland i Sommar. Det är den Hemliga festivalen som kanske kommer till just din Favoritplats.

I år presenterar Yellowbox för första gången Hemlig Festival. Ett nytt sätt att njuta musik natur, kultur och Öland. Festivalen reser till olika platser i fyra dagar. ”Platserna har något unikt som vi vill överaska publiken med” Dessutom händer något oväntat varje kväll som blir platsspesifikt. För att garanterat komma till festivalen måste man hoppa på en festivalbuss (tur och retur) som utgår ifrån Turistbyrån i Kalmar, Färjestaden och Borgholm på kvällen.

LEADER PROJEKT
Hemlig festival är ett Leader projekt (europeisk jordbruksfond för landsbygdsutveckling). ”Leader har gjort det möjligt att starta hemlig festival. Det känns oerhört spännande att vara med i ett landbygdsutvecklingsprogram, alla kulturella möten som blir möjliga. Möten mellan musiker, en ny publik och den hemliga platsen.” Säger John Leo Carter

HUR SKAPAS MUSIKEN?
Musiken skapas i Sättra på Öland. Musiker ifrån regionen möter musiker med olika nationaliteter och bakgrund. Gruppen arbetar tillsammans i tre dagar för att hitta nya musikaliska arrangemang. 
”Det är spännande att som musiker hamna i ett sammanhang att kunna arbeta fritt och improvisera kring andras musik och influenser” ”Det kommer att bli en utmaning men som musiker och arrangör har det här varit min dröm i många år” Säger John Leo Carter. Vi gör en liveinspelning av evenemanget som ska Heta: Ljud ifrån byn – Sättra Live.

VAD ÄR DET SOM ÄR SÅ HEMLIGT?
Platsen dit bussen reser är hemlig. Iden är att du hoppar på bussen i vid Turistbyrån i Färjestaden, Borgholm eller Kalmar och sedan tar bussen dig till en utvald plats där vi lovar festivalatmosfär. Alla platser har helt olika och därför blir ingen kväll lik nästa.

MUSIKER SOM DELTAR
David Hope, har fått mycket uppmärksamhet för sin säkerhet när det gäller Live-uppträdanden. Han är ung för att ha den musikaliska erfarenhet han byggt de senaste åren. Utbildad i London School of Music och har sedan spelat många stora scener på Irland och internationellt .” Vi känner oss extremt privilegierade att David Hope kommer till Öland för att delta i hemlig festival” seger John Leo, Projekt ledare. ”Jag har varit ett fan sedan han släppte sitt senaste album ”a picture”. Cdn producerades av Terry Woods (Pouges).N ”David Hopes låtar är atmosfäriska och målar upp känslomässiga porträtt. Det är svårt att förklara David Hopes musikstil, men tänk dig att höra en duett med Jonny Cash och Lenoard Cohan with Bob Dylan as guitairist.” Säger John Leo Carter

Papa Sara Niane från Senegal att han kommer till Sättra för att delta i hemlig festival. Han familj är känd musikfamilj. Han har spelat på världsmusikfestivalen i Mali och en av de skickligaste Kora instrumentalister i väst-Afrika. Hans familj har fört traditionen vidare och är känd för sitt kulturella engagemang i regionen. Han säger själv ”Jag har ett musikaliskt arv som jag måste förmedla, jag har spelat mitt instrument sedan jag kan minnas.” Papa Sara Niane

Kora är ett västafikanskt stränginstrument, som är besläktat med harpa och Luta. Kora har skalet av en stor halv Kalebass som klanglåda, en kohud spänd över den, en lång rund stav som hals och två ”lager” av strängar av nylontråd fiskelina- strängantalet är normalt 21.

Papa Sara Niane (Senegal) 
Kora

David Hope (Irland) Singer/Songwriter, www.myspace.com/davidhope

Orla Harrington (Irland) 
fiol www.myspace.com/orlaharrington

John Leo Carter (Irland) Singer/Songwriter www.myspace.com/johnleocarter

MUSIKER FRÅN REGIONEN 

Emilia Amper Nyckelharpa
 www.myspace.com/emiliaamper
Harald Erici Piano, Singer/Songwriter www.erici.se
Sadie Haidara (Senegal/Kalmar)
 Percusioun
Tove Folkesson (Öland) Singer/Songwriter www.myspace.com/singsongs

Anna Brewitz (Kalmar) Röst
Ola Petersson (Kalmar) Kontrabas

www.hemligfestival.se
www.myspace.com/theyellowboxoland


Scroll to Top