Första kvinnliga Christ Johnson-pristagaren utsedd

Av Redaktionen
Nov 19th, 2011
0 Kommentarer
481 Views

victoria-borisova-ollasVictoria Borisova-Ollas blir den första kvinnan som får ta emot Sveriges största tonsättarpris, det stora Christ Johnson-priset på 180 000 kr.

Victoria Borisova-Ollas får priset ”för hennes sprakande Golden Dance of the Pharaohs. Orkesterbehandlingen är bländande virtuos. Verket är rikt varierat, rytmiskt vitalt och klangligt utsökt.” Priset delas ut av Kronprinsessan Victoria vid Kungl. Musikaliska akademiens högtidssammankomst den 28 november. Då uruppförs också Djurgården Tales, ett nytt verk för två pianon av Borisova-Ollas.

Victoria Borisova-Ollas är född i Ryssland men har varit bosatt i Sverige i snart tjugo år. Hennes orkesterverk bjuder på fascinerande klangvärldar av stor skönhet och framförs av ledande orkestrar över hela världen.

www.borisova-ollas.com

Kungl. Musikaliska Akademien stiftades 1771. Idag är Akademien en fristående institution som förenar tradition med ett aktiv engagemang i dagens musikliv. Den har till uppgift att främja tonkonsten och musiklivet, främst inom utbildning, musikvetenskap och konstnärligt utvecklingsarbete. Akademien är också engagerad i den kulturpolitiska debatten.

Kommentering är stängd