Franska Air till Berns i november

air

Den generella bilden om Frankrike som etsats sig fast på retinan är strejkande bönder på traktorer, en vilsen konstnär med en baguette under armen och måhända vindruvestampande flickor i stora tråg görandes årets Beajoulais Noveau. Någonstans i denna groteska och lekfullt fördomsfulla bild vill jag peta in AIR, för nog skulle de vara ett mer sofistikerat val av ambassadörer än Sarkozy & Co. Men AIR sjunger olyckligtvis på annat tungomål än det som av födslorätt är givet fransoserna i allmänhet och då väntar giljotinerna.

AIR sparkade igång sin musikaliska hädelse förra årtusendet med några singlar som sedan samlades på en EP under namnet ”Premiers Symptômes” men trots ett tjog med hängivna fans så var det först med den orgasmiskt klistriga ”Sexy Boy” som AIR letade sig utanför Frankrikes gränser. Engelska tabloider blåste upp bandet likt heliumballonger och sedan dess har de svävat vidare och fått än fler fans. Efter att ha omfamnats av Sophia Coppola och komponerat musiken till självmordsorgien i förortstraumat ”The Virgin Suicides” så sattes världen i brand.

AIRs musik kan liknas vid ett rum med en velourklädd soffa, träpanel på väggarna och en tragisk porrinspelning bakom en suddig lins. Men det är inte lika svart som det kan tyckas aven om ett viss mått av vemod stryker an. Eufori och nattsvärta går ofta hand i hand och det är det som är den absoluta charmen med AIR.

Presenteras av Luger tillsammans med Beatbox Concerts i samarbete med William Morris Endeavour Entertainment.

DATUM
29 november – Stockholm, Berns

BILJETTER
350kr + serviceavgift. (släpps 1 september kl 10:00)
Biljetter säljs via Chinateatern på 08-566 323 50, samt via Ticnet på 077-170 70 70 och www.ticnet.se. Biljetter finns även på Pet Sounds. 18-årsgräns vid förköp, 20 i dörren.

HEMSIDOR
www.aircheology.com
www.myspace.com/intairnet

Rulla till toppen