TV

Av Redaktionen
0 Kommentarer
Dec 3rd, 2013

Nobelstudions programledare Victoria Dyring, Anna Hedenmo, Jessika Gedin och Ebba Kleberg von Sydow. Foto: Karl Nordlund

Nobelstudion är tittarnas guide till årets alla Nobelpris. Kvällens program handlar om litteraturpriset och Lena Jordebo besöker Alice Munro i Kanada.

Studion i Stockholm får besök av Alice Munros dotter Jenny Munroe som ger en av sina exklusiva intervjer. Gäst är också den kände nobelexperten Gustav Källstrand, som berättar de spännande detaljerna ur Alfred Nobels liv.

Dessutom träffar vi gästar operatrion Divine som ansvarar för divertisemanget under nobelbanketten. Divine består av Gabriella Lambert-Olsson, Jacqueline Miura och Caroline Gentele.
Programledare: Ebba Kleberg von Sydow och Jessika Gedin.

SVT2 torsdag 5 december kl 22:15: Nobelstudion

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 26th, 2013

Den brittiske skådespelaren Jim Carter, mer känd som butlern Mr Carson i Downton Abbey gästar programmet tillsammans med komikern Robert Gustafsson, regissören Felix Herngren och författaren Herbjørg Wassmo. Ane Brun spelar och psykiatrikern David Eberhard slår hårt ner på svensk barnuppfostran. Så blir säsongens sista Skavlan.

Den norska singer-songwritern Ane Brun närmar sig slutet på sin Europaturné där hon firat 10 år som artist. På fredag avslutar hon Skavlan med att framföra sin omtalade version av Beyoncés ”Halo”.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 19th, 2013

Musikerduon Markus Fagervall och Tony Björkenvall ger sig ut på en roadtrip genom Tornedalen. I UR:s serie Raja – Gränsen ska de ta reda på vilken betydelse minoritetsspråket meänkieli har. Seriestart 4 december i SVT1 kl. 22.00.

Markus Fagervall (Idol-vinnare 2006) har pratat meänkieli under sin uppväxt.Tony Björkenvall (tidigare medlem i Willy Clay Band) har inte samma kunskap i språket. Hans familj på faderns sida har talat meänkieli – men Tony har bara en viss språkförståelse. Nu får han förhoppningsvis lära sig mer!

Markus och Tony möter ordbokskreatörer, renskötare, musiker och författare som alla brinner för språket och dess fortlevnad. Det blir en massa musik, lite matlagning, möten med mystiska liftare och så skapas världens första sms-roman på meänkieli!

Resan som går från Tornedalsfesten i Luleå, längs med gränsen till Finland, via Kiruna och till Nattfestivalen i Korpilombolo skildras i tre program med titlarna Reggae på meänkieli, Första sms-romanen på meänkieli och Meänkielis framtid.

Till programmen har Markus och Tony specialskrivit musik. Bland annat låten Voi rakas mun som är en version av den engelska låten Oh my Love från duons debutalbum The Silence som släpptes under hösten 2013.

Språket meänkieli blev ett officiellt minoritetsspråk år 2000 och talas av runt 75 000 personer i Norrbotten, framförallt i Tornedalskommunerna Haparanda, Övertorneå och Pajala samt Kiruna, Gällivare och Kalix.

På grund av en repressiv svensk språkpolitik bröts språköverföringen under 50- och 60-talen. Därmed har dagens unga inte talat språket hemma och har därför ingen eller bara en viss språkförståelse. I dag pågår det ett intensivt arbete för att ge nytt liv åt språket genom att översätta litteratur till meänkieli, teckna ner gamla ortsnamn, skapa ordböcker och skriva barn- och vuxenlitteratur direkt på meänkieli.

OM MARKUS FAGERVALL
Markus Fagervall är musiker och fick sitt genombrott 2006 då han vann Idol med låten Everything Changes. Vid sidan av musikkarriären är han snart färdigutbildad kock. Han är född i Kiruna, och uppvuxen i Övertorneå.

