Filmmusiken till 30 Grader i Februari släpps på skiva

Musiken till 30 grader i februari

Den 20 juni släpps ”filmmusiken” till hyllade SVT-serien 30 Grader i Februari. (Kning Disk/Border)

Musiken är komponerad av musikerna Andreas Söderström och Johan Berthling, här nedan följer smakprov samt tankar om filmmusiken av seriens manusförfattare.

”Under det tidiga manusarbetet med 30 Grader i Februari, lyssnade jag, omedvetet, och ovetande om vem som skulle komponera filmmusiken, mycket på ASS, Tape.

Med fyra olika regissörer, tre fotografer, och ett antal avsnittsförfattare stod det tidigt klart att musiken skulle ha en oerhört betydelsefull roll för att skapa den sammanhängande ton som vi var ute efter; en krock mellan öst och väst, mellan Thailand och Sverige, mellan värme, humor och tragedi.

Till min stora glädje ville Andreas Söderström och Johan Berthling komponera filmmusiken till dramaserien. Tidigt pratade vi om att försöka hitta en stämning som låg någonstans mellan thailändsk Luuk Thung och svensk folkvisa. Det var även viktigt att musiken bidrog till framåtrörelse, genom att förebåda slutet – den annalkande stormen.

I ett filmlandskap där musiken oftast skapas med synthar och någon enstaka elgitarr var det fantastiskt att uppleva Johans och Andreas musik – enbart komponerad av akustiska instrument, en del av dem hemmabyggen, andra importerade från Sydostasien.

När saker och ting faller på plats, begriper man det oftast långt senare. Så var det även denna gång. Timmarna i studion har varit några av mina lyckligaste och mest lustfulla stunder under det två och ett halvt år långa arbete som utgjort 30 Grader i Februari.”

Stockholm den fjärde mars 2012
/Anders Weidemann

Scroll to Top