Första banden till Metaltown klara

metaltown

För femte året i rad invaderades i somras världens metalhuvudstad Göteborg av tusentals festivalbesökare från hela Skandinavien. När In Flames majestätiskt avslutade förra årets tvådagarsfestival med dunder och brak var Frihamnen fylld till längden och bredden med 15 000 människor, vilket också var detsamma som utsålt. Inte så illa med tanke på vad som startade på samma plats 2004 med 5 000 besökare och 14 band på scen.

Den 26 och 27 juni är det dags för 2009 års upplaga av Metaltown, med mer än 30 band på scen. Allt pekar på att det kommer bli den tveklöst bästa festivalen hittills. Idag presenterar vi stolt de första bokningarna inför sommaren. Vi ses där, vänner!

Biljetterna till Metaltown 2009 släpps den 19 december kl. 13.00.

KLARA ARTISTER:
Disturbed (US)
Volbeat (DK)
Dir En Grey (JAP)
Dragonforce (UK)
Trivium (US)
Children of Bodom (FIN)
Pain (S)
Municipal Waste (US)

www.metaltown.se

Disturbed (US)

Nästan ett helt årtionde har hunnit passera sedan debuten ”The Sickness” släpptes och Chicago-baserade Disturbed har sedan dess kommit att bli ett av rockvärldens mest framgångsrika och respekterade band. Plattan sålde fyra miljoner exemplar bara i USA, men det visade sig bara vara början för bandet. Ytterligare framgångar av svindlande mått har därefter nått gruppen, där de följande albumen ”Believe” från 2002 och ”Ten Thousand Fists” från 2005, båda placerade sig på Billboardlistans förstaplats.

I somras släpptes Disturbeds fjärde album “Indestructible”. En skiva som cementerade bandets position som ett Amerikas absolut största metalband och där de med tredje albumet i rad gick direkt in på Billboardlistans förstaplats. De är även nominerade till en Grammy i kategorin ”Best Hard Rock Performance”.

www.myspace.com/disturbed

Volbeat (DK)

Danmarks just nu största metalband släppte i september sitt tredje ”Guitar Gangsters & Cadillac Blood” och gjorde otrolig succé även i Sverige. Skivan klättrade högt på försäljningslistan och publikintresset för spelningarna var större än någon hade kunnat ana. Biljetterna till vinterns Sverigeturné tog slut flera månader i innan besöket.

Att blanda en nypa rockabilly med heavy metal låter helt klart som en galen kombination, men det är ungefär vad Volbeat gör. Att låta sig influeras av allt från Elvis Presley till Napalm Death, är onekligen ett vinnande koncept. Sedan de 2001 bildades ur spillrorna av Dominus har de nu kommit att bli ett välkänt namn bland metalpubliken över hela Europa. De har bland annat öppnat för Metallica och turnerat med Megadeth.

”Volbeat har stått för årets stora genombrott inom hårdrocken, detta med ett sound och låtar som har kvaliteter och en bredd som Metallica i fornstora dagar.” – Expressen

www.myspace.com/volbeat

Dir En Grey (JAP)

Den japanska rocken har fullkomligt exploderat de senaste åren och bidragit med en ny och spännande puls till den värld vi sedan länge älskat. Ett av banden som gått i täten för detta är Dir En Grey som erövrade hemlandet totalt redan för tio år sedan. På senare tid också stora delar av Europa och inte minst USA där de hunnit turnera intensivt de senaste åren – bland annat med Deftones och Korn.

På sin Europaturné förra året spelade de för första gången i Sverige inför ett utsålt Arenan i Stockholm, och fansen började tälta utanför nästan en vecka innan konserten.

I mitten av november släpptes nya skivan ”Uroboros” som kan konstateras är ett tyngre och hårdare alster än föregående album.

www.myspace.com/officialdirengrey

Dragonforce (UK)

Att hitta alternativa sätt att slå igenom är något som åtminstone de något skärpta och framtidstänkande inom musikbranschen förstått. Inom loppet av bara ett par år gick Dragonforce från ett relativt okänt band i USA till ett fenomen omöjligt att ignorera. Detta på grund av den omåttliga popularitet de uppnått genom sin medverkan på Guitar Hero 3, tillsammans med ett konstant turnerande. Singeln ”Through the Fire and Flames” sålde snabbt guld och albumet “Inhuman Rampage” gick rakt in på förstplatsen på Billboard’s Heatseeker’s Chart.

