Staffan Scheja

Av Redaktionen
0 Kommentarer
Okt 1st, 2010

03652680 (Page 1)På onsdagen den 27 oktober 2010 börjar firandet i Landskrona av Chopins födelseår för 200 år sedan. Frederick Chopin var en lysande musiker och kompositör under renässansens period. Hans sensibilitet och fascination för polsk folkmusik, gjorde honom till en pianots poet.

Stadsbiblioteket kommer att ordna aktiviteter för barn och ungdomar. Under dagen kommer de yngsta att lyssna på Chopin, dansa och lyssna på berättelser om den unga Frederick, både på svenska och polska. Barnen kommer att träffa en polsk författare Jolanta Horodecka–Wieczorek, som har skrivit en bok om Chopin.

För vuxna anordnas en föreläsning av Landskrona föresläsningsförening under rubriken Chopins 200 år som hålls av Håkan Falk, kantor i Landskrona församling.
Samma dag öppnar Barbara Sokolowskas fotoutställning Skuggor av berömmelsen på Landskrona Teater. Utställningen är öppen mellan 16:30 – 20:30 på onsdagen och 11:30 och 14:00 på lördagen den 30 oktober..

Firandet avslutas den 30 oktober kl. 18.00, då kommer det att ges en storslagen konsert av en av de mest framstående Chopintolkarna vi har i Sverige; Staffan Scheja. Konserten inleds med ett samtal mellan Håkan Falk och Staffan Scheja om Chopin och hans musik och därefter kommer Scheja att spela utvalda verk av Chopin.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jul 23rd, 2009

gotland-chamber-music-festival-2009

På söndag den 26:e juli drar den 24:e Kammarmusikveckan – Gotland Chamber Music Festival – igång med en öppningskonsert i S:ta Maria Domkyrka. Sedan följer ett digert program med konserter runtom Gotland och i Visby med fokus på spelplatsen S:t Nicolai klosteruin.

Förutom de sedvanliga kvällskonserterna vänder vi oss i år även till unga lyssnare med ett antal fria barnkonserter i samarbete med Lilla Akademien i Stockholm och Storkyrkoskolans dansensemble.

Inom ramarna för det medeltida fransk-svenska musikutbytesprojektet “Tollite portas” kommer några fria konserter att ges bl.a. i Stenkyrka och i Fårö Kyrka.

Jubilarerna Felix Mendelssohn och Ernest Bloch uppmärksammas också i programmet som bjuder på kammarmusik,operaarior, romanser, medeltidsmusik, Evert Taube och jazz.

Under festivalen spelas också ett uruppförande av E.Lindströms – Magnolia för solo- klarinett.

Gotland Chamber Music Festival.
I början av 1980-talet tog Staffan Scheja initiativet till att etablera en kammarmusikfestival på Gotland. 1986 genomfördes den första festivalen och har sedan dess kunnat återkomma varje år. Inför den tjugofjärde Kammarmusikfestivalen övertogs arrangemangen av den ideella kulturföreningen Roxy.

Konstnärlig ledare: Staffan Scheja

Medverkande artister:
Malena Ernman
Agneta Eichenholz
Staffan Scheja
Katarina Henryson
Sarah Riedel
Mikael Samuelson
Roland Pöntinen
Henrik Måwe
Gregory Ahss
Andrej Power
Hugo Ticciati
Riikka Repo
Daniel Blendulf
Erik Wahlgren
Svante Henryson
Georg Riedel
Emil Jonason
Mats Bergström,
Gemma, vokal ensemble
Beatus, vokal ensemble (FRA)
Stockholms Poulenc Ensemble
Sonny Jansson, dirigent
Elever från Lilla Akademien
Storkyrkoskolans dansensemble

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Maj 6th, 2009

staffan-scheja“Slottsstjärnan” Staffan Scheja förlänger nu turnén med Aurora Chamber Soloists på publikens begäran. De publikrosade och utsålda konserterna i mars framförs nu också i Uddevalla, Skövde, Stenungsund och Karlstad 17-20 maj. Musiken som framförs är några av kammarmusikens mest älskade verk nämligen Johannes Brahms och Robert Schumanns pianokvartetter.

Staffan Scheja är en av Sveriges mest kända och anlitade solister och tillika professor på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Staffan har konserterat världen över med artister som t.ex. Simon Rattle, Esa-Pekka Salonen, Sixten Ehrling, Barbara Hendricks och med Munich Philharmonic och the French Radio Orchestra i Paris.

Aurora Chamber Soloists är en sammansättning musiker av bästa märke sprunget ur Aurora Chamber Music´s omfattande verksamhet. Allt sedan 2006 har Aurora bjudit in mer än 600 musiker från hela världen i olika omgångar och genomfört 15st festivaler och sk master classes i Trollhättan/Vänersborg. Några av dessa artister har till exempel varit: Barbara Hendricks, Frans Helmerson, Lars Anders Tomter, Marika Lagercrantz, Pavel Vernikov, Lena Willemark och många fler. Över 20 000 konsertbesökare har hittills besökt olika Aurorakonserter och under 2009 kommer festivaler med fantastiska artister att presenteras i flera omgångar. Mer information om detta finns på www.aurorachambermusic.com.

...