Hard Pace med Göteborgs Symfoniker

Nästa vecka är det Göteborgspremiär för det nyskrivna trumpetverket Hard Pace av tonsättaren Luca Francesconi. Det är specialskrivet åt den enastående svenske trumpetvirtuosen Håkan Hardenberger.

Hard Pace är Göteborgs Symfonikers beställningsverk och det är första gången det framförs här. Den italienske tonsättaren Luca Francesconi skrev det speciellt åt Håkan Hardenberger, som även är hans professorskollega vid Musikhögskolan i Malmö. Det är ett verk inspirerat av jazzen, och i synnerhet jazzikonen Miles Davies.

Håkan Hardenberger är en flitig gästsolist hos Symfonikerna, inte mindre än 36 gånger har han varit här och spelat. Med sin skicklighet och breda musiksmak rör han sig inom de flesta musikstilar från barockverk till rykande färsk nutidsmusik. Förra gången Håkan var solist med Göteborgs Symfoniker 2005 spelade han Turnages melankoliska och jazzfärgade trumpetkonsert From the Wreckage och gjorde ett strålande framträdande trots att han hade foten i gips (hälsenan hade brustit i en badmintonmatch). Håkan Hardenberger är även professor i trumpet vid Musikhögskolan i Malmö.

Tonsättaren Luca Francesconi har samarbetat med en mängd av vår tids ledande orkestrar, dirigenter och musiker och hans musik har vunnit en lång rad prestigefyllda priser. Han sattes i svenskt fokus när han för några år sedan porträtterades i den nutida musikfestivalen Stockholm New Music. I hans omfattande verkförteckning finns orkesterverk, opera, elektroakustisk musik, kammarmusik, verk för jazzensembler och mediakonst. Luca Francesconi är professor i komposition vid Musikhögskolan i Malmö.

Konserter:

4 och 5 februari kl 19.30 i Stora salen

Rossini – Uvertyr till Korints belägring
Francesconi – Hard Pace, trumpetkonsert
Musorgskij/Ravel – Tavlor på en utställning
Göteborgs Symfoniker
Dirigent Alexander Vedernikov
Håkan Hardenberger, trumpet

Rulla till toppen