OM TONY BJÖRKENVALL
Tony Björkenvall är musiker, bosatt i Kiruna, och tidigare medlem av gruppen Willy Clay Band som 2010 hade en hit på Svensktoppen med Mighty Good Times.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 19th, 2013

Fr.v. Angelica Alm, Kalle Moraeus och Marika Willstedt. Foto: Karin Törnblom / SVT

Det är dags igen – för nittonde gången sänder SVT en ny säsong av Så ska det låta! Kalle Moraeus blir under 12 söndagar i vinter ny programledare för den så populära musikaliska frågeleken.
– Att en liten farbror från Orsa skulle få ett av de hetaste jobben i media-Sverige kunde jag då aldrig tro. Och jag blev väldigt, väldigt glad för det, säger Kalle Moraeus.
Bakom flyglarna sitter liksom tidigare Angelica Alm och Marika Willstedt.

Säsongspremiären den 15 december är ett program där skönsång av högsta klass mixas med galenskap och skratt. Plats på scen för Charlotte Perrelli och Tommy Körberg som möter Sanna Nielsen och Per Andersson.

Den 22 december firar Så ska det låta 200-programsjubileum. Men stämningen är dubbelt på topp denna kväll, för förutom jubiléet så har julen kommit till Så ska det låta. Claes Malmberg och Lasse Kronér möter Lotta Engberg och Jessica Andersson i en rafflande julduell.

Husbandet, som ger programmet det rätta svänget, hör till de fasta inventarierna med Johan Landqvist, kapellmästare och klaviatur, Andreas Andersson, blås, Nicci Notini Wallin, trummor, Magnus Bengtsson, gitarr, Anders Kotz, bas, Maria Olsson, percussion och Thomas Bergqvist, klaviatur och slagverk.

Övriga gäster i programmet är:
Program 3 – 29 december
Rickard Herrey, Gigi Hamilton och Tommy Ekman som möter After Shave/Galenskaparna. (Knut Agnred, Jan Rippe och Per Fritzell)

Program 4 – 5 januari
Sonja Aldén och Christer Sjögren möter Nina Söderquist och Oscar Zia

Program 5 – 12 januari
Lars-Åke Wilhelmsson och Peter Jezewski möter Alcazar (Andreas Lundstedt, Lina Hedlund och Tess Merkel)

Program 6 – 19 januari
Lisa Nilsson och Samuel Ljungblahd möter Patrik Isaksson och Shirley Clamp

Program 7 – 26 januari
Markoolio och Tobbe Blom möter Anna Sahlene och Helena Paparizou

Program 8 – 2 februari
Anna Lidman och David Lindgren möter Sean-Magnus (Sean Kelly och Magnus Skogsberg Tear)

Program 9 – 9 februari
Alexander Rybak och Pernilla Wahlgren möter Abalone Dots (Rebecka Hjukström, Sophia Hogman och Louise Holmer)

Program 10 – 16 februari
Mary N’diaye och Rigo möter Christina Lindberg och Olle Jönsson

Program 11 – 23 februari
Elize Ryd och John Lundvik möter Anna Book och Rickard Söderberg

Program 12 – 2 marsPeter Johansson och Bruno Mitsogiannis möter Siw Malmkvist, Tova Carson och Ann-Louise Hanson.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 12th, 2013

Det svenska succébandet The Royal Concept befinner sig just nu på en stor USA-turné. Precis innan de lämnade Sverige hann de göra en exklusiv lägenhetsspelning för 50 fans på Götgatan i Stockholm. Under spelningen bjöd de bland annat på en avskalad version av låten On Our Way. Samma låt dyker upp i veckans avsnitt av Glee!

Spelningen var en del av Apartment Café Sessions, en serie intima konserter i Oslo, Stockholm och Helsingfors som presenteras av Marabou. I Oslo uppträdde populära duon Envy.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 12th, 2013

Nu är Jake Bugg Sverigeaktuell igen med en spelning på Münchenbryggeriet i Stockholm lördag 16/11 men redan dagen innan, på fredag 15/11 får vi höra honom uppträda på Skavlan. Det är dessutom samma datum som hans nya album Shangri La släpps. Senast han var här spelade han för ett utsålt Debaser Medis. Den karismatiske 19 årige singer-songwritern, vars karriär gått spikrakt uppåt, har hyllats av Storbritanniens musikerelit. Trots sin unga ålder har han redan hunnit albumdebutera och på nya plattan samarbetar han med den legendariske superproducenten Rick Rubin (Beastie Boys, Red Hot Chili Peppers, AC/DC och Johnny Cash).

