Malmö

Av Magnus Redaktionen
0 Kommentarer
Jan 16th, 2014
Machinista släpper EP

Foto: Daniel Roos, Studio Motljus

Svenska elektropopduon Machinista bestående av John Lindqwister och Richard Flow släpper sin första EP – Arizona Lights.

EPn kommer att följas upp med fullängdsalbummet: Xenoglossy

John och Richard började jobba med projektet Machinista i december 2012, det första resultatet av samarbetet är en cover på David Bowies Heroes. Projektet togs emot så pass bra bra att de bestämde sig för att gå vidare och ger nu alltså ut en EP på 10 spår som går att förbeställa här.

Bandet har spelat flitigt under 2013 och i år kommer de bland annat att spela ihop med PAGE(!) på 93 feet east i London den 9/3

På frågan om hur de ser på Machinistas framtid svarar Richard:
“2014 ska bli ett bra år för Machinista!
Vi har signat ett engelskt bolag som släpper vår första 10 spårs EP i mars. Strax efter det så är planen att släppa vårt debutalbum!

Utöver detta så har vi inlett ett sammarbete med ett tyskt bokningsbolag så vi hoppas på framgång i Tyskland som är stort inom elektronisk musik.

Vi kommer satsa hårt. Dels inom synth-genren men vi tror även vår musik kan nå utanför dessa ramar. Ett år fullspäckat med gigs vore toppen!”

Videon till covern på Heroes.

Machinistas bio:
John Lindqwister – Sång & text
(Har tidigare bland annat spelat med: Cat Rapes Dog, Basswood Dollies etc.)
Richard Flow – Musik
(Har tidigare bland annat spelat med: Vision Talk, Haze For Sale etc.)

Länkar:
Machinistas hemsida
Soundcloud
Facebook
instagram:machinistamusic

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jan 9th, 2014

Förra året laddade de då helt okända svenskaustralienska tvillingsystrarna i Say Lou Lou upp låten Maybe You på sin SoundCloud. Gensvaret lät inte vänta på sig och kort därefter släppte franska Kitsuné Records låten som singel. Sedan dess har de signats till Cosmos Music Group och Columbia Records UK, följt med brittiska Hurts på Europaturné och släppt en andra singel som snurrat på P3 i snart femton veckor. För tillfället jobbar bandet på sitt debutalbum hemma i Sverige och i Los Angeles. Albumet kommer att släppas i början av sommaren.

Turnédatum
1 mars – Stockholm, Debaser Medis
5 mars – Köpenhamn, Loppen
6 mars – Århus, Voxhall
7 mars – Malmö, Moriska Paviljongen
8 mars – Lund, Mejeriet
12 mars – Helsingfors, Tavastia
13 mars – Linköping , Herrgår’n
14 mars– Oslo, Blå
15 mars – Göteborg, Pustervik

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Dec 16th, 2013

Bombus, Turisas, The Rainmakers, Royal Republic och Black Trip är alla klara för Sweden Rock 2014!

BOMBUS (S)
Det är en konst att skapa något nytt av välkända beståndsdelar. Göteborgska Bombus har lyckats. Deras speciella blandning av metal, punk och rock’n’roll är originell. Den är också tung, rå, släpig, svängig och pang på – recensenter har refererat till namn som Motörhead, Melvins, Venom och Entombed. Förstlingsverket “Bombus” (2010) blev en snackis bland såväl hårdrocksfans som kritiker. Uppföljaren “The poet and the parrot” (2013) har befordrat bandet till headlinerstatus på internationell nivå. Kort sagt är Bombus ett av de snabbast växande svenska hårdrocksbanden just nu.

TURISAS (FIN)
Folk metal med storslagna symfoniska arrangemang, uppbyggd kring historiska teman. Ungefär så kan finska Turisas beskrivas. Ett annat försök till beskrivning är titeln på bandets debut, “Battle metal” (2004). Uppföljarna “The Varangian way” (2007) och “Stand up and fight” (2011) gjorde i sin tur Turisas till ett av de mest populära banden inom vår tids folk metal. På senaste albumet “Turisas2013” (2013) drog de ned på det grandiosa men utan att offra mångsidigheten eller klatschigheten. Singeln “Ten more miles” är exempelvis en blivande livefavorit som lär dyka upp på Turisas SRF-debut.

