Väsby Melodifestival

Av Redaktionen
0 Kommentarer
Feb 13th, 2013

Vinnaren av Sveriges enda melodifestival för personer med intellektuell funktionsnedsättning, Martin Nilsson, sjöng ”Rosalita” inför 1 200 åskådare i en fullsatt arena på Scandic InfraCity.

Väsby Melodifestival arrangeras för tredje året i rad av Upplands Väsby kommun i år med 13 medverkande kommuner och stadsdelar från Stockholms län, Örebro län och Uppsala län.

Jag är så glad, jag är så stolt, sa vinnaren Martin Nilsson efter att prisutdelningen var avslutad.

Martin Nilsson, från Sigtuna kommun, gjorde ett uppskattat framträdande med sin låt och vann publikens och juryns röster. Juryn bestod av Nina Söderqvist, Richard Herrey samt Luk Zelderloo från EASPD i Bryssel. Prisutdelaren var Maria Fält,(KD) kommunalråd i Väsby.

I den här tävlingen är alla vinnare, poängterade hon.

Genom denna melodifestival får både besökare och artister en kväll som både inspirerar och ger energi under lång tid efteråt. Det proffsiga upplägget på festivalen är här för att stanna och vi planerar redan för 2014 års arrangemang, säger Yvonne Boberg, initiativtagare och chef för Väsby Stöd i Upplands Väsby kommun. Nästa år står Väsby dessutom värd för den internationella finalen European Song Festival som samlar deltagare från hela Europa.

Kvällens konferencierer var Doreen Månsson, som har varit programledare för bland annat Bolibompa i SVT, tillsammans med Tommy Fagerberg, som ledde Väsby Melodifestival både 2011 och 2012 och själv har en funktionsnedsättning.

De tretton tävlande var bidragen framfördes i turordning under kvällen av: Daniel Odén från Upplands-Bro, Marie Kjellin från Ekerö, Martin Nilsson från Sigtuna, Sanna Raatesalmi från Upplands Väsby, Sara Helen Blomgren från Sundbyberg, Stina Malmberg från Kungsholmen/Stockholm, Henrik Hildingsson från Sollentuna, Amanda Pomerada från Vallentuna, Anette Elvung från Södermalm/Stockholm, Axel Linderholm från Lidingö, Först till kvarn från Järfälla, Veronica Andersson och Sari Lassila från Degerfors, Tony Huovinen från Håbo.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Feb 11th, 2013

Det är nu bekräftat att Upplands Väsby kommer att stå värd för European Song Festival 2014 för artister med intellektuell funktionsnedsättning. Artister från hela Europa kommer då till Sverige och Upplands Väsby för att tävla i musik. Det innebär att vinnaren i den nationella Väsby melodifestival i början av 2014 kommer att gå vidare till denna Europeiska festival som sker senare på året, datum är ännu ej bestämt.

Det var inför helgens kommande nationella melodifestival i Väsby som beskedet kom. Luc Zelderloo, Generalsekreterare för EASPD, European association of serviceproviders, i Bryssel bekräftade att Väsby utsetts som arrangör för den Europeiska festivalen 2014. Luc kommer till Sverige i helgen för att dels se på det nationella genomförandet av festivalen 2013 men också för att sitta i den jury som tillsammans med publikens röster kommer att utse vinnaren på lördag. I juryn ingår även Richard Herrey och Nina Söderqvist, båda välkända musikprofiler.

Vi är väldigt glada och stolta över att få arrangera den europeiska finalen 2014. Det är otroligt givande att veta att vi gör skillnad i människors vardag samtidigt som det är spännande att ta detta evenemang till en ny nivå, säger Yvonne Boberg som är initiativtagare till Väsby Melodifestival.

I år arrangeras den svenska melodifestivalen människor med intellektuell funktionsnedsättning, Väsby Melodifestival, för tredje året i rad. De 13 artister som tävlar kommer från olika kommuner och alla deltagare har någon funktionsnedsättning. Intresset för tävlingen är stort och de 1 200 biljetterna till arrangemanget i Infra City i är redan slutsålda.

Väsby Melodifestival växer för varje år. Vår ambition med Väsby Melodifestival är att lyfta fram och uppmärksamma artister som oftast verkar i det tysta, säger Yvonne Boberg.

Konferencierer för årets Väsby Melodifestival är Doreen Månsson, känd från Bolibompa i SVT, och Tommy Fagerberg, som varit konferencier vid de tre tidigare tävlingarna och själv har en funktionsnedsättning.

Vi vet att Väsby Melodifestival gör skillnad. Alla människor, oavsett funktionsnedsättning, får här möjlighet att ägna sig åt det de verkligen brinner för, nämligen musiken, avslutar Yvonne Boberg.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Dec 17th, 2012

Sveriges största melodifestival för personer med funktionsnedsättning närmar sig! Den 9 februari går festivalen av stapeln. I år deltar artister från tretton kommuner och stadsdelar. Den 14 december presenterades årets finalister och deras låtar i Väsby Centrum.

