Nyheter Musik Band Spelningar https://musiknyheter.nu alltid senaste nytt från musikvärlden Fri, 08 Feb 2019 05:39:06 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.0.3 Spelmusikens framfart https://musiknyheter.nu/spelmusikens-framfart_20190208.html https://musiknyheter.nu/spelmusikens-framfart_20190208.html#respond Fri, 08 Feb 2019 05:39:01 +0000 https://musiknyheter.nu/?p=24577 Om en film hade saknat musik hade det inte varit mycket till film. Musiken behövs för att ge filmen ett djup och är med och förstärker händelserna och bygger upp stämningen. Samma sak gäller med spel.  Spelmusikens utveckling har varit enorm och den har gått från de monotona ljuden i de tidiga arkadspelen till att …

Spelmusikens framfart Read More »

Inlägget Spelmusikens framfart dök först upp på Nyheter Musik Band Spelningar.

]]>
Om en film hade saknat musik hade det inte varit mycket till film. Musiken behövs för att ge filmen ett djup och är med och förstärker händelserna och bygger upp stämningen. Samma sak gäller med spel. 

(”Music Tag Game.” (CC BY-ND 2.0) av mandyxclear.)

Spelmusikens utveckling har varit enorm och den har gått från de monotona ljuden i de tidiga arkadspelen till att inkludera klassiska stycken inspelade av filharmoniska orkestrar. Nu är soundtrack till datorspel några av de mest spelade låtarna på Spotify och iTunes, och det hålls hela konserter med enbart musik hämtad från spelens värld. 

Monotona ljud till klassiska stycken

I dag har de flesta spelstudios och spelföretag särskilda ljud- och musikavdelningar med anställda musiker och kompositörer. Så såg verkligheten inte ut om man tittar bortom 2000-talet. Musiken som användes i de tidiga spelen, och som sedermera kom att utvecklas till dagens blip-blop musik, skapades ofta av programmerarna själva. Det fanns heller ingen särskild baktanke med varför musiken lät som den gjorde eller varför den började att spelas vid vissa tillfällen. Det var heller inte ovanligt att samma låt kördes i en loop genom hela spelet. 

Sedan 2000 har musikutvecklingen för spel gått snabbt. Inte nog med att ljudkorten blev så pass bra att man kunde spela upp musik och ljud i biokvalitet, det öppnades en helt ny marknad för kompositörerna och artisterna. Till skillnad från filmmusik som ska täcka en tidsintervall på mellan 90-120 minuter ska musiken i ett spel kunna täcka en intervall på ca. 60 timmar. Det har skapat helt nya grunder att jobba på, eftersom flera spel kan ta olika svängar beroende på valen spelaren gör.

Artisterna ser fördelarna 

I och med spelbranschens framfart och att spelarna gärna vill ha kvalitativ och bra musik till spelen har flera artister och band gett sin in i marknaden. Inte nog med att de producerar musik specifikt till spelen, som Trent Reznor gjorde för spelserien Quake. De skapar också egna spel. Guns N’ Roses, som är kända för att ständigt utöka sitt varumärke bortom musiken, har tillsammans med spelleverantören NetEnt utvecklat ett helt spel ackompanjerat med deras musik och attribut. Samma spelutvecklare har även tagit fram ett spel baserat på Jimi Hendrix musik, och de är omåttligt populära bland musikälskare.

Musikutbudet är större än så, och Vinnarum online casino har i det varierade utbudet med spelautomater och bordsspel andra musikinspirerade spel, som Mild Rockers och Panama Rock. Dessa spel kan spelas säkert både på datorn och i mobilen genom ett och samma användarkonto. Plattformen är även godkänd enligt de nya kraven från den svenska Spelinspektionen. 

(”Guns N’ Roses – Appetite For Destruction” (CC BY 2.0) av MrBlueGenes.)

Spellistor

Samtidigt som det finns spel som har fantastisk musik i sig är det många spelare om föredrar att köra särskilda spellistor, från exempelvis Spotify, när de spelar. Här hittar man stora variationer. Inte nog med att det finns spellistor med musik från spel, det finns också spellistor med låtar som kan passa olika typer av spel – och här kan det variera från klassisk hiphop till glamrock. Valet av musik beror på spelet. Ett par timmar framför Super Mario Bros kanske passar bra till glad nutidspop, medan en episk LoL-match passar bättre med metal-toner.

