Helkväll med Sublime Frequencies i Stockholm

Skivbolaget Sublime Frequencies specialitet är att leta upp glömd/gömd musik och ge ut den, till alla musikälskares förtjusning! Deras katalog är fylld av fantastisk musik från världens alla hörn. Nu gör Södra Teatern en helkväll med Sublime Frequencies. Vi lockar med beduinpop från Syrien och nomadmusik från Sahara, dj:s med hittils outgiven musik och filmvisning.

Skivbolaget Sublime Frequencies grundades 2003 och har ett 50-tal releaser bakom sig. Likt detektiver eller upptäcksresande nosar man upp fantastiska men för västvärlden gömda folk- och popartister från undanskymda hörn av världen och dokumenterar deras musik på CD och film. Sublime Frequencies har också gjort sig kända för att gräva fram gamla radiosändningar, fält- och arkivinspelningar och göra dessa tillgängliga på skiva för en bredare publik. Med sitt idoga sökljus tillgängliggör man färgsprakande upplevelser från dammig landsbygd och urbana miljöer från världens alla hörn, med särskilt fokus på Nordafrika, Mellanöstern och Asien.

I juni kommer Sublime Frequencies till Stockholm och Kägelbanan med ett turnépaket som presenterar skivbolagets olika verksamheter. Två av bolagets toppartister, Omar Souleyman från Syrien och Group Doueh från Västsahara, uppträder live. Därtill kommer skivbolagets representanter att visa filmer ur den egna DVD-katalogen och spela väl valda pärlor ur den stora musikskatt som Sublime Frequencies valt med fingertoppskänsla. Filmaren Hisham Mayet kommer att närvara vid visningen av skivbolagets filmupptagningar. Det blir samtal om film, musik med utrymme för frågor från publiken.

Sublime Frequencies dj sets bjuder på retro från 60- och 70-talet. De beskriver själva stilen som Hybrid-Pop Rock Folk Beat Yeh-Yeh Go-Go Freak Beat Psychedelic Surf. Dessutom musik från nordafrika, mellanöstern, sydöstra Asien. Allt DJ: erna Mark Gergis & Alan Bishop spelar är hittills outgivet material de själva samlat på sina resor.

Omar Souleyman är en legend i Syrien. Med en 15-årig karriär och hela 500 släppta inspelningar, främst på kassettband, är han en hörnsten i den syrianska popscenen. Souleyman representerar den gatupop som sällan når oss i Väst, och vi kan vänta oss ett ruffare och mer opolerat sound än det som vanligen exporteras inom ramen för det som kallas ”världsmusik”. Beduinpop av bästa märke!

Group Doueh är å sin sida ett icke-typiskt exempel på nomadmusik från Sahara. Baserade i Dakhla i det av Marocko ockuperade Västsahara blandar gruppen sedan 20 år tillbaka musikaliska traditioner från grannlandet Mauretanien med för regionen främmande rock- och popinslag. Efter att ha nekat ett antal franska, spanska och marockanska skivbolag gick man slutligen med på att låta Sublime Frequencies bli de första att släppa gruppens alster.

Turnén presenteras i samarbete med brittiska A Qu Junktions, The Wire och Vice.

Sublime Frequencies, tisdag 9 juni, 19.30 – 01.00, Södra Teaterns Kägelbana
Entré 140 kr
Åldersgräns 18 år

Scroll to Top