Therion

Av Redaktionen
1 kommentar
Sep 23rd, 2013

Vi kan nu presentera ytterligare sex band som är klara för nästa års Sweden Rock Festival.

70-talslegendarerna Uriah Heep, det storslagna operametalkollektivet Therion och de holländska death metalveteranerna Asphyx gör alla sina enda Sverigekonserter nästa sommar på Sweden Rock. Vi kan dessutom avslöja att brittiska pomprockmästarna och Sweden Rock-favoriterna Magnum avslutar uppvärmningsfestligheterna på onsdagen. Klassiska heavy metal-trion The Rods från New York gör sin första spelning i Sverige någonsin, och slutligen kan vi presentera Thundermother, som albumdebuterar i höst men vars ösiga rock’n’roll redan gjort dem till en av de mest omtalade nya rockgrupperna i Sverige just nu.

Fler band presenteras inom kort!

Sweden Rock Festival arrangeras i Sölvesborg den 4-7 juni 2014. Biljetterna släpps nu på onsdag, klockan 09.00.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jun 3rd, 2013

Den svenska sångerskan Johanna Mårlöv från Upplands Väsby har avlidit efter en tids kamp mot cancern. Hon blev 38 år gammal. Johanna var med i livekören till det framgångsrika svenska metalbandet Therion på deras turnéer för albumen “Lemuria” och “Sirius B” vilka bägge släpptes 2004. Tillsammans med bandet uppträdde hon i mer än 25 länder.

“Mina tankar är med hennes familj i denna svåra stund. Hon kommer att bli ihågkommen som en av de gladaste och mest positiva personer jag någonsin träffat och det var en ära att ha träffat och lärt känna henne.”, skriver Therions grundare och ledare Christofer Johnsson på bandets hemsida.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Feb 18th, 2013

Det återförenade svenska hårdrocksbandet 220 Volt avslöjar nu sin nya sångare. Det är ingen mindre än Anders Engberg, även känd från hårdrocksbanden Therion och Lion’s Share. Han gör därmed originalmedlemmarna Thomas Drevin och Mats Karlsson på gitarr samt de återvändande Peter Hermansson (trummor) och Mikael Krusenberg (bas) sällskap i gruppens nya sättning.

2013 är ett speciellt år för 220 Volt. Deras eponyma debut-LP släpptes för 30 år sedan och deras stora genombrott “Eye To Eye” kom ut för 25 år sedan.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Sep 17th, 2011

therion

Sångerskan Lori Lewis från amerikanska Aesma Daeva har nu officiellt antagits som permanent medlem i det svenska metalbandet Therion. Lewis kommer ursprungligen från Salem i Oregon och har redan genomfört tre omfattande turnéer tillsammans med bandet. I oktober 2007 uppträdde hon både med Therion och Aesma Daeva vilka var förband på turnén i USA och Kanada.

Therion släppte sitt senaste album “Sitra Ahra” i oktober förra året genom tyska Nuclear Blast Records. Skivan mixades vid legandariska Polar Studios i Stockholm av Lennart Östlund som tidigare arbetat med legender som Led Zeppelin och ABBA.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Sep 6th, 2011

dream-evil-2010-2

Göteborgs-bandet Dream Evil har tvingats ställa in sitt framträdande på festivalen ProgPower USA XII vilken äger rum i Atlanta den 14-17 september. Anledningen uppges vara att bandmedlemmarna hade ansökt om fel visumtyp och de hann därför inte skaffa rätt visum i tid för avresan. De ersätts utav amerikanska thrash metal-veteranerna Forbidden.

De internationellt välkända svenska metalbanden Therion och Evergrey kommer fortfarande att spela på den populära amerikanska festivalen.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Dec 11th, 2010

therion

I ett avsnitt av kulturprogrammet “Kobra” i SVT i mitten av oktober så tog man upp den tyska kompositören Richard Wagner ur en politisk synvinkel. Där intervjuades även Christofer Johnsson, grundare och ledare av det internationellt framgångsrika bandet Therion, ett band som blandar hårdrock, klassisk musik och opera. Där framgår det att han öppet stödjer Sverigedemokraterna men att han själv anser att det inte har något med hans musik att göra.