Inlägget Spelmusikens framfart dök först upp på Nyheter Musik Band Spelningar.

]]>
https://musiknyheter.nu/spelmusikens-framfart_20190208.html/feed 0
Jimi Hendrix arv lever vidare https://musiknyheter.nu/jimi-hendrix-arv-lever-vidare_20190129.html Tue, 29 Jan 2019 11:06:25 +0000 https://musiknyheter.nu/?p=24572 Det är få artister som på så kort tid har gjort ett så stort avtryck i musikhistorien. På bara fyra år lyckades Jimi Hendrix att ta hela världen med storm. Snart 50 år senare fortsätter hans namn och hans musikarv att fascinera och inspirera oss och 2019 kommer Hendrix återigen igen att vara namnet på …

Jimi Hendrix arv lever vidare Read More »

Inlägget Jimi Hendrix arv lever vidare dök först upp på Nyheter Musik Band Spelningar.

]]>
Det är få artister som på så kort tid har gjort ett så stort avtryck i musikhistorien. På bara fyra år lyckades Jimi Hendrix att ta hela världen med storm. Snart 50 år senare fortsätter hans namn och hans musikarv att fascinera och inspirera oss och 2019 kommer Hendrix återigen igen att vara namnet på allas läppar.  

Jimi Hendrix - Av Danny PiG
(”Jimi” (CC BY-SA 2.0) av Danny PiG.)

Den legendariske gitarristen skulle ha varit 76 år gammal om hans livsstil och andra faktorer inte hade gjort att han endast blev 27 år gammal. Hans liv har porträtterats i flera filmer och dokumentärer, varav den senaste skildrar en av hans legendariska spelningar inför en publik på 500 000 åskådare. Det har skrivits mängder av böcker om hans liv och trots sin korta karriär är han otroligt väldokumenterad. Det finns tusentals fotografier, filmer och inspelningar med gitarristen från Seattle, varav det med jämna mellanrum dyker upp nya och bortglömda porträtteringar – vare sig de är amatörmässiga eller professionella. 

Ny konsertfim

Hendrix musikarv är återigen i rampljuset tack vare att konsertfilmen ”Jimi Hendrix: Electric Church” kommer att visas på utvalda biografer i USA under våren. Den dokumentärliknade filmen kommer att skildra hans framträdande på Atlanta International Pop Festival 1970. Visningarna kommer att följas av frågestunder och möjligheten att träffa personerna som har varit delaktiga i dokumentären och i Hendrix liv. Bland annat kommer hans syster, Janice Hendrix att närvara vid några av visningarna, vilket även regissören Jon McDermott kommer att göra tillsammans med musiker som spelade med Jimi. Konsertfilmen visades första gången 2015 på Showtime.

Huruvida dokumentären kommer att visas på bio utanför USA och i Europa, där han spenderade mycket tid, är ännu inte bekräftat. Hendrix var ofta i Sverige och spelade, varav hans sista spelning var i Göteborg den 1 september 1970. 18 dagar senare hittades han död i London. 

En inspirationskälla

Jimmi Hendrix
(”Jimi Hendrix cor 03” (CC BY 2.0) av Luiz Fernando Reis MMF.)

Det är inte bara tack vare musiken som hans arv lever vidare. Artister och designers har använt hans ansikte och uttryck som inspiration till sina konstverk. Hans stil har efterliknats och inspirerat modeskapare och artister som Lenny Kravitz. Till och med spelutvecklare har hämtat inspiration från honom för att bredda utbudet med nya teman och funktioner. Svenska Netent har flera gånger utvecklat spel under exklusiva licenser, varpå deras rockinspirerade spel med Jimi Hendrix i spetsen blev ett av de mest framgångsrika.  

Hedras i Seattle

Hendrix uppväxt i Seattle kantades av svårigheter, men också av händelser som skulle förändra hans liv för alltid. När han var fjorton år gamla såg han Elvis Presley spela på Sick’s Stadium, vilket fick honom att skaffa sin första elgitarr. Han ligger begravd på Greenwood Memorial Park Cemetery under minnesmärket Jimi Hendrix Memorial. För att hylla honom ytterligare har staden nu valt att döpa ett postkontor i Renton, en tätort till Seattle, efter legenden. Från och med nu kommer postkontoret att heta James Marshall ”Jimi” Hendrix Post Office. 

