Umeå

Av Redaktionen
0 Kommentarer
Dec 10th, 2013

De kallas punk och metal, men i sina hjärtan är norska bärsärkarinstitutionen Kvelertak ett levande, nästintill brinnande, förkroppsligande av rock and roll. Sedan bandet bildades 2006 har de byggt en trogen skara fans, alltid hungriga på deras ytterst våldsamma livespelningar som förevigats likt två flammande däckspår världen över.

Stavangers Kvelertak har med sin ruskigt briljanta kombination av hardcore, punkrock och hederlig norsk black metal-tradition fullkomligt fångat oss stående med gapande munnar. Vi fattar inte vad som hände, bara att vi älskar Kvelertak gränslöst. När Refused gjorde sin sista Stockholmsspelning någonsin på Annexet i december var det inga mindre än Kvelertak som var särskilt inbjudna “special guests”.

Bandet debuterade med sitt självbetitlade guldsäljande album 2011 och utnämndes genast till Årets debutalbum av Metal Hammer I Tyskland, Årets rockalbum på norska Spellemannprisen (Grammis) och iTunes i USA utsåg det till årets Metal nykomling. Tillsammans med enhälligt beröm från Metal Hammer i England, Terrorizer, Rock Hard, och Kerrang som kallade dem “de mest spännande nya band på den här planeten”. Nu är Kvelertak aktuella med sitt andra album MEIR. Texterna är fortfarande på norska och de tre gitarrister ger själ för begreppet loud.

Kvelertak – eller “strypgrepp” på norska – visar inga tecken på att sakta ner.

Turnédatum
24 januari – Stockholm, Debaser Medis
25 januari – Örebro, Ritz
26 januari – Norrköping, Dynamo
1 februari – Umeå, Rotundan
18 februari – Göteborg, Pustervik

Support: Spiders

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Dec 5th, 2013

Metalbandet Civil War från Falun, bestående av flera tidigare Sabaton-medlemmar, kommer i mitten av februari att ge sig ut på en 11 spelningar lång Europa-turné med konserter i Polen, Tjeckien, Tyskland, Belgien och Schweiz. Innan dess står de på scen i Borlänge den 20 december och efter hemkomsten spelar de den 1 mars på festivalen House of Metal i Umeå.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 19th, 2013

Metalbandet Moloken från Umeå kommer passera sin hundrade spelning när de turnerar genom Sverige under december månad. Den 100e spelningen kommer ta plats där dom passade nog gjorde sitt absolut första framträdande, nämligen på Föreningsgatan 7 i Luleå.

Sedan starten 2007 har Moloken knappast legat på latsidan, de har flitigt producerat skivor samt turnerat hårt. Debuten kom redan 2008* i form av en EP och följdes tätt av första fullängdaren 2009* samt dess uppföljaren 2011*. Mellan 2008 och 2010 låg bandet på ett snitt med 25 spelningar/år men det var en siffra som mattades av 2011 då bandet kom in sin andra fas och spenderat stor kraft på att skriva nytt material för kommande släpp och endast turnerat sporadisk i Sverige och Finland.

Under decemberturnén kommer Moloken förutom att framföra låtar från deras två album, presentera mycket nytt material både från kommande album men främst från den utannonserade EPn.
Den ännu obetitlade EPn är nu klar för inspelning och kommer släppas under våren. I dagsläget förekommer samtal med ett flertal olika skivbolag, därför är releasedatum ännu ej satt.

Bandet kommer bland annat fira milstolpen genom att erbjuda alla deras släpp som gratis nedladdning via bandets hemsida.

Turnéschema:
5/12 Umeå på Verket
6/12 Skellefteå på Mullberget
7/12 Luleå på Föreningsgatan 7
27/12 Göteborg på Sticky Fingers (Scorched Tundra Festivalen /m Skitsystem, Kongh, Age Of Woe)
28/12 Jönköping på Kulturhuset
29/12 Karlskrona på Oden

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Okt 24th, 2013

Botswana har idag en av Afrikas största och mest snabbväxande metalscener. Scenen har vuxit i snabb takt de senate tio åren och är en förhållandevis stor subkultur såväl i storstäderna som på landsbygden.

