Gränslös folkmusik till Malmö

ellika-och-solo

Det blir gränsöverskridande folkmusik då Ellika Frisell och Solo Cissokho tillsammans med percussionisten Rafael Sida gästar Inkonst den 14 maj. BBC music award belönade Ellika Frisell och Solo Cissokho, på fiol respektive kora, träffades första gången på en klubb i Stockholm 1998. Där och då förenades den Senegalesiska traditionella musiken med den svenska polskan. Nu kommer de med trumslagaren Rafael Sida, känd från bl a Ale Möller Band och låter oss snubbla över rytmerna.
Ellika & Solo har spelat tillsammans sedan deras första möte och har turnerat i USA, Afrika, Grönland och många delar av Europa. Deras pågående dialog mellan fiol och Kora känns lika spännande och oförutsägbar nu som den gjorde första gången.

Solo Cissokho, på kora, är en griot, som kan sägas vara en kombinerad musiker och berättare. Solo föddes i Ziguinchor i Senegal och lärde sig att spela kora, den västafrikanska harpan, vid en ålder av sju. Efter en period som turnerande musiker i Senegal med eget band, flyttade Solo först till Frankrike och sedan Norge där han bor idag, ger konserter och turnéer med bland annat norska Rikskonserter. Han har spelat med många norska folkmusiker och den indiske violinisten Subramaniam, men även med andra afrikanska musiker såsom Tore Kunda, Youssou N’Dour och Ali Farka Touré.

Ellika Frisell på fiol och violin är född i Stockholm och spelar svensk folkmusik enligt klassisk Bingsjö och Orsa tradition. Ellika har spelat med många folkmusik grupper som tex Filarfolket, Den Fule och Rosenbergs Sjua och har också ofta arbetat i teater-projekt och i andra sammanhang där folkmusik interagerar med nya genrer. Hon har också studerat indisk klassisk musik i Bombay. Ellika spelar för närvarande iransk folkmusik i ”Padik”, tillsammans med Sven Ahlbäck och Mats Edén.

Percussionisten Rafael Sida är född i Mexiko men Sverige har varit hans hem under de senaste tjugofem åren och han har samarbetat med sådana grupper som Hot Salsa, Makonde, Amadu Jarrs Highlife orkester och Erik Steen’s Flamenco Fusion. För Malmöpubliken är han nog mest känd som trumslagare i Ale Möller Band.

Ellika & Solo med Rafael Sida:
Ellika Frisell – sång, fiol/violin
Solo Cissokho – sång, kora
Rafael Sida – percussion, slagverk

Konsert 14 maj, Inkonst, Bergsgatan 29 i Malmö kl 20.00

Biljetter på Kulturcentralen 040-10 30 20 120 kr stud/medl 100 kr.

Scroll to Top