År 2020 är det 50 år sedan Hendrix miste livet i London. Men hans musik och meddelande tystnade inte. De hörs klarare än någonsin och kommer förhoppningsvis fortsätta att höras i ytterligare 50 år. 

Inlägget Jimi Hendrix arv lever vidare dök först upp på Nyheter Musik Band Spelningar.

]]>
Inför Melodifestivalen 2019 https://musiknyheter.nu/infor-melodifestivalen-2019_20190124.html Thu, 24 Jan 2019 06:17:06 +0000 https://musiknyheter.nu/?p=24557 Det är ett nytt år, det är januari och det kan bara betyda en sak: det är snart dags för Melodifestivalen att dra igång igen! Den här musikcirkusen blir aldrig gammal och inför varje år kommer nya artister, nya programledare, nya galenskaper och helt enkelt massa nytt – fast i en förpackning som är folkkär …

Inför Melodifestivalen 2019 Read More »

Inlägget Inför Melodifestivalen 2019 dök först upp på Nyheter Musik Band Spelningar.

]]>
Det är ett nytt år, det är januari och det kan bara betyda en sak: det är snart dags för Melodifestivalen att dra igång igen!

Den här musikcirkusen blir aldrig gammal och inför varje år kommer nya artister, nya programledare, nya galenskaper och helt enkelt massa nytt – fast i en förpackning som är folkkär och familjär. Årets programledare är presenterade, likaså är artisterna och scenendekoren. Deltävlingar kommer att hållas i Göteborg, Malmö, Leksand och Lidköping och Andra Chansen hålls i Nyköping. Den stora finalen hålls som vanligt på Friends Arena i Stockholm. 

Vi går igenom vad vi vet inför de stundande tävlingarna, som kommer att bänka svenskarna vid tv-sofforna ett par lördagar i rad. Förhoppningsvis kommer de att leda till att Sverige hittar ett bidrag som tar hem segern i Eurovision Song Contest i Israel i maj. 

Upplägget på mello

Upplägget är detsamma som tidigare år. Det är fyra deltävlingar, varav de två främsta bidragen går vidare till finalen, medan trean och fyran går vidare till Andra Chansen. Från Andra Chansen kommer sedan fyra bidrag att ta sig vidare till finalen, som totalt kommer att bestå av tolv bidrag. Årets programledare är komikern Marika Carlsson, Sarah Dawn Finer och Kodjo Akolor (som båda var programledare för Musikhjälpen 2013) och sångaren Erik Saade. Varken Dawn Finer eller Saade är nya för Melodifestivalen då båda har varit med som deltagare under tidigare tillfällen, varpå Saade vann med låten ”Popular” 2011. 

(”dsc_1918” (CC BY-SA 2.0) av mathei.)

Även scenen är redo och presenterad. Årets scen kommer att vara den djupaste hittills och består av en scenplatta som ger artisterna 22 gånger 11 meter golvyta att uppträda på. Det kommer också att finnas en stor upplyst ring bakom scen som kommer att skapa häftiga ljuseffekter bakom artisterna. Ytan kommer att vara lite renare jämfört med tidigare år, men utan att bli tråkig.   

(”Melodifestivalen 2017 Stage” (CC BY 2.0) av Rob Young.)

Röstningen

Röstningen via mobilen kritiserades mycket förra året och man hävdade att den gynnande den yngre publiken. Detta har man tagit till sig av och röstningen kommer nu att vara anpassad även för de äldre generationerna. Detta hoppas man ska skapa en jämnare och mer rättvis röstning. I övrigt kommer det inte att vara några större nyheter och man kommer fortfarande att kunna betta på deltävlingarna och finalen, precis som tidigare år. En viktig skillnad är däremot att det endast är godkända spelbolag som får vara verksamma i Sverige. Endast en sammanfattning av ansedda och licensierade spelsajter får erbjuda sina spel och bonusar, vilket innebär säkrare och enklare spelmöjligheter i mobilen och på datorn.  