THE RAINMAKERS (US)
SPELDAG: Onsdag 4 juni
Rainmakers kommer från Kansas City och släppte sitt självbetitlade debutalbum 1986. Bandets seriösa men lättlyssnade rock fann snabbt en publik och låtar som “Let my people go-go” och “Big fat blonde” kan i dag kallas klassiker. Sammanlagt blev det fem studioplattor och en live innan bandet upplöstes 1998. Dock hade Rainmakers fått en stor fanskara i Europa, i all synnerhet Norge, som förblev obrottsligt lojala mot sina hjältar. Detta ledde till att bandet 2011 släppte återföreningsalbumet “25 on”. De trogna norska fansen fick sig då en hel tvåveckors turné till livs – nu är det SRF-publiken som ska få sig en dos energisk, poetisk, singer/songwriter-influerad rock i solskenet.

ROYAL REPUBLIC (S)
Royal Republic från Malmö är ett av Sveriges just nu mest lovande band inom avdelningen garage- och alternativrock. Första albumet “We are the royal” (2010) hyllades av både svensk publik och media och ynglade av sig hela tre radiohits: “All because of you”, “Tommy-gun” och “Full steam spacemachine”. 2012 kom uppföljaren “Save the nation” som uppvisade ett lite råare sound. Med låtar som singeln “Addicted” bevisade dock Royal Republic att kursen låg fast – stökig, pigg rock med storslagna poprefränger. Som en recensent uttryckte det. Danko Jones möter Hives.

BLACK TRIP (S)
Stockholmska Black Trips debutalbum “Goin’ under” släpptes så sent som i oktober 2013. Svenska kritiker har dock redan hyllat den som en av de bästa traditionella heavy metal-plattorna på senare år. Black Trips ledstjärna, gitarristen Peter Stjärnvind, är känd som före detta trummis i bland annat Merciless, Entombed och Nifelheim. Sångaren Joseph Tholl är även gitarrist i Enforcer. Bandet kompletteras av trummisen Jonas Wikstrand (Enforcer), basisten Johan Bergebäck (ex-Nifelheim, Necrophobic) och gitarristen Sebastian Ramstedt (dito). Tillsammans skapar de ett sound lika fett som svängigt, som låter brittiskt 80-tal i allmänhet och Saxon i synnerhet.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Dec 5th, 2013

Någon närmare presentation av UFO ska egentligen inte vara nödvändig.
Som ett av de mest legendariska hårdrockbanden finns det långt fler historier och anekdoter än låtar gjorda av bandet. Detta säger sig givetvis självt om ett band som varit aktivt i över 40 år.
För ett band i UFOs position idag skulle det vara enkelt att bara luta sig tillbaka, ge fan i att släppa nytt material och ändå kunna åka runt och fylla konserthallar världen över. Nu är ju detta tankesätt dessbättre främmande för UFO som sedan debuten 1970, hyfsat kontinuerligt släppt nya plattor och oförtrutet turnerat världen runt.
Bandet bildades 1969 och bestod då av sångaren Phil Mogg, bassisten Pete Way, trummisen Andy Parker samt gitarristen Mick Bolton.
Det stora genombrottet kom i och med tredje albumet ”Phenomenon” som också var det första med Michael Schenker i bandet. Här hittar vi odödliga genre klassiker som ”Doctor, Doctor” och ”Rock Bottom”. 1977 kom liveplattan ”Strangers In The Night”, av många ansedd som ett av de bästa livesläppen någonsin. Nu bestod bandet även av gitarristen och keyboardisten Paul Raymond och denna sättning brukar refereras till som det klassiska UFO.
Idag består bandet av Phil, Andy, Paul och gitarristen Vinnie Moore. Senaste studioalbumet, det tjugonde i ordningen, ”Seven Deadly”, släpptes 2012. Ett nytt album är under planering.
Under tiden fortsätter bandet turnerandet och nu är det återigen dags för ett Sverigebesök och fyra spelningar. Med låtar som ”Lights Out”, ”Only You Can Rock Me”,”Doctor Doctor” och ”Rock Bottom” är varje spelning redan en klassiker.