Målet med Väsby Melodifestival är att skapa ett arrangemang som leder till att så många som möjligt med funktionsnedsättning med intresse för att sjunga ska få möjlighet att stå på scen och delta på någon nivå. Därför kommer vi de närmsta åren arbeta med att öka antalet deltävlingar runt om i landet för att skapa fler arenor för framträdande.

Artisterna besökte den 14 december Upplands Väsby och presenterades klockan 15:00 på scenen i Väsby Centrum.

För Upplands Väsbys del tävlar Sanna Raatesalmi som i finalen framför låten Hallelujah.

Övriga tävlande:
Vallentuna, Amanda
Lidingö, Axel Linderholm
Sollentuna, Henrik Hildingsson
Degerfors, Sari Lassila och Veronica Andersson
Håbo, Tony Huovinen
Kungsholmen, Sthlm, Stina Malmberg
Södermalm, Sthlm, Anette Elvung
Ekerö, Marie Kjellin
Sundbyberg, Sara
Järfälla, Gruppen Först till kvarn
Sigtuna, Martin Nilsson
Upplands-Bro, Daniel Odén

Varmt välkomna till finalen i februari!

Final Väsby Melodifestival:
Datum: 9 februari 2013
Tid: 18.30
Plats: Scandic Infra City, Upplands Väsby

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 20th, 2010

jan-johansen-vasby-melodifestival

Schlagervinnaren och artisten Jan Johansen är konferencier för Väsby Melodifestival som arrangeras i början av nästa år. Väsby Melodifestival är Sveriges första melodifestival för personer med funktionsnedsättning. Idag mötte de nio tävlande Jan Johansen som delade med sig av sina bästa tips och råd för att lyckas på scen.

Jan Johansen leder Väsby Melodifestival som går av stapeln den 30 januari 2011 på Scandic Infra City i Upplands Väsby. Väsby Melodifestival är Sveriges första melodifestival för personer med funktionsnedsättning (exempelvis Downs syndrom, Aspbergers syndrom).

Musiken är en fantastisk bro mellan människor. När jag fick frågan att vara med så var det självklart att svara ja. Glädjen och energin från de tävlande är fantastisk. Och frågan är egentligen vem som lär vem, säger Jan Johansen.

Jan Johansen är enormt professionell och lyckas på ett väldigt inspirerande sätt få med sig alla de tävlande. Han är en varm person som visar på ett äkta engagemang, säger Yvonne Boberg, enhetschef Upplands Väsby kommun och initiativtagare till Väsby Melodifestival.

Personer med funktionshinder är en grupp och enskilda som alltför sällan syns och uppmärksammas, det ska vi ändra på med Väsby Melodifestival. Nu ger vi dem en plats att synas på och möjligheter att uttrycka sig med sång och musik, säger Yvonne Boberg.

De nio tävlande är:
Inger Öhrvall, Upplands Väsby – Vindarna viskar ditt namn (Thomas Holmstrand/Linda Jansson (numera Dahl)/Peter Dahl)
Åsa Wallin, Upplands Väsby – Stad i ljus (Py Bäckman)
Emmelie Berquist, Sollentuna – Håll om mig (Ingela ”Pling” Forsman/Nanne Grönvall)
Henrik Hildingsson, Sollentuna – Vandraren (Mats Wester/Py Bäckman)
Björn Berglund, Vallentuna – Tycker om när du tar på mig (Per Gessle)
Denise Lindström, Vallentuna – Idas sommarvisa (Astrid Lindgren/Georg Riedel)
Lina Pettersson, Sigtuna – Håll om mig (Ingela ”Pling” Forsman/Nanne Grönvall)
Simon Bernhardsson/Patrik Ingö, dansare Josefin Pousette, Täby – Diggi-loo diggi-ley (Britt Lindeborg/Torgny Söderberg)
Sara Dahlström, Täby – Håll om mig (Ingela ”Pling” Forsman/Nanne Grönvall)

Kapellmästare för Väsby Melodifestival är Per-Ove Stålknapp som leder en sjumannaorkester med elever och lärare från Musikskolan i Upplands Väsby.

Om Väsby Melodifestival
Väsby Melodifestival är en musikfestival för personer med funktionsnedsättning (exempelvis Downs syndrom, Aspbergers syndrom). Upplands Väsby kommun som arrangerar Väsby Melodifestival har bjudit in deltagare från Sollentuna, Täby, Sigtuna och Vallentuna. Varje kommun har fått utse högst två tävlande. I Upplands Väsby har två kvalificerat sig vid en audition, andra kommuner medverkar med tävlande som handplockats. Från Sigtuna kommer en deltagare och två från de andra kommunerna. Väsby Melodifestival arrangeras för första gången i januari 2011, men planeras bli ett återkommande arrangemang. Väsby Melodifestival genomförs av Upplands Väsby kommun/Väsby Välfärd med stöd från bland andra lokala företagare.

...