Helsingborg

Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 26th, 2013

På bilden: Filip Adamo (Hus1) Timmy Andersson, Markus Tagaris (Gain) Magnus Lundbäck (Gain) Simon Peyron, John Löfgren, Joakim Agnemyr och Adam Axelsson

Gain har skrivit skivkontrakt med Helsingborgsbandet Outtrigger. Bandet blev något av ett Youtube-fenomen när man tidigare i år gjorde en metal-cover på Robin Stjernbergs vinnarlåt ”You” ifrån Melodifestivalen. Videon uppmärksammades av media och spreds snabbt på nätet av fansen vilket har resulterat i 400 000 visningar. Bandet befinner sig just nu i studion och spelar in sin debut-EP som är planerad att släppas i början på nästa år.

Outtrigger 2013 är:
John Löfgren – trummor
Simon Peyron – sång
Timmy Andersson – gitarr
Joakim Agnemyr – bas
Adam Axelsson – gitarr

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 1st, 2013

Festen fortsätter våren 2014 på konsertturné med Ulf Dageby, Nikke Ström, Håkan Nyberg, Mattias Hellberg, Håkan Svensson, Matilda Sjöberg och Ulf ”Vinyl” Stenberg.

Turnépremiär för NationalTeaterns RockOrkester blir det i Borås på Folkan den 31 januari 2014 och totalt besöker man 13 orter (se turnéplan nedan) med final den 8 mars i Trollhättan. Det utlovas en stor dos nostalgi och en bit svensk musikhistoria med låtar som ”Livet är en fest”, ”Bängen trålar” som många av oss diggat på fritidsgården, i gillestugan och i vår återupplevs live på turné! Biljetterna finns ute nu.

I höst medverkar Ulf Dageby i TV4´s succéprogram ”Så mycket bättre”.

Om NationalTeaterns RockOrkester:

Nationalteatern gjorde i början mindre spelningar och teateruppsättningar. 1972 kom debutalbumet Ta det som ett löfte följt av Livet är en fest som kom 1974 och innehåller flera låtar som blivit klassiker.

Låtarna var smakprov från Nationalteaterns pjäser och ursprungligen egentligen inte avsedda att framföras separat, utanför sitt sammanhang. Det verkliga politiska budskapet i vissa låtar, exempelvis Speedy Gonzales och Livet är en fest har därför ibland misstolkats. Dessa låtar har ibland kommit att betraktats som drog- och festmusik trots att det avsedda budskapet egentligen snarast varit det omvända. 1978 kom albumet Barn av vår tid, där titelspåret är en av de mest kända låtarna gruppen framfört. Ulf Dageby var nu den drivande musikaliska kraften i bandet. Sommaren 1977 var Nationalteatern en av de ledande krafterna i Tältprojektet.

1980 skildes rockgruppen från teaterverksamheten och NationalTeaterns RockOrkester bildades. Denna konstellation gav bara ut en skiva, Rövarkungens ö (1980) och genomförde året därpå en avskedsturné. Man återförenades 1991 med bejublade spelningar på Rondo i Göteborg, samt för slutsålda konserter på Trädgårdsföreningen i Göteborg och Sjöhistoriska i Stockholm. Av originalmedlemmarna i RockOrkestern återstår idag Ulf Dageby, Nikke Ström och Håkan Nyberg. År 2002 anslöt gitarristen Håkan Svensson till bandet och sedan 2005 är Mattias Hellberg sångare i Nationalteatern.

Turnéplan 2014: NationalTeaterns RockOrkester
31/1 Borås, Folkan
1/2 Ronneby, Ronneby Brunn, Ronsalen
5/2 Stockholm, Cirkus
7/2 Uppsala, Konsert & Kongress
8/2 Gävle, Konserthus
14/2 Helsingborg, Konserthus
15/2 Växjö, Konserthus
21/2 Norrköping, De Geerhallen
22/2 Örebro, Konserthus
28/2 Eskilstuna, Lokomotivet
1/3 Västerås, Konserthus
7/3 Huskvarna, Folkets Park
8/3 Trollhättan, FH Kulturhuset

(med reservation för eventuella ändringar)

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Okt 6th, 2013

Helsingborgs Symfoniorkester (HSO) har engagerat Rolf Martinsson, tonsättare och professor i komposition vid Musikhögskolan i Malmö, som composer in residence under tre säsonger, 2014-2017. Om samarbetet med HSO säger Martinsson: “Mitt första samarbete med en professionell orkester skedde 1981 just med HSO. Jag är oerhört glad över att få möta denna lysande orkester i ett treårigt samarbete, en orkester med utsökt teknisk och klanglig potential som sträcker sig från det intima uttrycket till det mättade symfoniska. En önskedröm för en tonsättare att få tillgång till denna mångfacetterade kolorit och tekniska briljans!”.

