Storsjöyran

Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 6th, 2013

Nu är det klart! Det blir en Storsjöyra i Östersund även nästa år. Datumen är spikade torsdag 31 juli – lördag 2 augusti, alltså en återgång från de senaste två årens tvådagarsfestival till tre dagar. Konceptet “Klubbland”, med konserter i mindre lokaler utanför själva festivalområdet, kommer att finnas kvar även i fortsättningen. Första dagens festivalområde kommer inte att innefatta Stortorgsscenen.

Yranveckan, med Krogstråket, börjar fredag 25 juli.

Måndag 2 december släpps 1.000 tredagarsbiljetter till förmånligt pris, 895 kr (ordinarie pris 1.295 kr). Serviceavgift tillkommer. Biljetterna säljs på vår hemsida samt City Shop och Turistbyrån i Östersund.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Sep 26th, 2013

För 20:e året i rad delar Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism, med Tillväxtverket som huvudman, ut Stora Turismpriset. Priset ges till föredömliga insatser i nytänkande, internationalisering, kvalitet och hållbarhet som har bidragit till att utveckla turismen i Sverige. Storsjöyran är den starka kandidat som i år är nominerad från Jämtland Härjedalen.

Storsjöyran är redan en vinnare, i trippel bemärkelse. Yrangruppen vann titeln Årets Turismföretagare vid Guldgalan 2012 och direktkvalificerade sig därmed som Jämtland Härjedalens kandidat till Stora Turismpriset 2013. Men det är inte Storsjöyrans största bedrift. De har sedan starten 1983 utvecklats till en av landets största och mest innovativa festivaler, samtidigt som man 2013 ökade med 4 000 gäster när många andra festivaler i Sverige brottades med betydande problem.

Storsjöyran lyckas ständigt förnya och utveckla sitt koncept med en attraktiv blandning av artister, där balansen mellan bredd och spets är ett framgångsrecept. Många gånger finns morgondagens stora artister bland dagens Yran-artister. Yran lyckas med att attrahera besökare från hela Sverige, över 50 procent av gästerna är tillresande. Även om den internationella publiken inte är i huvudfokus, jobbar Yran på att erövra den norska marknaden bl a via paketering. Yran arbetar också på olika sätt för att göra festivalen tillgänglig för alla, minimera miljöpåverkan och att bidra till en hållbar samhällsutveckling.

Företaget Storsjöyran är dessutom inte synonymt enbart med festivalen. Yrangruppen är även delaktig i flera av regionens utvecklingsprojekt, producerar Jämtland Härjedalens stora årliga företagsevent Guldgalan och ansvarar dessutom för drift och utveckling av Vinterparken, den stora upplevelseanläggningen i Östersund och på Storsjöns is.

Det är jättekul att vi nominerats och det skulle vara helt fantastiskt om vi kunde gå hela vägen, inte bara för oss utan för hela vår bransch. Festivalerna ger stora turismekonomiska effekter och utvecklar ofta destinationerna de verkar på, säger bolagets styrelseordförande Andréa Wiktorsson.

Turismorganisationer i samtliga län har erbjudits att nominera kandidater till Stora Turismpriset 2013. Vinnare koras den 17e oktober 2013 i Stockholm. Respektive läns kandidat får en belöning på 10 000 kronor som ska användas till en kunskapsfrämjande insats. Den nationella vinnaren får 100 000 kronor. Priset kan gå till företag, organisation eller institution med förankring i ett län.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jun 5th, 2013

Nyligen återförenade 220 Volt spelade på den allra första Yran 1983. Vad är då mer passande på 30-årsjubileumet än att boka bandet? Jo, ännu bättre blir det av att ge bandet en helt egen kväll i Cirkustältet i Badhusparken. Under namnet Headbangers Ballroom agerar 220 Volt dragplåster i en afton fylld med lokal metal. Tillsammans med Souldrainer, Diabolical och Hypertension blir den en hyllning till Jämtländsk hårdrock.

Fjolårets uppskattade konserter i Gamla Kyrkan följs i år upp med två mycket spännande bokningar. Anna Järvinen tar med sig stråkar till 1800-talskyrkan för vad vi misstänker kan bli festivalens vackraste spelning. Dessutom kommer Systraskap att inta kyrkorummet med sin mässande elektroniska musik.

