Jenny Wilson

Av Redaktionen
0 Kommentarer
Dec 4th, 2013

Popartisten Jenny Wilson, jazzgruppen Musicmusicmusic och världsmusikartisten José Pereelanga, med rötter i Kongo, är exempel på artister vars skivor nu får stöd. Kulturrådet fördelar vid andra ansökningsomgången drygt 4,1 miljoner kronor i produktionsstöd och internationellt marknadsstöd till 65 produktioner på 49 skivbolag.

Andra exempel på fonogram som får stöd är ”Pastern” av folkmusikartisten Mats Edén, en inspelning av barnmusikföreställningen”Marhaba Hej!”, och BIS andra volym av ”Stenhammar string quartets”. Teg Publishing erhåller internationellt marknadsstöd för Europalansering av indiegruppen Könsförrädares album ”Curse all law”.

Vid andra ansökningsomgången för året fördelar Kulturrådet alltså 4,1 miljoner kronor. 2013 års sammanlagda budget för fonogramstöd är 7,5 miljoner kronor.

Syftet med stödet är att främja ett allsidigt utbud av konstnärligt och kulturpolitiskt värdefulla fonogram. Kulturrådet strävar efter mångsidighet vad gäller verk, artister och upphovsmän. Utgångspunkter för bedömningen av ansökningarna har varit konstnärlig kvalitet och producentens behov av stöd.

Läs hela listan

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 6th, 2013

“DEMAND THE IMPOSSIBLE!” är en kokande soppa med en sparka-ner-staketen-känsla. Här hör man gatans profet, tiggaren, alla tiders lidanden. Det är drypande, rytmiskt, utan fartgränser. Och jag har aldrig gjort en bättre skiva, aldrig skrivit poesi med en skarpare penna förr. Jag hade inget val. Jenny Wilsons beskrivning av upptakten till hennes fjärde fullängdare som släpps idag.

På lördag, den 9 november gästar Jenny Wilson TV4 Nyhetsmorgon och samma kväll kl 19:00 visar SVT2 Dokumentären ”En film om Jenny Wilson” av Petra Wangler-Marklund.

Filmen tar sin början 2011 och skildrar hur hon vänder svårigheterna i sitt liv till konst. I dokumentären vittnar vänner, kollegor och familj om Jenny Wilsons obändiga vilja, drivkraft och varför hon återkommer till temat kamp och strid – som i filmen “Beyond That Wasteland” och nya albumet “DEMAND THE IMPOSSIBLE!”

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Okt 3rd, 2013

Det är bara att vänja sig, Jenny Wilson låter sig inte etiketteras.
Med varje ny skiva intar hon nya marker och utmanar sin publik med att ruska av sig det vi trodde vi visste att hon var.
Om första skivan Love & Youth var en poppig redogörelse över den ungdomliga kampen, var andra plattan Hardships! en tät skildring av moderskapets vedermödor i slavsångens anda.
Tillsammans med formidabla Tensta Gospel Choir gjorde hon nya versioner av Hardships!-låtarna och förevigade dem på skivan BLAZING. Turnén som följde var minst sagt brännhet – de formligen smälte ner scenerna de spelade på med sin egensinniga, dundrande energi.

Nu gör vi oss redo för hennes fjärde omgång – DEMAND THE IMPOSSIBLE! – Förbered er på framtiden!

Så här säger artisten själv om nya skivan:
“Be realistic, demand the impossible!” sprayades av radikala ungdomar rätt över en husvägg i Paris under studentrevolten 1968. Jag älskar det vackra och bråkiga i det uttrycket. Det säger allt – vad annat kan man göra när man är en medborgare i ett samhälle som är fucked up? Gå ut och begär det omöjliga!
För mig har de senaste årens upplopp och revolter varit synonyma med vad som har utspelat sig i min egen kropp. Jag fick bröstcancer för några år sedan. Min kropp blev ett samhälle i kaos, och jag som medborgare i det samhället behövde göra uppror och slåss. Jag var tvungen att begära det omöjliga! Med livshunger och exalterad ilska i mig, producerade och skrev jag den här skivan. Det är en hyllning till upploppen, till överlevnaden, till kampen.
DEMAND THE IMPOSSIBLE! är en kokande soppa med en sparka-ner-staketen-känsla. Här hör man gatans profet, tiggaren, alla tiders lidanden. Det är drypande, rytmiskt, utan fartgränser.
Och jag har aldrig gjort en bättre skiva, aldrig skrivit poesi med en skarpare penna förr. Jag hade inget val.” – Jenny Wilson

DEMAND THE IMPOSSIBLE! släpps 6 november på Sony/Gold Medal Recordings

Konsertdatum
30 nov – Stockholm, Berns Support: ZHALA
6 dec – Malmö, Babel

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jun 29th, 2011

the-hives

Så här dagen efter ett fantastiskt Where The Action Is finner vi oss själva stående med ett leende på läpparna i ett fortfarande soligt Slottsskogen. En så bildskön dag som denna behövs inte många ord, så utan någon längre introduktion langar vi fram:

THE HIVES
JENNY WILSON OCH TENSTA GOSPEL CHOIR
FUCKED UP (Stay Out West)
LITTLE DRAGON (Stay Out West)

Smaka på de godbitarna en stund, lyssna in er på Spotify, kolla ett youtube-klipp och sist men inte minst – kom till Way Out West!