Turnédatum
27/3 Malmö – KB
28/3 Borlänge – Liljan
29/3 Göteborg – Sticky Fingers
30/3 Jönköping – Denim & Leather @APT

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Dec 4th, 2013

Den London-baserade duon Big Deal har valts som support för Depeche Mode under deras Europaturné! Med Malmö som första anhalt den 9 december blir det bandets första skandinaviska besök som sedan även följs upp av Göteborg, Oslo och Helsingfors.

Big Deal har blivit synonyma med den strukturerade och sparsamma men samtidigt känslomässiga gitarrpop som de visade upp på sin kritikerhyllade debut “Lights Out” från 2011. Under det senaste halvåret släppte de uppföljaren “June Gloom” som såg bandet expandera sitt sound utan att förlora något av den tidigare styrkan.

Turnédatum
9 december – Malmö Arena, Malmö
11 december – Scandinavium, Göteborg
13 december – Telenor Arena, Oslo
15 december – Hartwall Areena, Helsingfors

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 28th, 2013

I tisdags eftermiddag besökte representanter från Arbetsmiljöverket Malmö Konserthus och träffade Malmö SymfoniOrkesters styrelseordförande Birgit Hansson, vd Per-Ola Nilsson, orkesterchef Björn Lovén, Symfs regionala skyddsombud Jonas Nyberg samt de båda lokala skyddsombuden Andreas Wetterlund för Unionen och Carl Johan Stjernström för Musikerförbundet.

Arbetsmiljöverket har i sin helhet godkänt den handlingsplan som tillställts dom från MSO och avskrivit ärendet. Handlingsplanen är framtagen i samverkan med personalen och är ett starkt dokument som inte är en hyllvärmare utan ett levande dokument, säger Birgit Hansson. Nyligen tillträdde vd Per-Ola Nilsson har haft kort tid på sig att sätta sig in i ärendet, men anser att personalen lagt ner ett gediget arbete i att ta fram en handlingsplan och att det nu är hans ansvar att genomföra den tillsammans med personalen.

Handlingsplanen är ett gemensamt arbete och nu hoppas vi att alla, från styrelse till medarbetare, hjälps åt att förverkliga den, avslutar Andreas Wetterlund.

Arbetsmiljöverket kommer att följa upp hur arbetet framskrider under våren 2014.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 27th, 2013

Ett av de större klassiska banden inom metalcore kommer äntligen till Sverige. Efter succén i somras på Getaway Rockfestival och för två år sedan på Peace & Love så ska Hatebreed äntligen göra klubbar i Sverige

Se till att inte missa detta tillfälle att se dem. En svettig kväll med moshpits och circlepits utlovas.

Turnédatum
13 april 2014 – Brewhouse, Göteborg
14 april 2014 – Kulturbolaget, Malmö
15 april 2014 – Tyrol, Stockholm

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 27th, 2013

Hon släppte sin första singel med Cardigans för nära 20 år sedan. En singel som följdes upp av sex album med vilka hon och bandet erövrade hela världen. Hon har släppt musik under namnet A Camp och varit inblandad i flertalet samarbeten och hyllningsprojekt med några av Sveriges och världens allra mest välrenommerade musiker. Nina Persson är tveklöst en av Sveriges allra främsta popstjärnor och nu är det äntligen dags för henne att albumdebutera under egen flagg.

“My animal heart is telling me to flee…”
Så inleds Animal Heart, Nina Perssons allra första singel som soloartist. Strofen tar där fasta på ett återkommande tema på det kommande albumet med samma namn, att fortsätta framåt utan att fastna i det som varit.

Animal Heart har skrivits och spelats in i Nina Perssons nuvarande hemstad New York tillsammans med maken Nathan Larson (A Camp, Shudder to think) och Eric D. Johnson (ex. Shins, Fruit Bats) men genom ett helt nytt arbetssätt. Välrenommerade producenter och studior har fått stå åt sidan. Istället har albumet växt fram i hemma-studion i huset i Harlem. Skivan släpps 29 januari.

