Luleå

Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 19th, 2013

Musikerduon Markus Fagervall och Tony Björkenvall ger sig ut på en roadtrip genom Tornedalen. I UR:s serie Raja – Gränsen ska de ta reda på vilken betydelse minoritetsspråket meänkieli har. Seriestart 4 december i SVT1 kl. 22.00.

Markus Fagervall (Idol-vinnare 2006) har pratat meänkieli under sin uppväxt.Tony Björkenvall (tidigare medlem i Willy Clay Band) har inte samma kunskap i språket. Hans familj på faderns sida har talat meänkieli – men Tony har bara en viss språkförståelse. Nu får han förhoppningsvis lära sig mer!

Markus och Tony möter ordbokskreatörer, renskötare, musiker och författare som alla brinner för språket och dess fortlevnad. Det blir en massa musik, lite matlagning, möten med mystiska liftare och så skapas världens första sms-roman på meänkieli!

Resan som går från Tornedalsfesten i Luleå, längs med gränsen till Finland, via Kiruna och till Nattfestivalen i Korpilombolo skildras i tre program med titlarna Reggae på meänkieli, Första sms-romanen på meänkieli och Meänkielis framtid.

Till programmen har Markus och Tony specialskrivit musik. Bland annat låten Voi rakas mun som är en version av den engelska låten Oh my Love från duons debutalbum The Silence som släpptes under hösten 2013.

Språket meänkieli blev ett officiellt minoritetsspråk år 2000 och talas av runt 75 000 personer i Norrbotten, framförallt i Tornedalskommunerna Haparanda, Övertorneå och Pajala samt Kiruna, Gällivare och Kalix.

På grund av en repressiv svensk språkpolitik bröts språköverföringen under 50- och 60-talen. Därmed har dagens unga inte talat språket hemma och har därför ingen eller bara en viss språkförståelse. I dag pågår det ett intensivt arbete för att ge nytt liv åt språket genom att översätta litteratur till meänkieli, teckna ner gamla ortsnamn, skapa ordböcker och skriva barn- och vuxenlitteratur direkt på meänkieli.

OM MARKUS FAGERVALL
Markus Fagervall är musiker och fick sitt genombrott 2006 då han vann Idol med låten Everything Changes. Vid sidan av musikkarriären är han snart färdigutbildad kock. Han är född i Kiruna, och uppvuxen i Övertorneå.

OM TONY BJÖRKENVALL
Tony Björkenvall är musiker, bosatt i Kiruna, och tidigare medlem av gruppen Willy Clay Band som 2010 hade en hit på Svensktoppen med Mighty Good Times.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 19th, 2013

Metalbandet Moloken från Umeå kommer passera sin hundrade spelning när de turnerar genom Sverige under december månad. Den 100e spelningen kommer ta plats där dom passade nog gjorde sitt absolut första framträdande, nämligen på Föreningsgatan 7 i Luleå.

Sedan starten 2007 har Moloken knappast legat på latsidan, de har flitigt producerat skivor samt turnerat hårt. Debuten kom redan 2008* i form av en EP och följdes tätt av första fullängdaren 2009* samt dess uppföljaren 2011*. Mellan 2008 och 2010 låg bandet på ett snitt med 25 spelningar/år men det var en siffra som mattades av 2011 då bandet kom in sin andra fas och spenderat stor kraft på att skriva nytt material för kommande släpp och endast turnerat sporadisk i Sverige och Finland.

Under decemberturnén kommer Moloken förutom att framföra låtar från deras två album, presentera mycket nytt material både från kommande album men främst från den utannonserade EPn.
Den ännu obetitlade EPn är nu klar för inspelning och kommer släppas under våren. I dagsläget förekommer samtal med ett flertal olika skivbolag, därför är releasedatum ännu ej satt.

Bandet kommer bland annat fira milstolpen genom att erbjuda alla deras släpp som gratis nedladdning via bandets hemsida.

Turnéschema:
5/12 Umeå på Verket
6/12 Skellefteå på Mullberget
7/12 Luleå på Föreningsgatan 7
27/12 Göteborg på Sticky Fingers (Scorched Tundra Festivalen /m Skitsystem, Kongh, Age Of Woe)
28/12 Jönköping på Kulturhuset
29/12 Karlskrona på Oden

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 10th, 2013

Vi kan härmed meddela den glada nyheten att Glasvegas blivit med förband.

Malmö: Könsförrädare
Göteborg: Magnus Ekelund
Stockholm: Kristian Anttila och Magnus Ekelund.

