Hedningarna till Peace & Love

hedningarna-2011

2010 invigdes Shangri-La, Peace & Love-festivalens scen som fokuserar på folk- och världsmusik samt närliggande genrer. Peace & Love vill ge folkmusiken möjlighet att synas i nya forum. Folkmusik är grunden i alla andra musikgenrer och rötter är viktigt. Rötter och den genuina ursprungskällan.

Peace & Love är och vill vara en bred festival. Den här sortens akter har funnits i liten skala tidigare, men får nu större utrymme därför att vi tycker att det är en fantastisk och viktig genre. Att vara bred kräver även att vara smal, säger Sofia Dahlgren, programansvarig för Shangri-La scenen.

Dagens artistsläpp:
Hedningarna
Siri Karlsson
Simone Moreno
Plastic Paddy
Ken Stringfellow (US)

Efter sex album och en samlingsplatta, mängder med gigs världen över och ett folkmusikröj som sällan skådats i Sverige kommer de äntligen till Peace & Love. Hedningarna har sedan 1987 utforskat den ursprungliga nordiska folkmusiken hade under 90-talet sin renässans och sålde mängder av skivor. Gruppens signaturlåt ”Vargtimmen” har bland annat tolkats av det ledande finska folkmetallbandet Finntroll.

Bandnamnet må vara något missvisande, för här är det faktiskt en duo och inte en soloartist vi har att göra med. Maria Arnqvist på altsaxofon och Cecilia Österholm på nyckelharpa har fått sitt bandnamn efter en riktig Siri Karlsson, en småländsk folksångerska och psalmodikonspelare. Men duon av i dag spänner över ett vidare fält, där folkmusik, nyprogg och experimentell instrumentalmusik möts.

Världsmusikern Simone Moreno kommer ursprungligen från Brasilien, bor numera i Sverige men har släppt fyra skivor i Brasilien och en i Sverige. Hennes största hit är ”Vem pra bahia” som rakt översatt blir ”Vi drar till Malmö” som hon skrev tillsammans med Timbuktu.

Som namnet skvallrar om så är det irländska toner det kommer att bjudas på här. Även om det är en bit mellan Falun och Dublin så har Plastic Paddy hittat det ursprungliga irländska soundet.
De spelar dansant folkmusik som passar perfekt ihop med en mörk öl med mandoliner, flöjter och hela köret.

Ken Stringfellow har under sina aktiva år som musiker inte bara spelat med powerpop-bandet The Posies utan är också sångare i The Disciplines och har hoppat in i R.E.M. ett antal gånger. Nu kommer äntligen legenden från Hollywood till Borlänge och med sig har han låtar från en lång karriär och ett antal soloalbum.

Scroll to Top