Frälsningsarmén deltar i Eurovision Song Contest

I den internationella melodifestivalen ESC Eurovision Song Contest 2013 i Malmö kommer Schweiz trots allt att representeras av Frälsningsarméns bidrag ’You and Me’. Sången framförs av en grupp frälsningssoldater från Schweiz. När bidraget vann den nationella uttagningen till tävlingen uppstod en tvist som innebar att gruppen inte får framträda i frälsningsarméuniformer och inte heller heta ’dieHeilsarmee’.

Detta ledde till stor uppmärksamhet i hela Europa. Beslutet att ändå deltaga har tagits bland annat mot bakgrund att bidraget vann med 37% av landets samtliga röster och fick mer än dubbelt så många röster som tvåan i tävlingen. Ledningen för Frälsningsarmén i Schweiz har nu beslutat att inte dra tillbaka gruppens deltagande.

Den klassiska frälsningsarméuniformen ersätts vid framförandet med kläder i vitt och blått och med en logotyp ”Tillsammans är vi ett” . Gruppens namn blir TAKASA, och är ett namn som behöver förklaras. Ordet är swahili och betyder ’att rena’. Gruppens talesperson Martin Küenzi förklarar:

Precis som Lejonkungens ’hakuna matata’ så är ’takasa’ också från ett främmande språk. Det kommunicerar det som vår andlighet handlar om. Takasa betyder ’att rena’ och liksom i psalmen ’rena mitt hjärta’ handlar det om en rening från synd genom förlåtelsen i Jesus Kristus. Namnet står också för den rena glädjen i livet som är i fokus när vårt band spelar och sjunger. Vi är säkra på att namnet tillsammans med ’tillsammans är vi ett’-konceptet kommer att uppfylla EBUs /European Broadcasting Union/ krav och samtidigt kommunicera att Frälsningsarmén är lösningsfokuserad.

Möjligen kan man även läsa in i namnet Takasa – The Artists Known As Salvation Army. Till konceptet hör också en ny videofilm som speglar gruppens väg till Malmö.

Rulla till toppen