Händel åt ihjäl sig

Kompositören George Friedrich Händels mat- och alkoholmissbruk tog till slut livet av honom. Den slutsatsen dras i en ny studie som offentliggörs i The Times.

När Händel avled för 250 år sedan hade han i mer än 20 års tid kämpat med allvarliga hälsoproblem. Symptomen var bland annat tillfällig blindhet, förlamning och problem med talet. Enligt forskaren och musikbibliotekarien David Hunter tyder alla tecken på att den berömde kompositören drabbats av blyförgiftning, till följd av alltför riklig konsumtion av fet föda och alkohol.

George Friedrich Händel gjorde sig känd för sin barockmusik och hade en uppburen ställning i samhället, men hans frosseri äcklade vännerna. Vittnesmål från tiden talar bland annat om hans ”extravaganta hunger”.

Händel hade förmodligen ätstörningar och hetsade troligen i sig stora mängder alkohol också, säger David Hunter till The Times.

Georg Friedrich Händel föddes i Halle i Tyskland 1685 och verkade som av av barockens främsta kompositörer i London där han avled 1759. Hans mest spelade verk är oratoriet Messias.

Scroll to Top