Fyra nya band till Sweden Rock

ROBIN BECK
AOR-sångerskan Robin Beck slog igenom 1988 med en av genrens största hitsinglar någonsin – ”First time”. Sedan dess är hon också känd för att ha en av samma genres starkaste sångröster. I mitten av 90-talet trappade hon tillfälligt ned på karriären, för att sedan återvända starkt under 2000-talet med hyllade album som ”Livin’ on a dream” (2007), ”The great escape” (2011) och senast ”Underneath” (2013). Hon har även utmärkt sig som en del av turnerande stjärnkollektivet Legends – Voices Of Rock. Robin Beck är fortfarande en fantastisk sångerska, och nu är tiden slutligen inne för henne att göra SRF-debut.

FIVE HORSE JOHNSON
Five Horse Johnson från Toledo, Ohio är ett av de mest originella banden inom vår tids bluesrock. Deras sound innehåller, förutom de traditionella ingredienserna, en god portion stoner. Under perioden 1996-2006 släppte Five Horse Johnson sex album och turnerade världen över med polarna i Clutch. Därefter tog de timeout med undantag bl.a. för det bejublade framträdandet på Sweden Rock 2011, men släppte i början av 2013 comebackalbumet ”The taking of Black Heart”. Låten ”You’re my girl”, en duett mellan sångaren Eric Oblander och Cheap Tricks Robin Zander, hamnade för övrigt på Classic Rock Magazines lista över ”songs you need to hear right now”.

THE NIGHT FLIGHT ORCHESTRA
Pompös radiorock i 70-talsstil. Inte direkt vad man väntar sig från musiker som Soilwork-medlemmarna Björn ”Speed” Strid (sång) och David Andersson (gitarr), och basisten Sharlee D’Angelo (Arch Enemy, Witchery, ex-Mercyful Fate). Faktum är dock att albumet ”Internal affairs” (2012) är både stiltroget och välgjort. Vilken som helst av låtarna hade kunnat spelas på amerikansk radio tillsammans med Boston, Steely Dan, Styx och Chicago. Classic rock-diggare har fått ett nytt favoritband som de inte hade förväntat sig – the Night Flight Orchestra var namnet.

EDDIE MEDUZA LEVER
Eddie Meduza (1948-2002) var en av Sveriges största rocklegender. Kombinationen av underlivshumor, samhällssatir och ett sväng direkt från 50-talet var och förblir unik. Eddies låtar är lika populära än i dag och fastän han själv inte längre kan framföra dem, har vi fortfarande hans trogna medmusiker att falla tillbaka på. Som Eddies kompband hette de The Roaring Cadillacs. I dag heter de Eddie Meduza Lever. Det går förstås inte att komma närmare känslan från originalen än när detta gäng stämmer upp klassiker som ”Mera brännvin”, ”Punkjävlar”, ”Såssialdemokraterna” och ”Glasögonorm”.

Rulla till toppen