Ghazal-legenden Mehdi Hassan är död

Den legendariska pakistanska ghazal-sångaren Mehdi Hassan avled i onsdags på privatsjukhuset Agha Khan i södra Karachi efter att flera av hans organ kollapsat. Han blev 84 år gammal. Han var mycket populär i såväl Indien som Pakistan och var väl ansedd i den pakistanska filmindustrin Lollywood i Lahore där han sjöng i många filmer.

Mehdi Hassan föddes 1927 i en by i Rajasthan i Indien. Han föddes in i en traditionell musikerfamilj och påstod sig själv vara den 16:e generationen av musiker i Kalawant-klanen. Såväl hans far Ustad Azeem Khan som farbror Ustad Ismail Khan var traditionella Dhrupad-sångare. Efter att ha arbetat med att reparera cyklar, bilar och dieseltraktorer så tog hans karriär som musiker fart när han 1957 erbjöds att sjunga i pakistansk radio.

Hassan brukade kallas för ”king of ghazals”, traditionella klagosånger om förlorad kärlek. Ghazal-genren är utbredd i södra Asien och delar av Mellanöstern och har funnits där i mer än 400 år.

Mehdi Hassan tvingades i slutet av 80-talet dra ner på sina framträdande på grund av en allvarlig lungsjukdom. I slutet av 90-talet slutade han sjunga helt och hållet på grund av sjukdomen.

Rulla till toppen