Guitarpeople’s Prize delades ut i lördags

Av Redaktionen
Mar 15th, 2010
0 Kommentarer
408 Views

eric-bibbUnder lördagskvällen delades Guitarpeople’s Prize ut på Fasching – en öppen tillställning som för åttonde året premierar gitarren med liveframträdanden och prisutdelning. Mattias Torell som är en flitigt anlitad musiker bakom artister som Eric Gadd, Eagle Eye Cherry och Lisa Nilsson tilldelas priset i kategorin Etablerad artist. Torell är också verksam för Stadsteatern och i det egna bandet Blacknuss.

Juryns motivering lyder: “För att ha bidragit i svenskt musikliv med sin gitarr under tre decienner inom olka stilar som pop, jazz, rock och soul. Alltid med stor kärlek och full närvaro i varje ton. En genuin musiker, låtskrivare, arrangör och gitarrist med mycket själ”.

I kategorin Ung lovande artist belönas 22-årige musikern Emil Ernebro. Ernebro är verksam både i Sverige och USA, och har bland annat uppträtt med väldsnamn som Tommy Emmanuel, Pete Huttlinger och Jojje Wadenius.

Juryns motivering är: “En musikant som med bländande skicklighet och teknik för den akustiska gitarrmusiken vidare till en ny bred publik”.

Under kvällen delades också ett särskilt vandringspris ut till musikern Eric Bibb. Han hedras för sin stora musikaliska gärning som förvaltare av den akustiska folkmusiktraditionen.

Samtliga pristagare tilldelas en handbyggd The Tool gitarr och pristagaren i kategorin Ung lovande bjuds därtill in till en veckas inspirerande vistelse på Gotland i studioutrustat boende vid havet.

Under kvällen framträdde alla pristagare live och på scen såg vi också Max Schultz All Star Band med bland andra Fredrik Jonsson på bas och Magnus Persson på trummor.

Kvällens konferencier var Rickard Olsson (SVT). Guitarpeople’s Prize delades ut med vänligt bistånd av Jazzklubb Fasching, Kungliga Musikhögskolan Stockholm samt Arwa Trading.

Guitarpeople som etablerades 1977 under namnet Guitar Village erbjuder välbyggda gitarrer under det egna varumärket The Tool samt tillbehör och strängar under varumärket GPtools.

Kommentering är stängd