MusikRUM

Av Redaktionen
0 Kommentarer
Apr 28th, 2010

Den 23 maj arrangeras ett försök att slå rekordet i världens största orkester. Världsrekordförsöket äger rum på Stora Torget i Västerås klockan 14.00, och alla som kan spela ett instrument uppmanas att delta. Målet är att slå det nuvarande rekordet på 6452 deltagare för att hamna i Guinness Rekordbok.

Världsrekordförsöket arrangeras av Riksförbundet Unga Musikanter som avslutning på helgens musikfestival MusikRUM. Dirigenten för orkestern kommer att vara Anders Berglund, känd från Så ska det låta.

Låten som ska framföras är An die Freude, från Beethovens nionde symfoni. Noter till respektive instrument finns att hämta på Riksförbundet Unga Musikanters hemsida.

Gå in på www.rum.se/varldsrekord och läs mer.

MusikRUM arrangeras årligen av Riksförbundet Unga Musikanter som är en ideell organisation för musik – och kulturintresserade barn och ungdomar. I Sverige finns RUM-föreningar och sammanlagt har förbundet cirka 40 000 medlemmar.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Apr 24th, 2010

21-23 maj anordnas festivalen MusikRum för andra gången i Västerås. Festivalen är en mötesplats för unga musiker, körsångare, dansare och drillare från hela Sverige. Detta år beräknas 1600 deltagare medverka i festivalen.
Under hela helgen fylls Västerås city av kulturella aktiviteter som allsång, workshops, instrumentzoo, blåsorkestergympa samt ett flertal gratis konserter och uppträdanden.

Helgen avslutas med ett Guinness rekordförsök i världens största orkester då målet är att få 6500 musiker att spela tillsammans. Orkestern kommer att dirigeras av Anders Berglund.

Det kommer att bli den bästa och förhoppningsvis största festivalen hittills, säger Linn Karlsson, projektledare för MusikRum.

Festivalen gästas av den välkända folkmusikgruppen FOMP som spelar en fartfylld tretaktsmusik då de blandar traditionella folkmusikinstrument med gitarr och trummor.

Syftet med MusikRum är att musik – och kulturintresserade ungdomar oavsett genre ska mötas och inspireras och stärka sitt intresse för musik.

Festivalen arrangeras årligen av Riksförbundet Unga Musikanter som är en ideell organisation för musik – och kulturintresserade barn och ungdomar. I Sverige finns RUM-föreningar och sammanlagt har förbundet cirka 40 000 medlemmar.

RUM för Sveriges framtida musikanter
Riksförbundet Unga Musikanter är landets tredje största ungdomsförbund med ca 500 medlemsföreningar i hela landet.

RUM skapar förutsättningar för unga musikanter och alla andra musik- och kulturskoleelever att fortsätta utveckla sitt intresse och sin förmåga.

Det gör vi med en bred kursverksamhet över hela landet, med vår egen festival, MusikRUM Västerås, och genom att ge stöd åt våra medlemsföreningars egen verksamhet.

Vi samverkar även med flera länsmusikorganisationer i landet samt med många kulturskolor. Vi skapar också opinion för den musikaliska återväxten efter år av nedskärningar i musikskolorna på många håll.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Feb 7th, 2009

MusikRUM Västerås är det nya namnet på den gamla RUM-festivalen. Festivalen hålls för första gången i Västerås den 21-24 maj 2009. Den nya staden gjorde att det behövdes ett nytt och roligt namn.

Under en veckas tid har västeråsarna kunnat skicka in namnförslag till festivalen. Efter det tog en jury ut fyra förslag som gick vidare till en omröstning på spanonline.se – VLT:s ungdomssajt. Kampen var hård men vinnare blev tillslut MusikRUM Västerås “ung festival med glimten i örat”. Redan från början fastnade juryn för den slogan, som skickades in av Åsa Grönborg.

-Ungdomligt med lite skämtsam underton var vad jag var ute efter säger Åsa.

Festivalen kommer att pågå den 21-24 maj i centrala Västerås. Vi räknar med att cirka 2 000 ungdomar från hela landet samlas i Västerås, för att spela, umgås, mötas i musiken och inspireras. 200 konserter kommer att genomföras under helgen, av deltagarna själva såklart men också av gästartister. Det bästa av allt är att alla konserter är gratis för besökare. Festivalen inriktar sig på blåsorkestrar, stråkorkestrar, symfoniorkestrar, körer, ensembler, dans och drill, solister och pianister men alla som sysslar med någon kulturverksamhet är välkomna.

Riksförbundet Unga Musikanter, RUM, är en ideell organisation för ungdomar i åldrarna 7-25 år som spelar ett instrument, sjunger, dansar, drillar eller spelar teater. RUM har 40 000 medlemmar, främst på musik- och kulturskolor, men även fristående föreningar. I RUM:s verksamhet, som sker både lokalt, regionalt och nationellt, ingår till exempel kurser i musik och demokrati för unga, läger, festivaler, studiebesök, att sprida information om ungas musicerande med mera.

...