Förband till Mumford & Sons klara

Av Redaktionen
Jan 21st, 2013
0 Kommentarer
728 Views

Half Moon Run

Här kommer en liten bonus i form av två supportakter till den utsålda konserten på Annexet den 10 april.

Det finns människor med genomskinliga skal och det finns band som tänder bränder inuti just dem. Band som sätter ord på tankar och orkestrerar hela förloppet genom känslostormen. Half Moon Run är den sortens band. De får det att klia och brinna under huden, de viskar ömsom skriker att det de har på hjärtat är otroligt angeläget och tvinnar på det sättet vår krispiga uppmärksamhet runt deras fingrar. Den unga Montrealbaserade trion väver sin urbana folkmusik av omedelbara melodier, trestämmiga harmonier och små elektroniska regn. Toppat med texter om kärlek och beroende skapar de komplex, hypnotisk ljudvärld att gå bort totalt sig i.

Debutalbumet Dark Eyes släpptes i mars 2012 och varenda indierecensent på andra sidan Atlanten har kommit fram till att det Half Moon Run har skapat låter som en hybrid mellan Radiohead och Fleet Foxes. Varenda en av dem har också kommit fram till att Dark Eyes är en oerhört stark debut och att Half Moon Run är ett mycket spännande band och spår dem en ljus framtid. Under våren har Half Moon Run turnérat och gjort festivalspelningar runt om i både Nordamerika och Europa. De har också agerat förband åt bland andra Patrick Watson, Wintersleep och Phantogram. Efter två inställda datum i september är det nu dags att komma hit.

Mystery Jets är inte irriterande påträngande på det sätt som många andra brittiska popkonstellationer med hitpotential kan vara. Mystery Jets fungerar istället som en temperaturhöjare. Nej, det blir inte automatiskt fest när du trycker på play. Det blir lite mer sommar.

Bandet kommer ursprungligen från Eel Pie Island i Twickenham i London. Där bildade de unga herrarna en konstellation som hette Mistery Jets. Då var det unge Blaine Harrison och William Rees, och så Henry, Blaines pappa, som utgjorde bandet. De annonserar snart efter en trummis och hittar Kapil Trivedi. Det låter idylliskt och nästan lite Hansoneskt, men skenet bedrar. Med de legendariska och olagliga The White Cross Revival-festerna som bandet stod värdar för under senare år färskt i minnet så vet vi att de är lite mer spännande än blond page och tuggummirefränger.

Misery Jets bytte oväntat namn när ett stavfel uppkom på trumsetet, blev Mystery Jets och har sedan den dagen i mitten av 00-talet levererat en rad plattor med poppärlor. Sedan debutalbumet ”Making Dens” från 2006 har det varit en snårig väg fram till att bandet verkligen landat i, och funnit sitt uttryck. Från en glammigare och mer putsad yta till ett gulnat och nostalgiskt fotografi av vad som kunnat vara. Mellan dessa sinnesstämningar hittar du Mystery Jets.

”Twenty One” följer 2008 och bandet börjar skapa sig ett följe, landar på brittiska topplistor och spelar festivaler. Nu hörs det verkligen att Syd Barret och Hall and Oates är bandets största influenser. När ”Serotonin” kommer 2010 har man polerat ytan och spelar rask, metodisk och målinriktad indiepop.

Förra året släpptes “Radlands”.

Kommentering är stängd