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Mar 3rd, 2010

yosei

Möt Yosei – en egensinnig konstellation med känsla för det expressionistiska, som med sin finstämda instrumentsättning skapar världsvan popmusik med ljuva jazzfragment och folktoner. “The Raven”, som gästas av kritikerrosade Jenny Wilson, är första singeln ifrån kommande albumet “The Wind Up Waltz” och finns nu tillgänglig för gratis nedladdning. Med “The Raven” befäster Yosei sig själva som en grupp med lika förtjusande förmågor som ambitioner. Såväl melodier och världsinfluerad perkussion som Lina Langendorfs och Jenny Wilsons sångbegåvning lyser vackert i ljudbilden, och det är inte för intet som den japanska termen ”Yosei” bäst översätts till ”förtrollande andeväsen”.

Besök Brus & Knasters hemsida för att ladda ner singeln som högkvalitativ MP3-fil. Alternativt kan den laddas ner direkt här (högerklicka, spara som).

“The Raven” är tagen ifrån albumet “The Wind-Up Waltz” (BRUS 008 / KNASTER 008).

“The Wind-Up Waltz” utges av Brus & Knaster den 7 april och distribueras av Playground Music.

Relevanta länkar
http://www.myspace.com/yoseiyosei

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jan 30th, 2010

good-morning-wine-lovers

Med högtidlig dekadens i sikte bjuder Luger in till en ny trevlig klubb med namnet ”Good Morning Wine Lovers!”. Den sista fredagen varje månad kommer Strand att fyllas till bredden av vin- och musikälskare. Tillsammans njuter vi av något törstsläckande från baren, speciellt utvalda liveakter från scenen och den bästa senaste musiken från DJ-båset. Ni kan förvänta er en mysig stämning med glädje, kunskap och kvalitet med ett suddigt fokus.

På premiärkvällen kommer Jenny Wilson & Tensta Gospel Choir att stå på scen. Tillsammans har de skapat fantastiska versioner av låtar från Jenny Wilsons senaste skiva ”Hardships!”. Det är ett magiskt möte, där kampmusik framförs som kampmusik ska framföras.

Jenny Wilson är karaktäristisk. Kanske är det mixen av kreativitet och konstnärlighet som gör henne till en artist som sticker ut från mängden. Hennes egensinniga uttryck spåras tillbaka till popbandet First Floor Power där hon bidrog med sång och text till bandets lekfulla, speciella sound. Det underfundiga, detaljrika och lustfyllda har blivit lite av Wilsons riktmärke, för att inte glömma historieberättandet. Men framförallt så blir allt hon rör vid smart och på pricken- för är det någonting Jenny Wilson kan så är det att formulera sig väl, både så det känns genomtänkt och framförs på ett elegant, inlevelsefullt och personligt vis.

Närmare information om spelningen hittar du här.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 19th, 2009

jenny-wilson

Europakommissionen och European Broadcasting Union (EBU, världens största sammanslutning för nationella tv- och radiokanaler) har sedan millennieskiftet delat ut priset European Border Breakers Awards (EBBA) till nya europeiska artister som lyckats nå utanför det egna landets gränser med sin musik. Bland årets tio vinnare finns Blekinge-dottern Jenny Wilson som belönas för sitt andra soloalbum “Hardships” som hon släppte i februari i år via sitt eget bolag Gold Medal Recordings.

Årets vinnare av European Border Breakers Awards är som följer:
Milow – “Milow” (Belgien)
Charlie Winston – “Hobo” (Storbritannien)
Peter Fox – “Stadtaffe” (Tyskland)
Soap & Skin – “Lovetune for Vacuum” (Österrike)
Kerli – “Love Is Dead” (Estland)
Jenny Wilson – “Hardships” (Sverige)
Buraka Som Sistema – “Diamond” (Portugal)
Sliimy – “Paint Your Face” (Frankrike)
Esmee Denters – “Outta Here” (Nederländerna)
Giusy Ferreri – “Non Ti Scordar Mai Di Me” (Italien)

Priserna kommer att delas ut vid en ceremoni på musikmässan Eurosonic i holländska Groningen den 14 januari av den engelska programledaren Juliuas “Jools” Holland, känd från musikprogrammet “Later… with Jools Holland”. Närvarar gör även Europakommissionären Maroš Šefčovič, ansvarig för utbildning, kultur och ungdomsfrågor och tidigare slovakisk ambassadör i Israel. På den tv-sända galan kommer tittarna även att få chansen att rösta fram en vinnare av priset i den nya kategorin “The Public Choice EBBA.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Okt 15th, 2009

jenny-wilson

Jenny Wilson spelar på musikfestivalen CMJ i New York nästa vecka. Hon blev specialinbjuden att spela på en fest som arrangeras av tidskriften The Fader och fick samtidigt en förfrågan att göra en officiell spelning på CMJ. CMJ står för Collage Music Journal.