Kristian Anttila
2003 presenterade Kristian Anttila sig på den svenska popscenen. Otaliga listframgångar och över 300 spelningar senare har han lyckats sträcka sin karriär över tio år och fem album, i en musikvärld där de flesta artister inte varar mer än tio låtar. Hits som “Smutser”, “Västra Frölunda”, “Vill Ha Dig”, “Paul Weller” och “Hisingen-Manhattan” har skrivit in honom i den svenska pophistorien för gott.

Magnus Ekelund
Likt Lana Del Ray, har Magnus Ekelund omfamnat sin samtid och skapat en egen värld. En hermetiskt tillsluten enhet formad av allt det som influerat honom under hans 27-åriga liv. Det är Beastie Boys och Santigold lika mycket som Glasvegas och Eminem. Det är skateboardåkande urbanism och småstadsångest sida vid sida. Bas som skakar kroppen och diskant som skär in i själen. Det är ny musik. Magnus Ekelunds sista utpost.

Könsförrädare
Könsförrädare från Luleå spelar drömsk, vän och våldsam indiepop. Tillsammans med de stilistiskt raffinerade och normkritiska texterna är det svårt att separera pop från politik. I höst kommer debutalbumet “Curse All Law”, redan nu finns första singeln “Death To Stories” ute.

Könsförrädare som producerats av Mattias Alberg har beskrivits som “Luleås eget Sonic Youth”. I somras spelade bandet på Way out West, P3 har vevat en del och självklart har inte PSL missat att hylla detta politiska band som vi längtat så länge efter.

Glasvegas turnédatum
17 november – Malmö, KB
18 november – Stockholm, Berns
19 november – Storan, Göteborg

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Sep 25th, 2013

Efter framgångarna med sin sjätte skiva STAS (Razzia) och spelningar i våras fortsätter Ossler sin turné och besöker i höst sju svenska städer, med avslutning i Stockholm den 12 december. Bandet som ackompanjerar Ossler är samma vapendragare som tidigare, Christan Gabel, Ulf ”Rockis” Ivarsson och Mikael Nilzén.

Ossler har en precision i sitt låtskrivande som få i Sverige besitter. Han väger varje ord och gitarrton tills tystnaden och oljuden skapar en fulländad konstnärlig helhet. Med nya skivan och solokonserterna har Ossler tydligt tagit steget ut ur Thåströms skugga där han vanligtvis spelar gitarr och även har bandet Sällskapet ihop med.

Turnédatum
24 okt, Gävle, Gasklockorna
25 okt Luleå, Kulturens hus
26 okt Umeå, Scharinska
21 nov Växjö, Kafe de luxe
22 nov Lund, Mejeriet
23 nov Linköping, L’Orient
12 dec Stockholm, Kägelbanan

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Sep 23rd, 2013

Tiger Bell är Lotta, Lisa, Canan och Lovisa. Tre av medlemmarna kommer ursprungligen från Luleå men de började spela tillsammans i Stockholm 2010.

Tiger Bell står med en fot i poppen, en i punken och en i rocken (många snabba fötter) och deras musik kännetecknas enligt bandet själva bland annat av de tjatiga tjejkörerna. Med hög energi, hårt arbete och mycket glädje insåg vi tidigt att vi skapar musik på samma sätt som cheerleader’s utför sin sport – cheerleader-punken var född!

Den 9 oktober släpper Tiger Bell sitt debutalbum “Don’t Wanna Hear About Your Band” genom WIFE/Sony Music, ett skivsläpp som firas genom ett uppträdande på WiMP Session på Story Hotel i Stockholm samma dag. I slutet av oktober ger sig Tiger Bell sedan ut på en månadslång Europa-turné med nedslag i Schweiz, Italien, Frankrike och Tyskland.

Skivan producerades av bandet tillsammans med Frans Hägglund (Millencolin, The Hellacopters, Logh) och Per Nordmark (Randy, Fireside, Last Days Of April).

“Don’t Wanna Hear About Your Band” låtordning:
1. Boy, there you go
2. Baby You’re A Murderer
3. Get Ready To Go
4. Don’t Wanna Be 3
5. You Gotta Let Me Know
6. Valley Heights
7. Look Into My Eyes
8. Fragments
9. If you want something, go and get it
10. You’re Going Down
11. Johnnie
12. Don’t Wanna Hear About Your Band – featuring Danko Jones