I Storsjöteatern kommer Britta Persson med discodoftande albumet “If I Was a Band My Name Would Be Forevers” inta salongen. Det gör också Urban Cone som är på plats för att göra en P3 Session.

I Studioscenen blir det ena kvällen hårt punkiga tongångar som dominerar med Armadillo, Moron Express och Djävulskap, medan den andra kvällen drar åt ett klubbigare håll med Johan Alander, Dunderpatrullen och Grotesk.

I samarbete med klubb SAM, klubb 3 och Gamla Tingshuset, har Yran bjudit in Snakka San & SVER till en konsert där den jämtländska publiken för första gången får möta den nya genren “folkhall”.
Innan konserten, på eftermiddagen, så kommer det även att bli ett “prova-på-folkdans” på Tingshuset, där allmänheten får möjlighet att gratis lära sig dansa folkdans av en professionell danspedagog. Visste ni t.ex. att det går utmärkt att dansa schottis till reggae?
Efter konserten blir det folkdans för hela slanten med spelmän från trakten.

På Klubblanduppträder också : Landstrom. Ellen Sundberg, Quotes, Martina & Madeleine, George Kilby JR (US).

Klubbland är en del av Storsjöyan och pågår 24-25 juli på Storsjöteaterns tre scener, i Gamla Kyrkan, i ett cirkustält i Badhusparken, Tingshuset och på en Ångbåt

Det kommer vara en mosaik av olika roliga konserter och upplevelser i nya sammanhang, allt för att använda så mycket av staden, vattnet och den miljö festivalen äger rum i.

Tillträde till Klubblandsarrangemangen kommer att ingå i Yrans tvådagars festivalpass, i mån av plats. Du kommer även kunna köpa biljett till enskilda konserter på plats.

Camping, tivoli, försäljning av alla de slag som hör festivalen till kommer att börja redan på onsdagen. Krogstråket drar i vanlig ordning igång veckan innan festivalen, fredag 19 juli.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Maj 31st, 2013

Housestjärnorna Albin Myers och Sebjak till Yran. Dessutom samisk vispop med Sofia Jannok, amerikansk rotmusik med The Mercy Brothers (US), pophoppet Zacharias Blad och de lokala hjältarna Grande Roses, Nord & Syd och Ångmaskinen.

Klara för festivalen sedan tidigare är bl a Alice Cooper (US) Bad Religion (US), In Flames, Crystal Castles (CAN), First Aid Kit, Mando Diao, Stiftelsen , Ulf Lundell, Darin, Oskar Linnros, Johnossi, Adrian Lux, Olle Ljungström, El Perro Del Mar mfl.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Maj 20th, 2013

Oskar Linnros aktuell med uppföljaren till sin succédebut, reggaedrottningen Syster Sol samt Dani M, Stor och Linda Pira -tre av de starkaste unga namnen på hiphopscenen kommer till Yran.

Oskar Linnros
Oskar Linnros är tillbaka med guldsäljande singeln “Hur Dom Än” och den 29 maj släpps hans efterlängtade andra album “Klappar och Slag”. Han släppte sin hyllade och platinasäljande solodebut “Vilja Bli” i juni 2010. Albumet följdes av en utsåld sommar- och höstturné och singeln “Från och med du” blev 2010 års mest spelade låt på P3. På Rockbjörnen hösten 2010 blev Oskar galans stora kung och tog hem två Rockbjörnar, en för årets genombrott och en för årets låt med “Från och med du”. Oskar blev även Årets nykomling på Grammisgalan. Oskar Linnros meritlista är svindlande lång. Sedan den tidiga debuten som ena halvan av Snook har framgångarna avlöst varandra. Han har startat upp electrosuccén Maskinen och skrivit och producerat låtar till bland andra Veronica Maggio, Timbuktu, Petter och Fibes, Oh Fibes!.