“Rolf Martinsson är i högsta grad uppskattad av vår publik och av orkestern. Med Rolf har vi en kreativ och varm relation som tillför vårt hus stor kompetens och genom honom får vi en levande länk till den nya generationen tonsättare när vi varje år möter kompositionsstudenterna vid Musikhögskolan i Malmö. Rolf fungerar även som vår lektör genom att hjälpa oss bedöma partitur som skickas till oss. Vid framförandena av hans musik kommer han i pre concert talks att berätta om komponerandets schatteringar och innersta väsen. Rolf och jag har en gemensam pedagogisk idé om hur vi kan nå ovana lyssnare med den nya musiken och ge inblickar i hur musik skapas.” säger Bo Aurehl, orkesterns VD.

Cirka 15 verk av Martinsson kommer att uppföras. Två av dem är beställningar med uruppföranden. Det ena verket, för sopran och stråkorkester med Lisa Larsson som solist, är en sambeställning mellan HSO och andra svenska och internationella orkestrar. Det andra verket är ett orkesterverk. Utöver dessa framförs en del av Martinssons orkester- och stråkorkesterverk samt solokonserter, vilket ger en bred bild av hans tonsättargärning.

HSO har framfört Martinssons musik i Konzerthaus, Wien och i januari 2013 gav HSO, Martin Fröst och Andrew Manze den österrikiska premiären av klarinettkonserten Concert Fantastique i ett fullsatt Festspielhaus i Salzburg.

Rolf Martinsson är en av Sveriges ledande tonsättare och hans verk spelas i hela världen. Samarbetet med Håkan Hardenberger i trumpetkonserten Bridge banade väg för det internationella genombrottet i slutet av 1990-talet. Hans samarbeten inkluderar internationellt ledande solister som Lisa Larsson, Anne Sofie von Otter och Martin Fröst och dirigenter som Stefan Solyom, Andrew Manze, Alan Gilbert, Andris Nelsons och Neeme Järvi. Martinsson samarbetar bland annat med alla de nordiska orkestrarna och the BBC SO, Wiens Radioorkester, Philharmonia Orchestra och Cleveland Orchestra. Hans musik är bland annat framförd i Musikverein och Konzerthaus, Wien, Philharmonie, Berlin, Großes Festspielhaus, Salzburg, Teatro La Fenice, Venedig, Suntory Hall, Tokyo och Carnegie Hall, New York City.

Tonhalle-Orchester Zürich har initierat en stor sambeställning för sopran och orkester med Lisa Larsson som solist, i samarbete med Philharmonia Orchestra, Royal Festival Hall, London, Nederländska Filharmoniska Orkestern, Concertgebouw, Amsterdam, Helsingfors Filharmoniska Orkester och Göteborgs Symfoniker.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Sep 19th, 2013

“The Pain Of Letting Go” är titellåten från Irya’s Playgrounds andra album som släpptes tidigare i år. Det är också den andra videon från plattan. Videon till ”The Pain Of Letting Go” är inspelad i en havsvik utanför Grisslehamn i Roslagen. Videon är regisserad och inspelad av flerfaldigt prisade Emil Jonsvik som just nu är aktuell som regissör till långfilmen ”Krigarnas Ö”.

Irya’s Playground är aktuella med ett antal konserter under hösten:
19 Sep HELSINGBORG Dunkers Kulturhus
21 Sep LUND Stortorget (Kulturnatten)
15 Nov STOCKHOLM Debaser Medis
16 Nov JÄRNA Ytterjärna Kulturhus

Irya’s Playground på scen är:
Irya Gmeyner sång & gitarr
Pange Öberg bas & gitarr
John Hugardt trummor
Anna Jadéus klaviatur
Anna Bergvall marimba & klaviatur
Arvid Öberg gitarr

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Maj 24th, 2013

Lisa Miskovskys kommande album, det femte i ordningen heter “Umeå”.
Det första smakprovet från hemstadens hyllning heter ”Wild Winds” och släpps idag, fredag den 24 maj.

I fjol antog Lisa utmaningen att medverka vid Sveriges största lägereld, Melodifestivalen. Hon körde snabbt om tävlingens förhandsfavoriter och gick direkt till final med en av årets största radiosuccéer – ”Why Start A Fire”.

Sedan dess har Lisa skapat ny musik hemma i de Västerbottniska skogarna, denna gång tillsammans med Peder och Anders Stenberg från Umeåbandet Deportees.