Artisterna 

Vilka är då artisterna? Det finns många nya och flera bekanta ansikten. Jan Malmsjö, 86 år, ska upp på scenen igen 50 år efter debuten. Det ska även de tidigare vinnarna Anna Bergendahl, Martin Stenmarck och bandet Arvingarna. Ann-Louise Hanson kommer att dyka upp, men också nya ansikten som Bishara, som bara är 15 år. 

Det kommer att bli pompa och ståt, mycket musik och förmodligen en hel del skratt och pinsamheter – precis som det alltid blir. Och med Christer Björkman i spetsen kommer årets upplaga förhoppningsvis att bli den bästa – hittills. 

Inlägget Inför Melodifestivalen 2019 dök först upp på Nyheter Musik Band Spelningar.

]]>
Nytt album från Vampire Weekend https://musiknyheter.nu/nytt-album-fran-vampire-weekend_20190116.html Wed, 16 Jan 2019 06:49:12 +0000 http://musiknyheter.nu/?p=19219 Vampire Weekends tredje album ”Modern Vampires Of The City” släpps 6 maj 2019 via XL Recordings/Playground. Bandet beger sig också ut på turné i samband med albumsläppet. Turnén inkluderar europeiska spelningar i London (The Troxy, 8 maj) och Paris (Casino de Paris, 10 maj), förutom en fullständig nordamerikanska turné och den tidigare aviserade Coachella-spelningen. Bandet …

Nytt album från Vampire Weekend Read More »

Inlägget Nytt album från Vampire Weekend dök först upp på Nyheter Musik Band Spelningar.

]]>
Vampire Weekends tredje album ”Modern Vampires Of The City” släpps 6 maj 2019 via XL Recordings/Playground.

Bandet beger sig också ut på turné i samband med albumsläppet. Turnén inkluderar europeiska spelningar i London (The Troxy, 8 maj) och Paris (Casino de Paris, 10 maj), förutom en fullständig nordamerikanska turné och den tidigare aviserade Coachella-spelningen. Bandet kommer även att spela i Austin på årets SXSW.

Fler datum tillkommer inom kort.

Låtlista
1. Obvious Bicycle
2. Unbelievers
3. Step
4. Diane Young
5. Don’t Lie
6. Hannah Hunt
7. Everlasting Arms
8. Finger Back
9. Worship You
10. Ya Hey
11. Hudson
12. Young Lion

Inlägget Nytt album från Vampire Weekend dök först upp på Nyheter Musik Band Spelningar.

]]>
A Perfect Circle till Sverige för första gången! https://musiknyheter.nu/perfect-circle-till-sverige-forsta-gangen_20171030.html Mon, 30 Oct 2017 12:13:35 +0000 http://musiknyheter.nu/?p=24532 Tisdag 5 Juni spelar dom på Fryshuset i Stockholm Biljetter släpps fredag 3/11 kl 10:00 När ”A Perfect Circle” i januari i år tillkännagav att de skulle göra en USA-turné under våren, och att de jobbade på ett nytt album, var det sex år sedan de turnérade sist och tretton år sen de gav ut …

A Perfect Circle till Sverige för första gången! Read More »

Inlägget A Perfect Circle till Sverige för första gången! dök först upp på Nyheter Musik Band Spelningar.

]]>

Tisdag 5 Juni spelar dom på Fryshuset i Stockholm Biljetter släpps fredag 3/11 kl 10:00

När ”A Perfect Circle” i januari i år tillkännagav att de skulle göra en USA-turné under våren, och att de jobbade på ett nytt album, var det sex år sedan de turnérade sist och tretton år sen de gav ut ett studioalbum. De tjugo konserterna, som sålde slut på några minuter, inkluderade även bandets debutspelning på anrika Hollywood Bowl. USA-turnén har sedan fortsatt på USA:s östkust under hösten.

Genom åren har bandets sättning skiftat inför varje nytt album. Sedan debutalbumet ”Mer de Noms” år 2000 har bland andra Troy Van Leeuwen från ’Queens of the Stone Age’ och James Iha från ’Smashing Pumpkins’ medverkat i gruppen. Bandets nuvarande sättning består, förutom Howerdel och Keenan, av Jeff Friedl (The Beta Machine, Devo) och Matt McJunkins (Eagles of Death Metal, The Beta Machine). Howerdel skriver musiken till gruppens låtar och Keenan texterna.