Syster Sol
Med en värme och en självsäkerhet både på skiva och på scen hör Syster sol till en av landets främsta reggeaartister. Hon har fått oss att dansa till låtar som “Gillar Din Vibe”, “Mad mad mad” och “Kärleksrevolt”. Nyligen röstade P3:s lyssnare fram henne som vinnare till Guldlejonet 2013, Musikguiden i P3:s egna reggaepris. Hennes musik har sin tydliga grund i reggaen men innehåller även influenser från electro, techno, hiphop, soul och jazz. Detta ger ett unikt och vågat sound som tar dig på en resa genom Syster Sols värld av toner och sound. Texterna har en själslig prägel med självutlämnande inslag och kraftfulla slagord. Nyligen signade Syster Sol med inflytelserika skivbolaget Svenska inspelningar (Oskar Linnros, Veronmica Maggio) och i vår släpps äntligen ny musik.

Dani M
Som ett av de hetaste nya namnen på den svenska scenen har Dani M på rekordtid blivit en stjärna under mediaetablissemangets radar. Sedan han lyftes fram av Labyrint för drygt ett år sen har den unge sångaren/rapparen staplat Youtube-hitsen på hög och är nu redo att börja släppa material i eget namn. I höstas släpptes Motstånd och Meningslös, två tunga hiphop låtar med tänkvärda texter. Uppföljaren De e lugnt var en dansant dänga av rang, utan att göra avkall på budskapet. Och nyligen kom låten som direkt gör anspråk på titeln “årets klubbhit”. “Naiv ft Jacco” är en 3 minuter och 34 sekunder lång uppvisning i hur svensk hiphop kommer att låta i framtiden.

Stor & Linda Pira
Stor dök upp mer eller mindre från ingenstans när han vann “Årets Hiphop” på 2010 års P3 Guld. Med sin första mixtape Nya skolans ledare slog han knockout på den svenska kritikerkåren och imponerade på hela scenen med ett knivskarpt flow och en känsla som får en att vilja ta till det uttjatade uttrycket “swag”. I höstas november släpptes singeln “Rom o kush” som P3 direkt utnämnde till “Vinterns stora klubbhit”. Låten gästades av rapparen Linda Pira, precis som Stor en del av gänget kring Redline-studion. Hon är i egen rätt en av den svenska hiphopscenens mest spännande nya namn. På Yran gör duon ett gig tillsammans som ingen vän av modern rap vill missa!

Klara för festivalen sedan tidigare är bl a Alice Cooper (US) Bad Religion (US), In Flames, Crystal Castles (CAN), First Aid Kit, Mando Diao, Stiftelsen , Ulf Lundell, Darin, Johnossi, Adrian Lux, Olle Ljungström, El Perro Del Mar mfl.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Maj 1st, 2013

Alice Coopers karriär sträcker sig från det sena sextiotalet fram till idag och spänner över garagerock, glam och metal. Som skräckrockens fader är han en av hårdrockens odiskutabla arkitekter.
Hans visuella och provokativa stil har lagt grunden till det som idag är metal, säger Andréa Wiktorsson, artistbokare på Storsjöyran. Utan Alice inget KISS, ingen Marilyn Manson eller Ozzy Osbourne.

Alice Cooper är alltjämt ett tungt publikdragande namn världen över. Inte minst i Sverige, där han i fjol, med en publik på över 22.000 personer, slog Håkan Hellströms publikrekord på Liseberg i Göteborg. 2011 blev Alice Cooper upptagen i den celebra samlingen “Rock & Roll Hall of Fame” Storsjöyran blir den enda spelningen i Sverige i sommar.

Johnossi. När Johnossi Storsjöyran 2010 med kort varsel bytte scen från Badhusparken till Stortorget och med bravur fyllde kostymen var det ett kvitto på att bandet tagit steget upp i den stora ligan. Tre år senare finns det ingen tvekan om att Johnossi hör till Sveriges musikelit, ett faktum som cementerades tidigare i år med det nya albumet “Transitions” mäktiga arenarock.

Ansiktet. R’n’b-duon Ansiktet består av Erik Nordström och Herbert Munkhammar och är aktuella med albumet “#DENNYARNBMANNEN”, en humoristisk och uppgörelse med r’n’b -genrens könsroller paketerad i en extremt snygg produktion.

Bo Kaspers Orkester. Förra året firade Bo Kaspers Orkester 20 år som band. 20 år av vemodiga melodier och lågmälda vardagsskildringar som pricksäkert fångat det stora i det lilla. Jubileet markerades med släpptes av deras tionde album “Du borde tycka om mig”. På Yran kommer Bo Kaspers att spela i Cirkustältet, vilket innebär en verkligt intim konsert nära sin publik.