Sedan Lisa vid 6 års ålder första gången greppade en gitarr, har musiken och Lisa varit konstant.
Tur är det; sedan Lisas albumdebut 2001 har hon släppt 4 album och generöst bjudit på stora låtar som ”Driving One of Your Cars”, ” Mary”, ”Lady Stardust”, ”What if” och inte minst Back Street Boys’ världshit; “Shape of My Heart”.

Med drygt 200 000 sålda album i bagaget och en av Sveriges flitigast turnerande artister är Lisa Miskovsky en av Musiksveriges största namn och låtskrivare.

Under senare delen av hösten beger sig Lisa ut på Sverigeturné.

Lisa Miskovskys kommande album ”Umeå” släpps i september 2013.

Turnédatum
4 okt Umeå, Aula Nordica
5 okt Sundsvall, Södra Berget
15 okt Nyköpings Teater
16 okt Malmö, Nöjesteatern
17 okt Växjö Konserthus
18 okt Halmstad Teater
19 okt Helsingborgs konserthus

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Maj 7th, 2013

James LaBrie och Matt Guillory

Det hyllade progressiva metalbandet Dream Theaters sångare James LaBrie färdigställer just nu sitt nya soloalbum vilket kommer att släppas i slutet av 2013 om allt går enligt planerna. Detta blir uppföljaren till 2010 års “Static Impulse”. Svensken Peter Wichers, tidigare gitarrist i Helsingborgs-bandet Soilwork, medverkar som låtskrivare såväl som LaBries långvariga partner och keyboardist Matt Guillory. Förutom dessa kommer vi att få höra trummisen Peter Wildoer från Helsingborgs Darkane, gitarristen Marco Sfogli samt Ray Riendeau från Halford på bas.

James LaBries nya soloalbum mixas av Jens Bogren vid Fascination Street Studios i Örebro.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Apr 5th, 2013

Thrash metal-bandet Darkane från Helsingborg släpper den 28 juni sitt sjätte studioalbum “The Sinister Supremacy” genom tyska Massacre Records. Detta blir gruppens första skiva med den återvändande originalsångaren Lawrence Mackrory sedan debuten “Rusted Angel” 1999. Ersättaren Jens Broman hoppade av i augusti 2011 på grund av personliga skäl.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Apr 5th, 2013

Foto: Tony Briggs

Helsingborgs Symfoniorkester har utsett Stefan Solyom till chefdirigent och konstnärlig rådgivare från och med säsongen 2014/15. Kontraktet löper under fyra år. Stefan Solyom efterträder Andrew Manze, som varit chefdirigent sedan 2005.

Bo Aurehl säger: “Stefan Solyom har ett mycket starkt stöd i Helsingborgs Symfoniorkester. Vår orkester ser alltid fram mot att arbeta med Stefan Solyom, som dirigerat oförglömliga konserter i Helsingborgs Konserthus.

Under perioden med Andrew Manze har Helsingborgs Symfoniorkester etablerat sig i musikvärlden. Lovorden i internationell press över inspelningen med Brahmssymfonierna och mottagandet vid de tre konserterna i Salzburg, är bevis på orkesterns goda anseende. När vi nu engagerar Stefan Solyom är det med högt ställda förväntningar på fortsatt konstnärlig utveckling.

Stefan Solyom kommer att leda det konstnärliga arbetet i nära samråd med mig och med orkesterns konstnärliga råd och programråd. Förutom de ordinarie abonnemangsserierna med symfoniska konserter delar Stefan och jag ett intresse och en önskan att nå ut till nya publikgrupper. Vi vill satsa på fler konserter för unga, och sociala insatser för människor som normalt inte söker sig till ett konserthus.”

Stefan Solyom säger: “Det är med varmt hjärta jag tillträder posten som chefdirigent och konstnärlig rådgivare för Helsingborgs Symfoniorkester. HSO och jag har känt varandra i snart femton år, en relation som jag vet utgör en god grund för vårt framtida samarbete. Helsingborgs Symfoniorkester är en utomordentlig ensemble med hög potential, och jag gläder mig oerhört åt att få bli en integrerad del av orkesterns vidare utveckling. Jag ser fram emot många fantastiska konsertupplevelser, inte minst för barn och ungdomar – ett sammanhang där jag ämnar vara en drivande kraft. Jag är även oerhört glad att få tillbringa mer tid i Helsingborg, en stad som med sin skönhet och värme alltid har haft en särskild plats i mitt hjärta.”

Stefan Solyom, kort biografi
Stefan Solyom är född i Stockholm 1979. Han är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Sibeliusakademin i Helsingfors. Bland hans lärare märks Leif Segerstam and Jorma Panula.

Stefan Solyom slog igenom när han år 2000 vann pris i den internationella Sibeliusdirigenttävlingen.