Med nya albumet ”Ultra Beatdown” som släpptes i slutet av sommaren förstärkte de sin position som en väletablerad akt att ta på fullaste allvar. Inför amerikanska Grammygalan 2009 är de nominerade i kategorin bästa metal tillsammans med Metallica, Judas Priest och Slipknot.

www.myspace.com/dragonforce

Trivium (US)

Från Orlando, Florida kommer ett av de amerikanska metalband som det snackats mest om de senaste åren. Med en blandning av thrash och metalcore, med en progressiv ådra, skivdebuterade Trivium för fem år sedan. Efter deras andra album ”The Crusade” från 2006 följde de med Iron Maiden på hela deras turné genom Europa. De gjorde även en headlineturné tillsammans med Annihilator på samma kontinent. De senaste två åren har de avverkat mer än 350 spelningar, vilket styrker deras rykte som ett av de tyngsta, smartaste och hårdast arbetande banden av sin generation.

I höstas släpptes Triviums fjärde album ”Shogun”, där de jobbat med den Grammybelönade producenten Nick Raskulinecz, känd för sitt arbete med bland annat Foo Fighters, Danzig och Velvet Revolver.

www.myspace.com/trivium

Children of Bodom (FIN)

Från 1997 och skivan “Something Wild” har Children of Bodom gått från att vara “det där bandet från Finland” till ett välkänt namn på den internationella scenen med sin melodiska death metal. Vid starten 1993 tog det då unga bandet sitt namn från ett av Finlands största kriminalmysterier, ”Bodom-morden”, som skedde vid Bodom träsk i medlemmarnas hemstad Esbo.

En rad solida metal-album har med åren släppts, men 2008 är året då Children of Bodom nytänt och tagit gigantiska kliv. Deras sjätte album ”Blooddrunk” placerades sig som nummer 22 på den amerikanska försäljningslistan. De medverkade också på Giantour i USA tillsammans med bland annat Megadeth och In Flames. Hela november och december befinner de sig på turné genom Europa med Slipknot och Machine Head.

www.myspace.com/childrenofbodom

Pain (S)

“Busiest man in the metal scene” har han kallats. Peter Tägtgren, hjärnan bakom Pain, men som genom åren varit involverad i ett flertal andra konstellationer, däribland Hypocrisy som han lett sedan början av 90-talet. Utöver det har han gjort sig känd som en av scenens topproducenter och varit med att forma sound åt band som Celtic Frost, Children Of Bodom, Sabaton och Dimmu Borgir.

Efter fyra skivor med Hypocrisy växte behovet av att utforska vägarna till ett mer heavy metal-baserat sound och någonstans där föddes Pain. Ett soloprojekt där datorn blev ett viktigt instrument och där musiken efter mycket experimenterande drog mot ett elektroniskt sound. Industrimetal om man så vill.

Pain är just nu aktuell med ett sjätte album, “Cynic Paradise” (Nuclear Blast) med gästmusiker från bland annat In Flames och Motörhead.

www.myspace.com/pain

Municipal Waste (US)

De uppstod år 2000 i kloakerna i Richmond, Virginia och gjorde sin första spelning på ett ölparty i hemstaden på nyårsafton. De beskylldes för att ha framkallat ett mindre upplopp, men Brendan Trache, Andy Harris, Tony Foresta och Ryan Waste gjorde stor succé. Till följd av detta började kvartetten snabbt att spela på små klubbar med sin våldsamt snabba och råa thrash, inspirerad av band som DRI, Suicidal Tendencies, Nuclear Assault och Attitude Adjustment.

2005 skrev Municipal Waste kontrakt med Earache Records och spelade in albumet ”Hazardous Mutation” som innehöll flera två minuter långa underverk som mäktiga ”Terror Shark”, ”The Thrashing of the Christ” och ”Bangover”.

Förra året släpptes thrashmästerverket ”The Art of Partying”. Nu med en hängiven publik över hela världen tack vare sitt hårda turnerande och sinnessjuka livespelningar.

www.myspace.com/municipalwaste

Biljettinfo:

Biljetterna släpps via www.metaltown.se den 19 december kl. 13.00.

Fram till den 31 december säljs rabatterade biljetter till ett pris av 1095 kr + serviceavgift. Därefter ordinarie biljettpris, 1295 kr + serviceavgift.

Rulla till toppen