Elliphant. Med sitt futuristiska sound bjuder rapparen Elliphant på ett mish-mash av olika klubbbaserade stilar. På årets Grammisgala uppträdde Elliphant med den stenhårda “Boom your head up”, en ilsken dänga sprängfylld med pondus och tungt sväng. Elliphant kommer att riva Stora Dans-scenen på Yran i sommar!

Lilla Namo. Kaxiga genusflippen “Haffa Guzz” blev en enorm succé, spelades flitigt på radio och ledde till en rad oförglömliga klubbspelningar. Hennes snillrika och kompromisslösa rimstil utsågs till “Årets svenska rap” av Musikguiden och hon blev rejält omskriven i media. Under 2013 har hon nått en ännu större publik genom sitt samarbete med Petter på radiohitten “King”.

The Nomads. Utan The Nomads inget Hellacopters och inget The Hives. Den svenska rockhistorien skulle se annorlunda ut utan garagerockpionjärerna från Solna som sedan 1980 frälst musikälskare med sin explosiva mix av driven rock n’ roll och självklara melodier. Förra året släpptes första platta på elva år, en lysande uppvisning i vital rock fylld av energi och passion.

Klara för festivalen sedan tidigare är bl a Bad Religion (US), In Flames, Crystal Castles (CAN), First Aid Kit, Mando Diao, Stiftelsen , Ulf Lundell, Darin, Adrian Lux, Olle Ljungström och El Perro Del Mar.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Mar 28th, 2013

Upptäck Sibille Attars euforiska pop, norska storstjärnan Ida Jenshus, singer-songwritern Little Children och indierockbandet First Love, Last Rites. Alla är de klara för Storsjöyran!

Sibille Attars röst har tidigare hörts med band som [ingenting], Speedmarket Avenue och The Bear Quartet. Men det är först nu när hon i eget namn stigit fram i rampljuset som musiksverige uppmärksammat henne talang. Solodebuten “Sleepyhead”, som kom i februari, föregicks av en massiv hype som visade sig ha full täckning. Sibilles popmusik har beskrivits som lika delar lättillängligt charmig som dramatisk omtumlade. I sommar spelar Sibille Attar på festivaler som Hultsfred, Siesta, Popadelica och självklart Yran.

Ida Jenshus (NO). Ida Jenshus går från klarhet till klarhet. Nyligen belönades hon med en Grammis för albumet “Someone to love” och det är tredje albumet i rad som ett album från henne kniper det prestigefyllda priset. Idas musik befinner sig i gränslandet mellan bluegrass och country. Under den senaste stora turnén genom Norge var alla konserter – från norr till söder – helt utsålda. För några år sedan Yrandebuterade på Ida på festivalens allra minsta scen. Nu är nog bara en tidsfråga innan Petter Northug får finna sig i att vara den n ä s t mest kända personen från Nord-Trödelag.

Little Children är vad Linus Lutti kallar sig när han skapar musik med drag av Nick Drake och José Gonzales. Hans andra album “In Hau” släpptes av INGRID, bolaget som drivs av ett artistkollektiv bestående av namn som Lykke Li och Miike Snow. Det har fått uppmärksamhet såväl på hemmaplan som i USA där han nyligen turnerat, bland annat på South By Southwest i Austin och som förband till Shout Out Louds. I samma veva spelades en av Little Childrens låtar i omättligt populära TV-serien Greys Anatomy med nio miljoner tittare.

First Love, Last Rites släppte i slutet av 2012 sitt andra album “Wasted Hearts” som möttes av idel lovord. Umeåbandet är en del av en global återkomst för shoegazepopen och dess ljudideal, ett möte mellan starka melodier och högljuda ljudväggar av distade gitarrer. Band som amerikanska Pains of Being Pure at Heart har ingjutit nytt liv I 90-talsscenen, samtidigt som genrens giganter My Bloody Valentine återuppstått. First Love, Last Rites har även uppmärksammats i Japan och Storbritannien.