Christofer Johnsson är vice ordförande i Sverigedemokraterna västra Södertörn där han varit aktiv i rekryteringen av kristna irakier till partiet inför valet i år. I en intervju med den nationaldemokratiska tidningen “Nationell idag” säger han bland annat så här:

“Som grupp betraktat är de inte hatiskt inställda till västvärlden och dess livsstil, såsom betydande delar av de muslimska grupperna brukar vara.”

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Aug 29th, 2010

therion

Det här är egentligen långt ifrån en nyhet men jag kunde inte låta bli att ta upp det här 18 år gamla inslaget från Sveriges Television. Klippet nedan är taget från ett avsnitt av debattprogrammet Svar Direkt som visades under tio års tid i ledning av den kristna fanatikern Siewert Öholm vilken på senare tid gjort sig hörd då han kritiserade Jonas Gardells och Mark Levengoods ledande av melodifestivalen 2003. Då sade han bland annat att SVT “lagt sig platt för homolobbyn och gjort melodifestivalen till en manifestation av paret Gardells sexuella läggning som spottar publiken hånfullt i ansiktet”. Det är en skam att en sådan person någonsin tillåtits leda ett program i statligt finansierad television.

Den senaste tiden har Siewert Öholm varit aktiv som redaktör för den kristna tidningen Världen Idags näringslivsbilaga. Hans son Oskar Öholm är numera riksdagsledamot för Moderaterna.

Hur som helst, i detta avsnitt av Svar Direkt så tog herr Öholm upp satanism, black metal och dödsmetall efter att ha fått nys om en händelse som involverade det svenska bandet Therions ledare Christopher Johnsson vilken ensam fick försvara hela musikstilen. Dagens Therion, som är ett Sveriges mest unika och internationellt framgångsrika metalband, är långt ifrån dödsmetall men deras första tre album befann sig inom ramen för genren innan klassisk musik och opera fick ett större utrymme i musiken.

Du kan själv se avsnittet nedan tillsammans med en äldre och en nyare låt av Therion som tydligt belyser den enorma och inte minst imponerande variation bandet stått för genom årens lopp.

Den beskrivning som ges av användaren MrMattMachine i anslutning till videoklippet på YouTube beskriver avsnittet mycket bra:

“Den 26 juli 1992 försökte en 18-åring kvinna tända på Therion-medlemmen Christofer Johnssons hem i Upplands Väsby. Med en kniv sattes ett meddelande fast på dörren: “The Count Was Here, and He Will Come Back”. Elden släcktes innan någon allvarlig skada skett. Kvinnan blev kort därefter arresterad, och hennes dagbok blev genomsökt av den svenska polisen, och man fann att hon bland annat hade skrivit att hon utfört dådet på uppdrag av Varg Vikernes. 18-åringen uppges varit medlem i den Svarta Cirkeln och varit Vikernes ex-flickvän. Anledningen till dådet ska ha varit att Vikernes ansåg Johnsson vara en posör.” Så står det i Wikipedia.

I kölvattnet av denna händelse lät den alltid så objektive programledaren och journalisten Siewert Öholm viga ett helt avsnitt av den egna showen Svar Direkt åt satanism, black metal och dödsmetall. Det hela utspelar sig alltså ungefär ett år innan Varg Vikernes (aka Greven) dömdes till 21 års fängelse för mordet på Euronymos, medlem i det norska black metalbandet Mayhem.

Therions Christofer Johnsson fick i princip ensam försvara hårdrocken som livsstil och som kulturellt uttryck, precis som Anders Tengner gjort i samma show åtta år tidigare.