”A Perfect Circle” har tidigare turnerat i Australien och Sydamerika 2013, men det är första gången de kommer till Europa.

Bandet släppte nyligen den första singeln ”The Doomed” från sitt kommande album.

Biljetter www.shownight.se

Biljetterna släpps fredag 3/11 kl 10:00

Biljettpris: 459 kr plus serviceavgift

 

 

Inlägget A Perfect Circle till Sverige för första gången! dök först upp på Nyheter Musik Band Spelningar.

]]>
Saga 40 år och avslutnings turne. https://musiknyheter.nu/saga-40-ar-och-avslutnings-turne_20170613.html Tue, 13 Jun 2017 09:42:40 +0000 http://musiknyheter.nu/?p=24522 Tyvärr så lägger Saga ner bandet efter 40 år! Kommer till Stockholm för en sista spelning i Sverige 24/11 på Klubben/Fryshuset. Hemsida       

Inlägget Saga 40 år och avslutnings turne. dök först upp på Nyheter Musik Band Spelningar.

]]>

Tyvärr så lägger Saga ner bandet efter 40 år!

Kommer till Stockholm för en sista spelning i Sverige 24/11 på Klubben/Fryshuset.

Hemsida 

 

 

 

Inlägget Saga 40 år och avslutnings turne. dök först upp på Nyheter Musik Band Spelningar.

]]>
IQ kommer till Stockholm! https://musiknyheter.nu/iq-kommer-till-stockholm_20170613.html Tue, 13 Jun 2017 09:24:07 +0000 http://musiknyheter.nu/?p=24516 Det legendariska progressive rock bandet IQ kommer till Stockholm och Bryggarsalen den 13/10. Bryggarsalen  

Inlägget IQ kommer till Stockholm! dök först upp på Nyheter Musik Band Spelningar.

]]>

Det legendariska progressive rock bandet IQ kommer till Stockholm och Bryggarsalen den 13/10.

Bryggarsalen

 

Inlägget IQ kommer till Stockholm! dök först upp på Nyheter Musik Band Spelningar.

]]>
Roger Waters släpper nytt! https://musiknyheter.nu/roger-waters-slapper-nytt_20170420.html Thu, 20 Apr 2017 12:36:25 +0000 http://musiknyheter.nu/?p=24508 Den 2 Juni släpper Waters sitt nya album och inleder turnen i Kansas City fredagen 26 Maj. ”Is This The Life We Really Want?” 1. When We Were Young 2. Déjà Vu 3. The Last Refugee 4. Picture That 5. Broken Bones 6. Is This The Life We Really Want? 7. Bird In A Gale …

Roger Waters släpper nytt! Read More »

Inlägget Roger Waters släpper nytt! dök först upp på Nyheter Musik Band Spelningar.

]]>
unnamed

Den 2 Juni släpper Waters sitt nya album och inleder turnen i Kansas City fredagen 26 Maj.

”Is This The Life We Really Want?”
1. When We Were Young
2. Déjà Vu
3. The Last Refugee
4. Picture That
5. Broken Bones
6. Is This The Life We Really Want?
7. Bird In A Gale
8. The Most Beautiful Girl
9. Smell The Roses
10. Wait For Her
11. Oceans Apart
12. Part of Me Died

www.roger-waters.com
www.twitter.com/rogerwaters
www.facebook.com/rogerwaters
www.instagram.com/rogerwaters

 

Inlägget Roger Waters släpper nytt! dök först upp på Nyheter Musik Band Spelningar.

]]>
MCC Magna Carta Cartel ny singel! https://musiknyheter.nu/mcc-magna-carta-cartel-ny-singel_20170331.html Fri, 31 Mar 2017 08:58:16 +0000 http://musiknyheter.nu/?p=24504 MCC släpper en ny singel ”The Demon King” 31 Mars 2017! På Lövely Records. Spotify, Deezer, You Tube, Itunes, Amazon, Preorder LP/CD EP:n ”The Demon King” släpps 5:e Maj 2017. The song is an open letter from someone tired of being in the claws of the Demons, and that now tries to reach out directly to …

MCC Magna Carta Cartel ny singel! Read More »

Inlägget MCC Magna Carta Cartel ny singel! dök först upp på Nyheter Musik Band Spelningar.