Turnédatum (fler datum kommer tillkomma):
9-okt-2013 – Wimp Session (Story Hotel), Stockholm
24-Oct-2013 – Alte Kaserne, Zürich (CH)
25-Oct-2013 – RaBe-Fest/Reitschule/Frauenraum, Bern (CH)
26-Oct-2013 – Arci Taun, Parma (IT)
27-Oct-2013 – Honky Tonky, Seregno (IT)
31-Oct-2013 – Le Baraka Bar, Clermont Ferrand (FR)
1-Nov-2013 – La Tannerie, Bourg En Brasse (FR)
2-Nov-2013 – Mondo Bizarre, Rennes (FR)
3-Nov-2013 – Le Galion, Lorient (FR)
5-Nov-2013 – La Mecanique Ondulatoire, Paris (FR)
6-Nov-2013 – I Boat, Bordeaux (FR)
7-Nov-2013 – Le Karma, Angouleme (FR)
11-Nov-2013 – Pools, Göttingen (GER)
12-Nov-2013 – MS Hedi, Hamburg (GER)
13-Nov-2013 – Kufa, Hildesheim (GER)
14-Nov-2013 – Slow Club, Freiburg (GER)
15-Nov-2013 – A.R.M., Kassel (GER)
16-Nov-2013 – Hdo, Brandenburg (GER)
19-Nov-2013 – Peter Weiß Haus, Rostock (GER)
20-Nov-2013 – The Tube, Düsseldorf (GER)
21-Nov-2013 – Tsunami, Köln (GER)
22-Nov-2013 – treibsAND, Lübeck (GER)
23-Nov-2013 – White Trash, 3Berlin (GER)

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Apr 5th, 2013

Foto: Emil Nyström

Slitvargarna Zonaria från Umeå åker på ny turné i början av april. Bandet som är aktuella med deras tredje och mest hyllade album “Arrival Of The Red Sun” på franska Listnable Records (Gojira m.m) har tidigare turnerat med storheter som Dark Funeral, Pain, Satyricon, Vader (Pol), Marduk med fler.

Nu åker bandet på egen headlineturné och som support har dom med sig Göteborgska Inevitable End (Relapse Records) samt två up and coming akter från Umeås hårdaste skivbolag Discouraged Records – Terrortory samt System Annihilated som båda är aktuella med släpp.

Turnéschema:
5/4 Kemi @ cafe chillout, FI
6/4 Rovaniemi @ Grande, FI
9/4 Vasa @ Brödfabriken, FI
10/4 Helsinki @ On the Rocks, FI
11/4 TBA, FI
12/4 Kiruna @ tba, Se
13/4 Luleå @ Kulturens Hus, Se

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Apr 4th, 2013

Foto: Daniela Trujillo

Movits! har under den senaste tiden pendlat mellan sin nya studio i Goldenbests lokaler i Stockholm och studion i Luleå. Efter framgångarna med första singeln “Röksignaler” är det många som undrat vad bandet ska leverera här näst.

Första smakprovet från kommande skiva,”Röksignaler”, fick samma dag den släpptes 5/5 av Norrbottens Kuriren och det fanns nästan ingen som inte liknande hitten med årets mest hypade film “Django Unchained”.

Efter det hyllade albumet “Ut Ur Min Skalle” har trion från Luleå varit på två turnéer i Japan, varit en sväng i USA och gigat nästan överallt i Europa. Bland annat var bandet och uppträde nu i somras på gigantiska festivaler som Tysklands Fusion Festival, Nedlerländernas Lowlands, Slovakiens Phododa och Englands Glastonbury

Efter platinasingeln “Na Na Nah!” med Timbuktu och guldsingeln “Sammy Davis Jr.” släpptes även en specialutgåva av plattan i Japan.

Den nya singel “Nitroglycerin” visar en helt ny sida av bandet. Med ett rakare beat, lite mindre swing och med lite mer stomp visar Movits! ännu en gång var skåpet skall stå.

Att skriva musik innefattar alltid en hel del regler. Man får inte göra samma sak som tidigare, då är man tråkig. Men man får inte heller ändra för mycket, då är man sellout. Nitroglycerin markerar en utveckling, i alla fall för oss, säger Joakim Nilsson om singeln.

Texten behandlar ett ämne som många kan känna igen sig i, känslan av att ångesten kryper på. Oregelbunden andning, tryck över bröstet, koffeinet som pumpar i blodet. Nitroglycerin i färd att sprängas. Som vanligt skrivet ur ett personligt perspektiv, fortsätter Joakim.

Till den här videon har killarna bytt ut Josuha Trees öken mot Sydostasiens djungler. I videon ser vi allt från små grusvägar till pittoreska restauranger och riktiga opiumhålor.

Det gav låten en passande, psykadelisk inramning, säger Joakim.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Mar 19th, 2013

Jerry Williams tar detta år farväl av sin trogna skara fans över hela landet.