Selam studerade metalscenen, och musikindustrin i stort mer närgående under ett besök i Gaborone tidigare i våras och bestämde sig då för att presentera landets mest populära band, Skinflint, i Sverige.

På plats i Gaborone samarbetade Selam med organisationen Botswana Society For The Arts, med syftet att undersöka möjligheterna för ett mer långsiktigt kulturutbyte mellan länderna.

Skinflint
Skinflint består av Giuseppe Sbrana aka Juice (gitarr/sång) Kebonye Nkoloso aka Raskebo (bas) och Sandra Sbrana aka Hurricane Sandy (trummor). Bandet har spelat över hela Afrika och bland annat delat scen med internationella artister såsom Carcass (UK).

Skinflint blandar traditionell heavy metal med texter från traditionella förfäders tro, stamkrig och Juju ockultism! Denna helt unika mix har hjälpt bandet att få global exponering och blivit upptäckta av fans från hela världen. Bandet har precis avslutat sitt 4:e album ”Dipoko” och vann nyligen pris på ”Annual African Metal” för sin allmänna prestation och till Giuseppe Sbrana för årets bästa gitarrspelare inom Metal.

På plats i Sverige kommer bandet b.l.a. att uppträda på Scharinska i Umeå den 31 oktober med Dead Alkberg som support och på Debaser Hornstulls Strand i Stockholm den 2 november på Selam & Debasers nya klubb Wax & Gold.

Fredag 1 november gästar de radio SR Metropol tillsammans med Johan Eurenius-Egerbladh och Mam Foon från Selam.

Bandet kommer under sina dagar i Sverige även träffa aktörer och instanser inom Sveriges kultur-och musikliv.

Aktörsamverkan projektet mellan Selam och Botswana Society For The Arts har möjliggjorts med stöd från Statens Kulturråd.

Turnédatum
31 oktober – Scharinska, Umeå
2 november – Debaser Strand (f.d. Hornstull Strand), Stockholm

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Okt 22nd, 2013

Ska man sammanfatta tredje albumet med INVSN (nya stavningen på Invasionen) i ett ord blir det Utanförskap.

Västerbottningarna som tidigare släppt Saker som jag sagt till natten och den punkiga Hela världen brinner återvänder med INVSN, det första livstecknet sedan sångaren Dennis Lyxzén spenderade större delen av 2012 tillsammans med sina forne bandkamrater i Refused på en uppmärksammad världsturné.

INVSN har aldrig lämnat Umeå. De har aldrig omfamnats av Stockholms nervösa credmaffia som sneglar på varandra och undrar ”ere här bra eller?” och de har aldrig tillhört en given scen. Och det har aldrig märkts så tydligt som på nya skivan.

Här är en samling låtar som går sin egen väg, utan att snegla på rådande trender eller åsikter om hur rock ”ska” låta 2013. Det är kompromisslösa sånger där budskapet är omisstydligt. ”Västerbotten”, ”Hatet” och ”Ner i mörkret” talar sina egna tydliga språk. Att ta frustrationen, missuppfattningarna och hatet och omvandla till styrka och energi. Tillsammans med Nick Launay (Nick Cave, PiL mfl) och Jacob Hansen har INVSN tonsatt utanförskapet och känslan av att inte höra hemma i givna mallar eller inrutade genrer.

Men, de som följt Dennis Lyxzén, Sara Almgren, Anders Stenberg, André Sandström och Richard Österman vet att det är där de trivs bäst.

Till denna tredje fullängdare har bandet fått skivkontrakt med den amerikanska labeln Razor & Tie, där albumet kommer att ges ut i engelsk version. I samband med detta ger sig även INVSN iväg på en USA-turné i oktober. Första singeln “Ner i mörkret” släpps 20 september och det självbetitlade albumet “INVSN” släpps den 20 november.