]]>
untitled

MCC släpper en ny singel ”The Demon King” 31 Mars 2017! På Lövely Records.

Spotify, Deezer, You Tube, Itunes, Amazon, Preorder LP/CD

EP:n ”The Demon King” släpps 5:e Maj 2017.

The song is an open letter from someone tired of being in the claws of the Demons, and that now tries to reach out directly to their leader – The Demon King.

How it works out?

Well – a lot can be said about that, but in the end, the one writing the open letter seems to understand that the Demons have made him one of them – full of scare, hate and spite – and that he is now becoming a Demon for others – maybe to one day turn them into Demons too.

So, easy to say – this is not a love song.

Now, for all you grown ups and the ones aspiring to be: In the real world in which we sadly happen to live; beyond metaphors and fairy tales, the Demons’ name is of course Anxiety and OCD. Flaws or old remnants of signals in our human system that tells us of danger and fear – where there sometimes is none. It feeds itself. And one helps, everyday, to make the Demons or rather the Cognitive Patterns to get stronger.

For those of you who are not familiar with OCD and Anxiety in general it can be described as praying to an entity you don’t even believe in. By carrying out rituals that serve no point other than to make you feel like you are free of guilt and responsibility, often for things you have nothing to do with or can change, you slowly, several times each day cleanse yourself from sin.

Much like religion at times, only with OCD you often don’t have a name for your God of Fear and Shame.

For us though, this God is Called ”The Demon King”.

Listen. Or, if you need to – sing it.

PS – still uncertain about Demons and the metaphors and how it all connects? Learn by the master, who seemed to know this all too well:
https://www.youtube.com/watch?v=GNt15SOooqQ

 

Inlägget MCC Magna Carta Cartel ny singel! dök först upp på Nyheter Musik Band Spelningar.

]]>
Raised Fist och Rome Is Not A Town till Park Sounds 20 maj! https://musiknyheter.nu/raised-fist-och-rome-not-town-till-park-sounds-20-maj_20170317.html Fri, 17 Mar 2017 10:34:15 +0000 http://musiknyheter.nu/?p=24499 Vi fyller på Park Sounds med ett av landets bästa och mest energiska liveband: Raised Fist och ett av de mest intressanta nya: Rome Is Not A Town. Raised Fist: Raised Fist har beskrivits som ett av världens mest progressiva hardcore band och är mycket respekterade. Med influenser från svensk punk, New York hardcore och metal …

Raised Fist och Rome Is Not A Town till Park Sounds 20 maj! Read More »

Inlägget Raised Fist och Rome Is Not A Town till Park Sounds 20 maj! dök först upp på Nyheter Musik Band Spelningar.

]]>
untitled

Vi fyller på Park Sounds med ett av landets bästa och mest energiska liveband: Raised Fist och ett av de mest intressanta nya: Rome Is Not A Town.

Raised Fist:
Raised Fist har beskrivits som ett av världens mest progressiva hardcore band och är mycket respekterade. Med influenser från svensk punk, New York hardcore och metal har de skapat sig ett eget sound och blivit ett band som influerat andra runt om i världen.
Raised Fist har spelat på dom flesta av världens största festivaler och vi är oerhört glada att, äntligen, få se dom live i Teaterladan!
En Raised Fist-konsert handlar om både hjärta o smärta!
Raised Fist på youtube

Rome Is Not A Town:
Skivbolaget Startracks har bl a släppt musik med Fireside, Refused och Tiger Lou. På senare tid har etiketten fått mycket uppmärksamhet på grund av Göteborgsbandet Rome Is Not A Town. Välförtjänt. Bandet ska upplevas live, här från en recension i Norrköping i februari:
Rom är inte en stad. Det är en ångvält, elak musik som skaver och gnisslar. Rundgången ligger ständigt på lur, som ett rovdjur. Publikslakt i all vänlighet” (Michael Strandhed, kultursidan.nu)

Rome Is Not A Town på Spotify

 

Inlägget Raised Fist och Rome Is Not A Town till Park Sounds 20 maj! dök först upp på Nyheter Musik Band Spelningar.

]]>