2009 utnämndes han till Generalmusikdirektor vid Deutsches Nationaltheater och chefdirigent för Staatskapelle Weimar. Där har han bland annat dirigerat nyuppsättningar av Eugene Onegin och Figaros bröllop samt nypremiärer av Rigoletto and Tosca. Stefan dirigerade även en kritikerhyllad uppsättning av Tristan och Isolde.

Stefan Solyom är förste gästdirigent hos Norrköpings Symfoniorkester. Tidigare var han Associate Guest Conductor hos BBC Scottish Symphony Orchestra, en titel som skapades speciellt för Stefan Solyom. Han har varit gäst hos Kungliga Filharmoniska Orkestern i Stockholm, Göteborgs Symfoniker och Lahtis Symfoniorkester. Bland gästspel bland tyska orkestrar kan nämnas Dresdens Filharmoniska Orkester, Gewandhausorkestern i Leipzig, Stuttgarts Radiosymfoniker och Tyska Kammarfilharmonin i Bremen. Han har även dirigerat Warzawas Filharmoniska Orkester.

Jämsides med hans karriär som orkesterdirigent är Stefan Solyom flitig som operadirigent. Hans debut på Kungliga Operan skedde redan som 20-åring år 1999. Sedan dess har han dirigerat en omfattande repertoar, bland annat Tosca (Parisoperan); Roméo et Juliette, Faust och Le Villi (Frankfurtoperan); Läderlappen och Barberaren i Sevilla (Komische Oper Berlin); Trollflöjten, Hoffmans äventyr, Falstaff och Trubaduren (Kungliga Operan), Rucklarens väg och Thomas Adès Powder Her Face (Bremens Musikfestival).

Stefan Solyoms diskografi omfattar bland annat Elgars violinkonsert med Catherine Manoukian, Poul Ruders Fairytale for orchestra, Widors Orgelsymfonier op. 42 och 81 och Franco Leoni’s opera L’Oracolo.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Mar 29th, 2013

YOHIO är sångaren, gitarrvirtuosen, multiinstrumentalisten och låtskrivaren som tagit Japan med storm och nu lägger han Sverige vid sina fötter. Med sitt melodifestivalsbidrag, ”Heartbreak Hotel”, var YOHIO hisnande nära att ta hem hela finalen och om svenska folket själva hade fått avgöra så hade han gjort det. Det är därför med stor glädje och stolthet som Live Nation idag kan bekräfta YOHIOs första Sverigeturné någonsin med premiär den 6 september i Örebro.

För ett par dagar sedan släppte YOHIO sitt nya soloalbum ”BREAK the BORDER” och det är där vi får se vidden av hans talang. Samtliga låtar utom den ovanstående är skrivna av honom själv och bortsett från trummor spelar han också det mesta på albumet. Här finns fantastiska gitarriff, intrikata verser, storslaget melodiska refränger, japanskt inspirerade harmonier och explosiva gitarrkaskader.

Turnén sker i samarbete med Ninetone Nation.

Turnédatum
6.9 Örebro Conventum
7.9 Uppsala Svandammshallarna
13.9 Norrköping Flygeln
14.9 Malmö Baltiska Hallen
20.9 Helsingborg Helsingborg Arena
21.9 Karlstad Nöjesfabriken
28.9 Piteå Norrmalmia
5.10 Stockholm Annexet

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Mar 21st, 2013

De hyllas nu världen över för sitt dubbelalbum och mästerverk “The Living Infinite”. Soilwork, som blivit förgrundsgestalter för den internationella death metal-scenen, är tillbaka med sitt största verk hittills. Efter ett två månader långt segertåg över Nordamerika återvänder i sommar helsingborgarna till Sverige för en spelning på Metaltown.

Nu aktuella med det mäktiga dubbelalbumet “The Living Infinite”. En definitiv milstolpe både för Soilwork och för svensk metal. Plattan tog över andraplatsen på Billboards hårdrockslista i USA. Samtidigt inledde bandet en massiv turné på två månader genom Nordamerika.

De debuterade med albumet “Steelbath Suicide” redan 1988. Ett par år senare hade de nått en storpublik utanför Sverige med spelningar över hela Europa. Under åren har de bevisat att de är ett band som inte står och stampar, utan alltid rör sig på något ännu större och nu tagit ett rejält grepp om den moderna metalvärlden. De har även fått en speciell plats Judas Priest-sångaren Rob Halfords hjärta som strött hyllningar över bandet.

Helsingborgarna har utan tvekan blivit ett av Sveriges mest framgångsrika band internationellt. Dessutom en av världens ledande akter på den melodiska death metal-scenen. Det är därför en sann ära att nu hälsa Soilwork välkomna till Metaltowns tionde sommar!

...