Gigantisk Beatles-attraktion öppnar snart i Hamburg

beatles

Indra, Top Ten, Kaiserkeller, Star Club – så hette klubbarna på Hamburgs Reeperbahn på vilka Beatles i början av 60-talet stod på scenen i upp till nio timmar dagligen och fick den scenvana med vilken de erövrade världen från 1962. Inom kort kommer ”Fab Four” att ha en ny adress i Hamburg, precis där där allting började: bara ett gitarrkast från den nyligen invigda ”Beatles-Platz”, och ställena där de en gång uppträdde, jobbas det för närvarande på ett enastående projekt runt bandet från Liverpool: BEATLEMANIA Hamburg.

På sammanlagt fem våningar, där en gång i tiden ”Erotic Art Museum” befann sig, ska BEATLEMANIA Hamburgs besökare snart kunna göra tids- och fantasiresor i och genom Beatles värld. Här kan man på 1.300 kvadratmeter bl.a. följa Beatles genom den vilda tiden i Hamburg, spela in sånger på Abbey Road Studios med John, Paul, George och Ringo, bli en del av Beatlemania och åka i Yellow Submarine tillsammans med Captain Fred. Genom sin ovanliga inredning, och med ett antal originalexponat, blir BEATLEMANIA Hamburg en upplevelse inte bara för inbitna Beatlesfans.

Matthias Höllings, som hade idén till BEATLEMANIA och som utvecklade hela konceptet: ”BEATLEMANIA Hamburg gör av utvalda punkter i Beatles karriär –från dagarna i Hamburg fram till splittringen- en fascinerande upplevelse. Fem våningar med fantasifullt inredda rum, och många interaktiva möjligheter runt temat Beatles, ger besökaren chansen att djupdyka i ”Fab Fours” universum.” Matthias Höllings, årgång 1951, är smittad av Beatlesviruset, sedan han fick uppleva Beatles live i Hamburg 1966. Hans stora önskan är att genom BEATLEMANIA inte bara kunna hänföra Beatlesfans på jakt efter unika originalexponat och –historier, utan att på ett underhållande och fantasifullt sätt väcka intresse för Liverpoolbandet bland stora och små. Därför ligger tyngdpunkten inte heller på en ansamling och utställning av Beatlesmemorabilia. BEATLEMANIA kommer, genom sin utpräglade upplevelsekaraktär, både att förmedla intressant och ny kunskap om Beatles och deras tid, och under några timmar föra besökaren tillbaka till det förflutna.

Bakom BEATLEMANIA Hamburg står ”FKP Ausstellungs- und Vertriebsgesellschaft” som tillhör Folker Koopmans. Han är ansvarig bolagsman på ”FKP Scorpio Konzertproduktionen GmbH”, en konsertarrangör från Hamburg. ”FKP Scorpio” grundades 1990 och är idag en av de största evenemangsarrangörerna i Tyskland.

Folkert Koopmans: ”Efter ”Beatles-Platz” görs nu med BEATLEMANIA det nästa konsekventa och sedan länge behövliga steget att på ett permanent sätt hylla Beatles med en enastående hommage. I staden, som präglade deras stil och som var viktig för deras succé – permanent, färgrannt, mångsidigt, okonventionellt, levande, interaktivt – för att fatta sig kort: på ett sätt som är unikt.”

För närvarande jobbas det för fullt i byggnaden, som BEATLEMANIA Hamburg kommer att befinna sig i. De ansvariga bakom BEATLEMANIA är fulla av tillförsikt att inom de kommande veckorna kunna presentera ett exakt öppningsdatum – Senare än maj ska det inte bli.

www.beatlemania-hamburg.com

Rulla till toppen