George Harrisons samarbeten med Ravi Shankar släpps på box

Sticker:Layout 1Den 20 oktober släpps en begränsad upplaga av en box döpt till RAVI SHANKAR GEORGE HARRISON COLLABORATIONS. Detta för att fira sitarlegendarens nittionde födelsedag.

Collaborations består av 3 CD och 1 DVD, och släpps i en numrerad upplaga. Alla kompositioner skrevs av Ravi Shankar och producerades av George Harrison under en tidsperiod av 20 år.

DVD:n består av ett konsertframträdande av Ravi Shankar’s Music Festival From India inspelad i Londons Royal Albert Hall, 1974. Albumen är det hyllade Chants Of India (1997), The Ravi Shankar Music Festival From India (studioversionen från 1976) och Shankar Family & Friends (1974). Den 56-sidiga boken som medföljer inkluderar ett förord av Philip Glass, en berättelse om George och Ravi ”med deras egna ord” och privata bilder från båda familjernas arkiv.

Den personliga och musikaliska vänskapen mellan Ravi Shankar och George Harrison har varit välkänd och väldokumenterad under ett flertal år nu. Det var en vänskap som var kraftfull nog att göra avtryck på den stora, musikaliska scenen under den senare delen av sextiotalet, och det består, uppenbart, även idag – från förordet av Philip Glass

1973 signade George Harrison Ravi Shankar till sin skivetikett Dark Horse Records. Det första inspelningsprojektet de två hade tillsammans, Shankar Family & Friends förde samman välkända indiska musiker så som Ustad Alla Rakha, Lakshmi Shankar, och Shivkumar Sharma med västerländska jazz- och rockmusiker såsom George, Ringo Starr, Tom Scott, Klaus Voormann, Jim Keltner och Billy Preston.

Ravi Shankar’s Music Festival From India (live from the Royal Albert Hall) var det första artisteventet som George Material World Charitable Foundation organiserade och sponsrade, och som förde samman en 17-hövdad indisk klassisk ensemble såväl som ett soloframträdande på sitar av Ravi Shankar ackompanjerad av Alla Rakha på tabla.

1997 samarbetade George Harrison och Ravi Shankar återigen på ett album. Denna gång skapade Ravi musik för forntida Sanskrit-sånger (sk chanter) och Chants Of India släpptes.

Collaborations släpps av Dark Horse Records och distribueras över hela världen av Rhino Entertainment. I Sverige släpps boxen 20 oktober.

Scroll to Top