Klara för festivalen sedan tidigare är bl a Bad Religion (US), In Flames, Crystal Castles (CAN), First Aid Kit, Mando Diao, Stiftelsen och Ulf Lundell, Darin, Adrian Lux, Olle Ljungström, El Perro Del Mar mfl.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Mar 22nd, 2013

Efter en tids exil är landets varmaste och viktigaste punkpoet tillbaka med plattan “Under Radarn” och en lång Sverigeturné i vår. I sommar kommer han tillbaka till Yran.

Efter en karriär som gått i ett med ett energiskt skapande av fjorton album, tre böcker och mängder av singlar och EPs valde Stefan Sundström hösten 2011 att ta en välbehövlig paus och tillfälligt lämna Sverige för vårt grannland i väst. När han kom tillbaka var det minst sagt med besked. Albumet Under Radarn släpptes nyligen och är en riktig kraftuppvisning. Det placerar sig bland det bästa landets punkigaste visångare presenterat. Välförtjänt nog gick det direkt in på albumlistans andraplats, en toppnotering i Sundströms långa och rika karriär. Att hans varma, okonstlade och sympatiska tilltal varit efterlängtat står därmed utom tvivel.

Albumet följs av en lång turné på trettiotalet datum i både Norge och Sverige som han är ute på i skrivande stund. Med sig på turnén har han debutanten Skator, som också kommer till Yran.

Se Stefan och Skators videohälsning till Yranpubliken nedan.

Klara för festivalen sedan tidigare är bl a Bad Religion (US), In Flames, Crystal Castles (CAN), First Aid Kit, Mando Diao, Stiftelsen och Ulf Lundell, Darin, Adrian Lux, Olle Ljungström, El Perro Del Mar mfl.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Mar 21st, 2013

Darin, Sveriges klarast klarast lysande R’n’B-stjärna, kommer till Yran och intar Stortorgsscenen med en stor show av internationell klass.

De är inte alla som lyckas med konststycket att samtidigt ligga etta och tvåa på listan över Spotifys mest spelade låtar, etta, tvåa och fyra bland de mest nedladdade låtarna på iTunes och dessutom inta plats två och tre på singellistan. Just den totala dominansen av de svenska topplistorna stod Darin för i slutet av 2012. Ett halvår senare är hans position cementerad som den svenska artist folket lyssnar mest på. I och med sin medverkan i TV4s Så Mycket Bättre har Darin vidgat sin publik enormt. Hans moderna tolkningar av de andra artisternas låtar genererade hit efter hit och Darin charmade en helt ny publik med sin karisma och showmanship.

Klara för festivalen sedan tidigare är bl a Bad Religion (US), In Flames, Crystal Castles (CAN), First Aid Kit, Mando Diao, Stiftelsen och Ulf Lundell, Adrian Lux, Olle Ljungström, El Perro Del Mar mfl.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Mar 20th, 2013

Två kvällar i teatersalongen, intimt nära publiken och med en och annan överraskning i bakfickan. Välkommen in i Olle Ljungströms värld!

Olle Ljungström har nått en ny karriärtopp, nådens år 2013. En stor publik har upptäckt Olle, hans ärliga, berörande röst och hans underfundigt sorgsna och djupt meningsfulla texter. I vinter har han legat högt på försäljninglistan i två månader med albumet “Så mycket Olle Ljungström”, samtidigt som Darins och Magnus Ugglas tolkningar av Ljungströmlåtar har varit stora hits. Allt detta har haft sin bakgrund i TV-serien “Så mycket bättre”, där Olle medverkade.

Den 27 mars kommer nya albumet “Släng in en clown” och därefter väntar en konserthusturné, men i sommar kommer Olle att uppträda sparsamt. Konserterna på Storsjöyran blir därför något alldeles extra, särskilt som de kan bli rätt olika sinsemellan.

Det är långt ifrån första gången Olle Ljungström uppträder på Yran. Men den här gången har vi kommit överens om att göra något annorlunda. Två kvällar i Storsjöteatern. Gamla trogna fans och nytillkomna beundrare får en chans att se honom i en intimare miljö än vad de stora scenerna erbjuder.

Antalet platser är av förklarliga skäl begränsat och vi reserverar oss för att alla som vill se föreställningarna inte kan beredas plats.

Klara för festivalen sedan tidigare är bl a Bad Religion (US), In Flames, Crystal Castles (CAN), First Aid Kit, Mando Diao, Stiftelsen och Ulf Lundell, Adrian Lux mfl.

...