Nordiska Rådets Musikpris

Av Redaktionen
0 Kommentarer
Okt 24th, 2013

Trio ZPR - Foto: Goldberg.SE1

Sveriges skarpaste och mest kreativa kammarensemble och Nordens vassaste syntsyskon – så beskrivs de svenska nominerade artisterna till Nordiska rådets musikpris, stråktrion Trio ZPR och electronicaduon The Knife.

Nordiska rådets musikpris uppmärksammar skapande och utövande av musik på hög konstnärlig nivå. Vartannat år ges priset till ett verk av en nu levande kompositör och vartannat år går priset till en större eller mindre ensemble. Sammanlagt är det i år tolv nominerade till musikpriset varav två är svenskar.

Trio ZPR bildades 1999 och består av Cecilia Zilliacus (fiol), Johanna Persson (altfiol) och Kati Raitinen (cello). Trion är Sveriges mest Grammisbelönade klassiska musiker. Utöver genrens självklara repertoar har ZPR kontinuerligt utökat den med kompositionsbeställningar och samarbeten med ofta oväntade gästartister. Trion är också konstnärliga ledare för kammarmusikserien ”Äntligen måndag” i Stockholms Konserthus som har gästats av många internationellt framstående musiker.

The Knife är ett svenskt electropopband som bildade 1999 av syskonen Olof och Karin Dreijer. The Knife rör sig fritt mellan vintage-synthpop och framåtblickande elektronmusik, mellan konstmusik och videokonst. De har gett ut fyra studioalbum och belönades 2007 med sex svenska grammisar för albumet Silent Shouts. 2013 gav de ut ett nytt efterlängtat album, Shaking The Habitual, och gav sig ut på en stor Europaturné.

Vinnaren av Nordiska rådets musikpris avslöjas under en stor prisceremoni den 30 oktober i Oslo och föräras därmed 350 000 danska kronor. Prisgalan direktsänds i TV i hela Norden. Norska NRK står för TV-produktion och alla i Sverige som vill följa galan kan göra det på SVT2. Sändningen börjar 19.45.

Övriga nominerade:
Danmark
Theatre of Voices, vokalensemble
Efterklang, ensemble

Finland
Pekka Kuusisto, violin
Kimmo Pohjonen, dragspel

Färöarna
Eivør Pálsdóttir, vokalist

Island
Nordic Affect, kammerensemble
Mezzoforte, fusionsband

Norge
Håkon Austbø, piano
Maja Ratkje, vokalist

Åland
Vladimir Shafranov, piano

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Maj 9th, 2009

loney-dear

Nordiska Rådet har nyligen meddelat nomineringarna till Nordiska Rådets Musikpris 2009. Bland dessa finns svenska Ale Möller Band och Loney Dear. Vinnarna kommer att offentliggöras den 2 juni och priset överlämnas vid rådets möte i Stockholm i slutet av oktober. Samtliga nominerade är som följer:

Danmark
Thunderstrucks
Alpha

Finland
Pekka Kuusisto & The Luomu Players
Kari Kriikku

Färöarna
Orka

Island
Voces Thules
Víkingur Heiðar Ólafsson

Norge
Arve Henriksen
Paal Nilssen-Love

Sverige
Ale Möller Band
Loney Dear

Åland
Ulvens Döttrar

Du kan se en virtuell presentation över samtliga nominerade här.

Nordiska Rådets Musikpris 2009 går till individuella musikutövare eller musikgrupper som experimenterar med nya uttrycksformer över gränserna för olika genrer eller som är banbrytande inom sin genre med ett innovativt musikuttryck. Den/de nominerade ska ha gjort sig kända på den nationella, nordiska eller internationella scenen under det senaste året (2008).

...