Nu erbjuder Blixten & Co dig en unik möjlighet att säkra din plats och köpa biljetter före alla andra till publiksuccén som fått ett lysande mottagande av både press och publik – ”Jerka tar avsked – i sitt livs praktform”, ”Rockabillyfest på högvarv” och ”En Sprakande Show”. I höst besöker showen 12 städer från Luleå i norr till Malmö i söder. Premiär i Jönköping den 13 september med avslutning i Linköping den 7 december. Ordinarie biljettsläpp fredag den 22 mars 2013.

TILL FÖRKÖPSERBJUDANDET

Förköpserbjudandet gäller från 19 mars t.o.m 21 mars kl 17.00.

Turnédatum hösten 2013
13 sep – Jönköping, Kinnarps Arena
14 sep – Jönköping, Kinnarps Arena
19 sep – Örebro, Conventum Arena
20 sep – Örebro, Conventum Arena
27 sep – Karlstad, Löfbergs Lila Arena
28 sep – Karlstad, Löfbergs Lila Arena
4 okt – Malmö, Malmö Arena
5 okt – Malmö, Malmö Arena
11 okt – Halmstad, Halmstad Arena
12 okt – Halmstad, Halmstad Arena
18 okt – Göteborg, Scandinavium
19 okt – Göteborg, Scandinavium
20 okt – Göteborg, Scandinavium
1 nov – Karlskrona, Telenor Arena
2 nov – Karlskrona, Telenor Arena
8 nov – Gävle, Läkerol Arena
9 nov – Gävle, Läkerol Arena
15 nov – Luleå, COOP Arena
16 nov – Luleå, COOP Arena
23 nov – Örnsköldsvik, Fjällräven Arena
24 nov – Örnsköldsvik, Fjällräven Arena
29 nov – Leksand, Tegera Arena
30 nov – Leksand, Tegera Arena
6 dec – Linköping, Cloetta Arena
7 dec – Linköping, Cloetta Arena

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Mar 4th, 2013

Om en månad flyttar Peter Jöback till New York för att göra sin Broadway-debut i titelrollen i The Phantom of the Opera. I lördags kunde vi se Peter Jöback göra ett bejublat framträdande med ”Music of the Night” från musikalen i Melodifestivalen. Till hösten återvänder han till Sverige för att då ta sin publik- och kritikerrosade föreställning I Love Musicals på en andra turnéomgång under temat ”The Broadway Edition”. Precis som i höstas tar han med Stockholm Sinfonietta och stjärnsolister från Broadway och West End.

Det blir stor turnépremiär för årets I Love Musicals i Fjällräven Center i Örnsköldsvik den 27 september, följt av ytterligare sex arenakonserter. Biljetterna släpps onsdag den 6 mars.

När Peter Jöback drog igång ”I Love Musicals”-turnén förra året var det med en storslagenhet som sällan skådats. De bästa låtarna från de största musikalerna, nummer som hans hjärta känner innan och utan, framfördes och hyllningarna lät sig inte vänta. ”Det går förmodligen inte att göra en mer kärleksfull hyllning till musikalgenren” skrev Aftonbladet och Expressen lät oss veta att ”Peter är en av världens bästa musikalartister”. Även Göteborgs-Posten, Sydsvenskan och DN gav I Love Musicals betyg 4 och Skånskan gav full pott! Precis som förra gången kommer Peter att bjuda på en exklusiv och stämningsfull konsert med det bästa ur världens musikaler i lyxförpackning!

Turnédatnum
27.9 Örnsköldsvik Fjällräven Center
28.9 Luleå Coop Arena
4.10 Göteborg Scandinavium
5.10 Halmstad Halmstads Arena
10.10 Linköping Cloetta Center
11.10 Malmö Malmö Arena
12.10 Stockholm Ericsson Globe

Som medlem hos Tele2, Comviq och Coop kan du köpa dina biljetter innan det officiella biljettsläppet. Förköpet pågår nu till onsdag 6 mars kl 09.00. Ordinarie biljettsläpp startar den 6 mars kl 09.00.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Mar 3rd, 2013

Det svenska metalbandet Machinae Supremacy släpper nu sin senaste video “Rise Of A Digital Nation”. Detta är titelspåret från gruppens nya album som släpptes i oktober förra året genom finska Spinefarm Records. Skivan spelades till största delen in i deras egen studio i Luleå med vissa tillägg i 4Sound i Stockholm.

Sedan skivsläppet har Machinae Supremacy turnerat i Europa tillsammans med de finska metalbanden Children of Bodom och Ensiferum såväl som säkrat ett kontrakt med Spinefarm för ytterligare tre album.

“Rise of a Digital Nation” låtlista:
01. All of My Angels
02. Laser Speed Force
03. Transgenic
04. Rise of a Digital Nation
05. Pieces
06. Cyber Warfare
07. Republic of Gamers
08. Battlecry
09. 99
10. Hero

...