24 oct – Levis Fader Fort @ Ace Hotel, 20 west 29th street at 4.15 pm
24 oct – Cake Shop (official CMJ-spelning), Ludlow Street (lower east side) at 9.30 pm

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Apr 30th, 2009

moneybrother

Artisterna fortsätter att bokas till årets Helsingborgsfestival. Moneybrother dyker upp likaså lokala gruppen Svenska Akademin och karismatiska Jenny Wilson.

Sångaren Anders Wendin bildade bandet Moneybrother 2000. Drygt tre år senare, 2003, släpptes singeln “Reconsider Me” som slog stort i Sverige. Singeln följdes upp av fullängdsalbumet Blood Panic, en omedelbar succé, som gav Moneybrother en Grammis för bästa rockalbum och Sveriges Radio P3:s utmärkelser “Årets manliga artist”, “Årets nykomling” och “Guldmicken”. Efter en oenighet med skivbolaget som Moneybrother var kontrakterad av startades ett eget skivbolag och 2006 släpptes det svenskspråkiga albumet Pengabrorsan under uppmärksammande former. Moneybrother är återigen skivaktuella och släppte sitt fjärde album “Real Control” den 15 april.

– Festivalspelningen Moneybrother gör är en av få spelningar i sommar. Vi känner oss verkligen privilegierade att få hit dem, säger Bertil Alm, programansvarig.

Reagge/rap gruppen Svenska Akademien, med sina rötter i Landskrona, bildades 1999. Debuterade med “Snapphaneklanen” 2001, och har sedan dess släppt fyra fullängdsalbum; Med anledning av_ (2002), Tändstickor för mörkrädda (2004), Resa sig opp (2005) och Gör Det Ändå (2007).
Svenska Akademien är ett av landets flitigaste liveband, under 2004 gjorde man kring 50 spelningar över hela landet. Under samma år nominerades man dessutom till bästa live-akt på P3 Guldgalan och Manifest. Under 2005 & 2006 har bandet förutom att fortsätta spela mycket i Sverige även börjat skapa sig ett namn i Danmark och Norge. I sommar kommer bandet äntligen göra en ny spelning med ny repertoar och nytt material!

Kanske är det mixen av kreativitet och konstnärlighet som gör Jenny Wilson till en artist som sticker ut från mängden. Hennes egensinniga uttryck spåras tillbaka till popbandet First Floor Power där hon bidrog med sång och text till bandets lekfulla, speciella sound. Det underfundiga, detaljrika och lustfyllda har blivit lite av Wilsons riktmärke, för att inte glömma historieberättandet. Med debutalbumet “Love and Youth” vann Jenny Wilson priser som P3-guld och var nominerad till såväl Grammisgalan som Manifest. Publik och kritikerkår var enade om sina hyllningar och även internationellt var mottagandet varmt, då hon turnerade i länder som Australien, England och Tyskland. I sommar spelar hon på The Tivolis scen under Helsingborgsfestivalen.

– Programmet i sin helhet börjar ta form och det känns roligt att vi har ännu fler artister att presentera inom en snar framtid, avslutar Bertil Alm.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Apr 17th, 2009

Eftersom den svenska kronan drabbats hårdare av finanskrisen än de flesta av våra grannländer ute i Europa så kommer Roskilde-festivalen i år att subventionera resorna till festivalen. Biljettpriset går dock inte att göra något åt eftersom vem som helst skulle kunna köpa de subventionerade biljetterna på nätet. Alla får därför vara beredda att betala saftiga 2400 kronor för att uppleva hela årets festival.

De subventionerade resorna kommer att erbjudas i samarbete med ett stort svenskt bussbolag vars avtal med Roskilde-festivalens organisation kommer att offentliggöras inom ett par veckor. Sannolikt handlar det om Swebus Express men det är inte helt omöjligt att det blir Festivalbussen.

Det är inte bara Roskilde-festivalen som tänker på de fattiga svenskarna. På Tivoli i Köpenhamn erbjuds svenskar redan 30 procent rabatt på inträdet.

Roskilde-festivalen äger i år rum den 2-5 juli. Nyligen blev Nick Cave and the Bad Seeds, Ulf Lundell, Glasvegas, Jenny Wilson, Lucinda Williams och Grace Jones klara för att uppträda. Sedan tidigare finns världsartister som Coldplay, Nine Inch Nails, Oasis, Pet Shop Boys, Slipknot, Håkan Hellström och Kanye West bland de bokade.

...