Gunilla Backman tilldelas musikalpris

sunset-boulevard

Gunilla Backman har tilldelats SJs och Tidskriften OPERAs musikalpris 2010.
Hon får priset för sin tolkning av Norma Desmond i musikalen Sunset Boulevard, som just nu spelas på GöteborgsOperan.
Jätteroligt att få pris. Rollen som Norma är också min största utmaning i karriären, säger Gunilla Backman.

Norma Desmond i Sunset Boulevard är en ”once in a lifetime”- roll för Gunilla Backman.

Det är inte bara en stor huvudroll. Norma är också en mycket komplex person med stora känslor och penseldrag. En stjärna och diva. Helt olik mig själv som människa, så därför var det en stor utmaning att få ta sig an rollen.

Gunilla Backman har tidigare fått Guldmasken för rollen som Donna i Mamma Mia!. Nu får hon för första gången ett penningpris.
Det behövs ett musikalpris. Jag hoppas detta kan inspirera dem som går på utbildning och dessutom locka en publik som normalt inte går på musikaler, säger hon.

Gunilla Backman, 45, är både skådespelerska och sångerska. Hon är kanske mer känd utomlands än i Sverige med sin medverkan i musikaler som Les Misérables, Miss Saigon och Chess i England, Tyskland och Danmark.

Sitt stora svenska genombrott fick hon i rollen som Donna i Mamma Mia! på Cirkus i Stockholm 2005. I Sverige har hon också medverkat i West Side Story, Elvira Madigan och Garbo The Musical.

Backman har också turnerat med Rhapsody in Rock 2005 och 2007, medverkat i tv-programmen Så ska det låta och Allsång på Skansen samt gjort en musikalskiva med GöteborgsOperans orkester, där hon sjunger Andrew Lloyd Webber.

Gunilla Backman fick priset i hård konkurrens. Övriga nominerade var Henrik Dorsin, I hetaste laget, Reuben Salmander, Cabaret, Karin Oscarsson, Chicago samt Christer Nerfont för sin roll i Jekyll & Hyde.

I fjol vann Ola Salo, sångare i The Ark, SJs och Tidskriften OPERAs nyinstiftade musikalpris för huvudrollen i musikalen Jesus Christ Superstar i Malmö.

Prissumman är på 25 000 kr och priset kommer att delas ut den 24 februari i samband med föreställningen av Sunset Boulevard på GöteborgsOperan.

Juryns motivering:
”Gunilla Backman gör den stora stumfilmsstjärnan Norma Desmond, som tiden sprungit förbi. I sitt spöklika palats vårdar hon minnena. Backman har paradrollen i sin hand och efter paus får hon full utväxling för sitt jobb. I scenen där Norma besöker filmstudion i tron att hon ska göra comeback faller alla bitar på plats. När följespoten söker över salong och scen, och slutligen fångar Backmans ansikte, står tiden stilla. De starka känslorna väller fram, inte minst från hennes gamla medarbetare. Gunilla Backman fångar på djupet, i både sång och attraktion, kontrasten mellan den flydda glansen och nya tiders effektiva krav.”

I juryn för musikalpriset sitter Jan Forsberg, VD SJ, Sören Tranberg, chefredaktör Tidskriften OPERA, Anders Berglund, kompositör, Meta Bergqvist, tv-producent, Nina Hornewall, försäljningsdirektör SJ, samt Peter Schelé och Bengt Möller, Tidskriften OPERA.

Rulla till toppen