Sällan har ett utanförskap låtit så bra.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Okt 20th, 2013

Sedan debuten “Allvar” har Vånna Inget gjort över hundra spelningar och sakta men säkert byggt en stor fanbas. 25 oktober släpps bandets andra album “Ingen Botten”. Nyligen släpptes de första av höstens turnédatum.

2011 släppte Vånna Inget sitt debutalbum ”Allvar”. En skiva raskt skriven och inspelad av ett band drivna av det kreativa rus som bara kan komma ur insikten att man just bildat en grupp där allt stämmer. Där kemin är något utöver det vanliga. Ett faktum som inte gick någon som hörde skivan förbi. ”Allvar” blev en oväntad succé och Vånna Inget ett namn förknippat med stora förväntningar.

Två år senare har Vånna Inget gjort över hundra spelningar i Sverige, USA och Europa. Bandet har skapat sig en stadigt växande skara fans, något som inte minst visade sig i maj då de gjorde en triumferande konsert för stor publik på Debaser Medis i Stockholm. En spelning som utgjorde ett kvitto till hur musik kan växa organiskt av sig själv när det väl slagit rot i människors hjärtan.

Vånna Ingets musik berör. Det stod klart från första anslaget på ”Allvar” och understryks med all önskvärd tydlighet på bandets andra album ”Ingen Botten ” som släpps 25/10 och är producerad av Jari Haapalainen (The Bear Quartet, Kajsa Grytt, Eldkvarn)

Där ”Allvar” fann kraft i sin rusiga iver att få ur sig allt på en gång är ”Ingen Botten” en något mer nyanserad historia. Vassa gitarriff och skimrande orgelmelodier vävs samman med en pådrivande, dynamisk rytmsektion. Bandet har också kostat på sig att ta ned tempot på sina ställen och leka med arrangemang. Men framförallt rör det sig om en förädling av ett uttryck snarare än tvångsmässig förändring för saken skull. Vånna Inget har grävt där de står och tagit vara på det som är unikt med sin musik. Mötet mellan punkig nerv och melodisk sensibilitet. Förmågan att få klaustrofobiska teman om instängdhet och desperation att känns upplyftande, frigörandet.

Framförallt har Karolina Engdahls sång vuxit till ännu högre nivåer av drabbande intensitet. Hon sjunger kraftfullt och skört. Ångestridet och självsäkert. Allt med lika delar attack och känsla för precis frasering i sin djupt personliga närvaro.

”Ingen Botten” infriar varenda en av de högt ställda förväntningarna Vånna Inget sett byggas upp kring sitt band under de två år som gått sedan debuten. Ett album som både vidgar deras utrycks spännvidd och jobbar sig djupare in mot kärnan i det som är Vånna Inget.

Vånna Inget höstturné 2013
25/10 Malmö, Babel
26/10 Hultsfred, Rookiefestivalen
31/10 Göteborg, Jazzhuset
01/11 Linköping, L’Orient
08/11 Stockholm, Club King Kong
09/11 Uppsala, Vdala
30/11 Umeå, Scharinska
(Fler datum tillkommer)

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Sep 27th, 2013

Umeås black metal-ikoner Naglfar är inte ett band som lever på forna tiders meriter. Även om debut demokassetten ”Stellae Trajectio” från 1994 lämnade ett bestående intryck i den svenska underjorden så det är ett faktum att norrlänningarna aldrig varit bättre och än på senare år, något som 2012 års ”Téras” är ett utmärkt bevis på. Med en stabil live-lineup har bandet sedan släppet av deras sjätte studioalbum avverkat de största europeiska festivalerna under de två senaste åren vilket i år inkluderade svenska Metaltown, Getaway Rock samt Sweden Rock. Nu som kronan på verket ger de sig ut på sina första klubbdatum i hemlandet sedan 2006 för att sedan återigen dra sig tillbaka till mörkret för planera gruppens nästa fas.