Se till att bänka dig framför TV:n på fredag kl. 21.00 för att se mannen som av Noel Gallagher har beskrivits som musikens framtid.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 11th, 2013

PH3 är Eye-n-I och Profilen, två av Sveriges absolut mest välrenommerade rap-veteraner och pionjärer inom svensk hip-hop. Men vad som är än viktigare är att dom är Den Siste Telegrafisten och Den Motvillige Estradören och dom är livs levande superhjältar.

Men det är ju Du också!

Idag släpper PH3 sitt tredje album ”Moderna Tider”.

Jocke och Klas Åhlund, AvaStyle och Saska har bidragit till ljudbilden på albumet och den gästas av Thomas Öberg från Bob Hund, Mapei, Dungen (på scratch) samt Sjukstugan.

PH3’s förra album “Löser ett fall” (2010) blev nominerad till både P3 Guld och Grammis samt Manifest.

Ikväll kan ni se PH3 framföra sin nya singel “Vi Var Musik” på TV4 klockan 23.00.

I onsdags spelade dom på P3 live inför publik och i lördags gästade dom P3 Star.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 6th, 2013

“DEMAND THE IMPOSSIBLE!” är en kokande soppa med en sparka-ner-staketen-känsla. Här hör man gatans profet, tiggaren, alla tiders lidanden. Det är drypande, rytmiskt, utan fartgränser. Och jag har aldrig gjort en bättre skiva, aldrig skrivit poesi med en skarpare penna förr. Jag hade inget val. Jenny Wilsons beskrivning av upptakten till hennes fjärde fullängdare som släpps idag.

På lördag, den 9 november gästar Jenny Wilson TV4 Nyhetsmorgon och samma kväll kl 19:00 visar SVT2 Dokumentären ”En film om Jenny Wilson” av Petra Wangler-Marklund.

Filmen tar sin början 2011 och skildrar hur hon vänder svårigheterna i sitt liv till konst. I dokumentären vittnar vänner, kollegor och familj om Jenny Wilsons obändiga vilja, drivkraft och varför hon återkommer till temat kamp och strid – som i filmen “Beyond That Wasteland” och nya albumet “DEMAND THE IMPOSSIBLE!”

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Okt 30th, 2013

Förra veckan släppte norska Bjørn Eidsvåg sitt 25:e album ”Far faller” och på fredag kan vi se honom som gäst i Skavlan på SVT1.

Med sitt 25:e album i ordningen betonar Bjørn Eidsvåg vikten av att fortsätta vara nyfiken och utmana sig själv. Enligt Bjørn själv blev han inspirerad av Ane Bruns senaste album och tillsammans med sitt handplockade band och producenten Tobias Fröberg producerade de albumet ”Far faller”. Nya skivan handlar om bland annat förlusten av idoler, sveket mot sina närmsta och barns lojalitet till sina föräldrar. Första singeln från ”Far faller” heter “På rett kjøl” och är en duett med Kurt Nilsen.

Fredag den 1 november medverkar Bjørn Eidsvåg på Skavlan klockan 21:00 på SVT1 i Sverige.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Okt 26th, 2013

Våren 2014 sänder TV3 Talang Sverige från arenor runt om i landet. Showen flyttar från de små teatrarna till arenor i de olika städerna vilket öppnar upp för spektakulära nummer och färre begränsningar än tidigare. Programledare är Adam Alsing och Malin Gramer och i juryn ingår nu 4 personer. Där samsas Robert Aschberg, Carolina Gynning och Tobias Karlsson tillsammans med Shirley Clamp. Vi ser fram emot ett fartfyllt program med stor talang!

Ikväll avgörs också finalen i Alla tiders hits där Shirley Clamp tillsammans med Nicke Borg framför den bejublade versionen av Om du lämnade mig nu. Missa inte framträdandet imorgon kl 20:00 i SVT1!

...