Denna episod har tyvärr hamnat i skuggan av Svar Direkts klassiska WASP-avsnitt, men är precis lika underhållande. Tyvärr håller inte bildkvalitén högsta klass och störningen som vandrar över skärmen återkommer genom programmets samtliga delar. Jag kan ändå rekommendera dig att titta på hela showen. Det är värt det.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Aug 27th, 2010

therion

Som vi tidigare berättat så kommer det unika svenska metalbandet Therion att genomföra en längre turné i Latinamerika i höst. Nu har de dock tvingats ställa in tre av konserterna i Caracas, Chihuahua och Puebla. Konserten i Venezuela ställdes in eftersom konsertarrangören har ekonomiska problem och inte vill ta några onödiga risker för tillfället. I Mexiko så har problemen med drogkartellerna i de norra delarna av landet blivit allt värre och de lokala myndigheterna ger rådet att inte ge några konserter i Chihuahua. 2007 så mördades 38 poliser i Chihuahua av drogkartellerna och den lokala polisen har sedan dess fått assistans av både federal polis och militär. Therion hoppas kunna ersätta de inställda konserterna med spelningar i andra städer.

Therion har även bokat in ytterligare en konsert på europeisk mark nämligen i Istanbul den 11 december.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jul 29th, 2010

nalle-pahlssonBasisten Nalle Påhlsson från det internationellt framgångsrika svenska metalbandet Therion kommer inte att delta i gruppens kommande Europa-turné. Anledningarna till detta är enligt honom själv att han dels är ensam hemma med sina två barn och därför inte kan vara borta i över två månader och dels att han pluggar och avslutar sin utbildning i höst. Dessutom har han nyligen haft alkoholproblem och att turnera är inte det bästa för honom just nu. Om allt går som det ska så kommer han trots detta att fortsätta spela in skivor med Therion och även spela live längre fram.

Therion släpper sitt nya album, “Sitra Ahra”, i oktober genom Nuclear Blast Records. Skivan mixades vid legendariska Polar Studios i Stockholm av Lennart Östlund som tidigare arbetat med bland andra Led Zeppelin och ABBA.

“Sitra Ahra” består av följande låtar:
01. Sitra Ahra
02. Kings Of Edom
03. Unguentum Sabbati
04. Land Of Canaan
05. Hellequin
06. 2012
07. Cu Chulain
08. Kali Yoga III
09. The Shells Are Open
10. Din
11. After The Inquisition: Children

Therion rekryterade nyligen Christian Vidal från Argentina som sin nya gitarrist. Han gjorde sin livedebut med bandet i Mexico City den 4 juni.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jul 8th, 2010

snowy-shaw-2010

Sångaren och multiinstrumentalisten Snowy Shaw har lämnat det framgångsrika svenska progressiva symfoniska metalbandet Therion efter fyra år, två studioalbum, live-DVD och flera turnéer över hela världen. Han säger själv att han lämnar gruppen eftersom han en tid känt att det var läge för honom att gå vidare.

Göteborgssonen Snowy Shaw, eller Tommie Helgesson som han egentligen heter, har tidigare turnerat och spelat in skivor med en rad band såsom Dream Evil, King Diamond, Mercyful Fate och Notre Dame. Han har varit med och skrivit flera låtar till det kommande Therion-albumet “Sitra Ahra” vilket beräknas släppas i september genom Nuclear Blast Records.

Shaws avhopp kommer inte att påverka Therions planerade liveframträdanden eftersom sångaren Thomas Vikström kommer att ta hand om hans jobb på den tyska festivalen Rockharz samt redan inbokade turnéer i Sydamerika, Centralamerika, Mexiko och Europa.

Therion rekryterade Snowy Shaw, som även är verksam som grafisk designer och fotograf, för att överse de visuella aspekterna och förbättra Therions scenshow och framträdande inför världsturnén “Gothic Kabbalah” 2007 och bandets 20-årsjubileumsturné.

...