Support är specialinbjudna Moloken från Umeå. Bandet som imponerat stort sedan starten 2007 och hunnit med tre skivsläpp och massivt turnerande (bla med Kongh, Inevitable end, This Gift Is A Curse m.m) och får nu visa upp sig på de större scenerna.

Turnéschema
30/10 Sticky Fingers, Göteborg
31/10 L’orient, Linköping
1/11 Klubben, Stockholm
2/11 KB, Malmö

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Sep 26th, 2013

Barn och unga har skrivit raptexter och skapat beats med tema: framtid och självkänsla. Embee och Promoe från Looptroop Rockers har inspirerats av materialet och under över ett och ett halvt år skrivit låtar till föreställningen som heter Fair Ground. Nu presenteras allt tillsammans med NorrlandsOperans Symfoniorkester. En varm, rolig, känslofylld och unik hip-hopföreställning. Konserterna gästas av Ayla Adams, Seinabo Sey och Cleo. Premiär 1 oktober 2013 i Umeå. Sveriges Radio kommer att spela in och sända konserten.

Looptroop Rockers har verkat under två decennier och är utan tvekan en av de största inom svensk hip-hop. Med över 14 album sinsemellan som grupp och soloartister har de turnerat över hela världen och spridit sin musik och sitt budskap. I våras släppte bandet “Mitt hjärta är en bomb” som är deras första album på svenska och som Aftonbladet kallade “Looptroops bästa album hittills”. “Mitt hjärta är en bomb” har hyllats av recensenter, toppat försäljningslistor, streamats 3,5 miljoner gånger och har tagit bandet på en omfattande Skandinavienturné med slutsålda konserter och ett omtalat framträdande på Way Out West.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Sep 25th, 2013

Efter framgångarna med sin sjätte skiva STAS (Razzia) och spelningar i våras fortsätter Ossler sin turné och besöker i höst sju svenska städer, med avslutning i Stockholm den 12 december. Bandet som ackompanjerar Ossler är samma vapendragare som tidigare, Christan Gabel, Ulf ”Rockis” Ivarsson och Mikael Nilzén.

Ossler har en precision i sitt låtskrivande som få i Sverige besitter. Han väger varje ord och gitarrton tills tystnaden och oljuden skapar en fulländad konstnärlig helhet. Med nya skivan och solokonserterna har Ossler tydligt tagit steget ut ur Thåströms skugga där han vanligtvis spelar gitarr och även har bandet Sällskapet ihop med.

Turnédatum
24 okt, Gävle, Gasklockorna
25 okt Luleå, Kulturens hus
26 okt Umeå, Scharinska
21 nov Växjö, Kafe de luxe
22 nov Lund, Mejeriet
23 nov Linköping, L’Orient
12 dec Stockholm, Kägelbanan

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Sep 10th, 2013

Den 18 september släpper Lisa Miskovsky, Västerbottens stora hitmakerska sitt femte album – ”Umeå”.
Redan den 13 september släpps albumet exklusivt i en av Sveriges äldsta (64 år!) och mest legendariska skivbutiker; ”Burmans” i centrala Umeå.

Lisa och Burmans bjuder på fest i butiken med livemusik och albumet säljs till ett finfint Umeå-pris under dagen och givetvis är är alla varmt välkomna!

Lisa Miskovsky har under sin 15 åriga karriär, släppt fem egna album, skrivit hits till Backstreet Boys, skrivit och framfört ledmotivet till succéspelet ”Mirrors Edge” bland mycket annat. Oavsett var i världen hennes egna musikframgångar tagit henne, finns det alltid en knutpunkt som Lisa ständigt återkommer till för inspiration, där hon alltid haft en stadig grund – hemstaden Umeå.
När Lisa döper sitt kommande album är valet självklart – albumet heter och hyllar ”Umeå”.

Albumet har spelats in med Umeåbröderna Anders och Peder Stenberg (till vardags i The Deportees) hemma i Lisas studio i Holmsund och i Second Home i Umeå centrum.

Albumet finns tillgängligt för alla via Burmans från den 13 september och i övriga landet från den 18 september.

...