Jens Lekman

Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jun 9th, 2012

jens-lekman-2012

Allas vår härliga Jens Lekman är tillbaka. Oj, vad vi har längtat och trängtat efter honom och den nya skivan som det pratats och spekulerats om så länge. I höstas fick vi ett litet smakprov “från det som komma skall” som han sa själv; EP:n “An Argument With Myself”. Det var dock inte hela sanningen visar det sig nu när skivan faktiskt är på väg. (!!!)

Jens nya album heter ”I Know What Love Isn’t” och släpps 3 september av Secretly Canadian/Service. I ett tidigt stadium av arbetet med skivan fick han höra en låt av Tracey Thorne. Hon sjunger “Oh Jens, oh Jens / your songs seem to look through a different lens / you’re still so young, love ends just as easy as it’s begun.” Jens blev förstås berörd av låten, han har ju varit förtjust i Tracey Thorn ända sedan i tonåren. Låten slog an en sträng hon honom och gav honom perspektiv på sig själv och sitt låtskrivande. Resultatet blev att låtarna på den nya skivan faktiskt inte tittar genom samma lins längre.

Musikaliskt skiljer sig det nya materialet från både ”An Argument With Myself” och ”Night Falls Over Kortedala”. Han har rört sig bort ifrån den stora paletten och de breda penseldragen och närmat sig sina historier med lite färre, noggrannare utvalda färger. “Jag vill att låtarna ska lyfta nästan omärkligt, att refrängen skiljer sig från versen bara med en liten detalj som en tamburin eller en harmoni. Som att lyfta med ett flygplan, och titta ut genom fönstret och inse att man redan är i luften. ”

Jens lyckas åter igen koka ner sanningar och våra problem och lustar till små historier om livet, kärleken och avsaknaden av den stora kärleken. Han är den historieberättare som vi så väl känner igen, och han knockar oss varje gång. Nu är Jens lekman äntligen hemma från sin långa Australiensemester. Det har varit så tomt! Vem samplar Beat happening och croonar oss knäsvaga när han är borta? Nej just det, ingen! Nu ger sig Jens ut på de svenska vägarna och vi tar emot honom med öppna armar.

Turnédatum
10 sep – Tavastia, Helsingfors
11 sep – Train, Århus
12 sep – Vega, Köpenhamn
13 sep – Rockefeller, Oslo
14 sep – KB, Malmö
15 sep – Pustervik, Göteborg
17 sep – Dramaten, Stockholm
19 sep – The Ruby Lounge, Manchester
20 sep – Hackney Empire, London
21 sep – The Haunt, Brighton
23 sep – La Gaîté Lyrique, Paris
24 sep – La Laiterie, Strasbourg
25 sep – Tivoli de Helling, Utrecht
26 sep – Postbahnhof, Berlin

Mer information om Jens Lekmans Sverige-spelningar

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Maj 4th, 2010

jens-lekman

Jens Lekman är tillbaka! Vi bockar och bugar, väntar och längtar, med armarna vidöppna och konfetti i håret. För som vi saknat honom. Det är få förunnat att lyckas sjunga om krossade hjärtan, förstörda fester och psykotiska tjejer och samtidigt få sin publik att dansa, le och kyssa främlingar på allmän plats. Och det är ännu färre förunnat att uppnå en avspänd grace under tiden de gör det. I en mix av handklapp, finurliga melodier och detaljrika texter, grundat med humor och toppat med vemod, lyckas Jens Lekman göra just detta som ingen annan.

I bagaget har Jens Lekman, förutom en mängd EP´s, singlar och CD-R´s, tre fullängsdalbum.”When I said I wanted to be your dog” (2004), ”Oh You´re So Silent Jens”(2005) och ”Night Falls Over Kortedala”(2007). Efter varje skiva har han svurit att aldrig göra musik igen. Men längtan vinner. Med sitt eleganta tonfall förmedlar Jens Lekman en romantisk dröm efter brinnande avenyer, blommande körbärsträd, svarttaxiturer, födelesedagssånger och spårvagnar till himlen; glimrande poppärlor att hålla i handen under mörka nätter likväl som ljusa sommardagar, poppärlor som skapats i en tristessen och övertygelsen om att någonting annat väntar, att det är möjligt att att ta sig någonstans, springa med hjärtat i brand med fickan full av hopp och vidare ut i världen.

I början av augusti ger sig Jens ut på en klubbturné för att värma upp inför finalen på Way Out West i Göteborg.

KONSERTDATUM
1 augusti – Dublin, Whelans
3 augusti – London, Union Chapel
4 augusti – Paris, Nouveau Casino
5 augusti – Amsterdam, Paradiso
7 augusti – Stockholm, Strand
9 augusti – Köpenhamn, Vega
10 augusti – Hamburg, Knust
11 augusti – Berlin, Lido

Närmare information om Jens Lekmans spelning i Stockholm

HEMSIDA
www.jenslekman.com

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Apr 28th, 2010

lykke-li-2

Göteborgs-festivalen Way Out West låter meddela följande:

Ingen inledning, ingen säljande text, inget skitsnack. Vi har bokat fyra stycken artister till Way Out West som vi vet att ni kommer att älska. För det gör vi.

Eller vad sägs om en exklusiv spelning av Lykke Li ? JA! Det blir det enda hon gör i Norden i sommar och endast en av två festivaler i hela världen. Eller vad sägs om att vi bjudit hem Jens Lekman till Way Out West, hemstaden Göteborgs bästa kalas. Detta blir enda festivalspelningen i Europa.
Till dessa svenska storheter har vi matchade nog två lika fina akter från det stora äpplet New York i form av hett eftertraktade The Drums och Panda Bear. Vi längtar!

Lykke Li säger:
“Jag känner mig otroligt hedrad att än en gång få chansen att spela på Way Out West. Befinner mig just nu nere i grottan och skapar ny musik som jag själv skulle kalla speedad slowmotion. Det har varit ett bra tag sedan jag senast stod på en svensk scen och känner mig som en oskuld på nytt. Lovar att utveckla mina höftrörelser och slagsånger vidare tills dess. Ni är mina partners”

Nya artister som är klara för Way Out West:
LYKKE LI
JENS LEKMAN
PANDA BEAR
THE DRUMS

Hemsida:
www.wayoutwest.se

...