På många sätt är det en ny Nina Persson vi möter på Animal Heart. De jazzigt lekfulla popmelodier som hon gjorde till en konstform med The Cardigans finns fortfarande kvar. Samtidigt tar hon ett par tydliga kliv framåt i sin utveckling med spår som landar någonstans mellan melankolin i A Camp och blue-eyed soul. I februari får vi se henne live med fullt band på KB, Trädgår’n och Cirkus. Ses där!

Turnédatum
5 februari – Malmö, KB
6 februari – Stockholm, Cirkus
8 februari – Göteborg, Trädgår’n

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 27th, 2013

Brittiska Matthew Barnes, känd som Forest Swords, kröp in i det underjordiska medvetandet under 2009 med lanseringen av hyllade EPn “Dagger Paths” – en kuslig och expansiv skiva med referenser från Ennio Morricone och tidiga Massive Attack men samtidigt klingande unik. Releasen blev unisont hyllad och trots att det bara var en EP hamnade den på Pitchforks lista “Top 50 records of the year” och som FACTs #1 album.

Forest Swords är en väg mellan mullrande elektronisk musik och dubby, heavy slow-mo pop. Det är en akut, melankolisk meditation centrerad kring knivskarp cembalo, tranced-out sång och klingande gitarr,

Debutalbumet Gravyrer Släpptes i augusti av New York-baserade elektroniska bolaget Tri Angle (Haxan Cloak, Evian Christ, Holy Other), och är en efterlängtad andra inblick i Forest Swords distinkta musikaliska upptäcktsfärder och låter som en vision som äntligen kommit till sin rätt.

Konsertdatum
20 februari – Babel, Malmö

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 22nd, 2013

Ett av Sveriges mest prestigefyllda musikstipendier, Rosenborg-Gehrmans studiestipendium, tilldelas violinisten Isabelle Bania. Stipendiet som kungörs vid Kungl. Musikaliska Akademiens högtidssammankomst den 25 november tillfaller en ung, framstående musiker. Prissumman som är 100 000 kr delas ut vid ett evenemang på Adolf Fredriks Musikklasser den 28 januari 2014.

Juryns ordförande Tale Olsson säger om Isabelle Bania:
”Isabelle Bania är ett nytt stjärnskott på violinisthimlen. Hon imponerar stort med sin bländande teknik, sitt nyansrika spel och sin intensiva utstrålning. Hon kommer att gå långt!”

Isabelle Bania
Isabelle Bania föddes i Malmö 1989 och började spela fiol som sjuåring. Efter gymnasiestudier för Gunnar Crantz på Musikkonservatoriet i Falun följde drygt 4 års studier för professor Serguei Azizian på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn. Sedan april 2013 bor hon i Berlin där hon gör sin masterutbildning på Universität der Künste för professor Latica Honda-Rosenberg.

Isabelle är mottagare av Järnåkerstipendiet 2013. År 2012 fick hon 3:e pris i The Danish National String Competition, där hon framförde Nielsens violinkonsert med Århus Symfoniorkester. Hon har även fått stipendium från Idella Foundation och Ida Lützhofts musikstipendium samt deltagit i master classes för bland andra Mihaela Martin, Miriam Fried, Nikolaj Znaider, Pavel Vernikov, Gerhard Schulz, Milan Vitek och Stephan Picard.

Isabelle har även ett stort intresse för barockmusik och har som barockviolinist medverkat i internationella ensembler som Holland Baroque Society, Les Lumieres du Nord och Les Ambassadeurs. Med dessa ensembler har hon konserterat i bl.a. Österrike, Polen, Holland, Slovenien och Bulgarien.

Som kammarmusiker har hon bland annat medverkat i Skägga musikdagar och har representerat Det Kongelige Danske Musikkonservatorium vid Associations of Baltic Academies of Music’s konferens 2013 i Gdansk.

Isabelle spelar på en violin av Ch. F. Gand utlånad av Det Kongelige Danske Musikkonservatorium.

Stipendieutdelning
Adolf Fredriks Musikklasser
Tisdagen den 28 januari 2014 Klockan 18.30

...