Frida Hyvönen

Av Redaktionen
0 Kommentarer
Okt 17th, 2012

Frida Hyvönen fortsätter att utmana och beröra – den 7-8 december möter hon Sveriges Radios Symfoniorkester i två exklusiva konserter på Berwaldhallen.

”En förtrollande scenartist och komedienne, en stormig pianist och lysande textförfattare, en unik röst som talar från en tidlös inre plats.”

Så beskrivs en av Sveriges främsta och mest hyllade kvinnliga artister Frida Hyvönen, som efter framgångarna med det nya albumet To the soul möter Sveriges Radios Symfoniorkester i ett exklusivt och oväntat musikaliskt möte.

Är rysligt glad över att ha blivit inbjuden att spela med Radiosymfonikerna! Må prakt och härlighet uppstå i detta decembermöte, säger Frida Hyvönen om konserten.

Frida Hyvönen, som på debutalbumet Until death comes år 2005 nästan uteslutande använde sig av endast sång och piano, har sedan starten hyllats av både kritiker och publik. På det andra albumet Silence is wild, som bland annat gav Hyvönen Dagens Nyheters Kulturpris, hörs fler instrument än tidigare och nu, med sin mest genomarbetade och efterlängtade skiva hittills, är det dags för ett musikaliskt möte med en hel symfoniorkester.

Konsertprogrammet är fortfarande under framtagning men kommer att bestå av Hyvönens musik från tidigare skivor och det senaste kritikerrosade albumet To the soul, släppt våren 2012, inspelad i Benny Anderssons studio RMV på Skeppsholmen i Stockholm och inspirerat av sångerskans vistelser på Bali, i Indien, Zimbabwe samt bostäderna i Paris och Västerbotten.

Konserterna ges på och av Berwaldhallen inom ramen för serien Svenska stjärnor den 7-8 december 2012. Biljetter finns tillgängliga för försäljning via berwaldhallen.se

Frida Hyvönen är även gäst i SVT:s Dom kallar oss artister samma vecka. Programmet sänds måndag 3 december.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Apr 26th, 2012

ane-brun-2012

Lycklig torsdag! Idag presenterar vi stolt inte mindre än fem artister till Way Out West 2012.

Rocklegenden Mark Lanegan som bl.a. använt sin stämma i Screaming Trees och Queens Of The Stoneage är klar för Slottsskogen. Likaså hyllade Ane Brun och högaktuella Frida Hyvönen. Till Stay Out West får vi påfyllning från Purity Ring, som ofta omnämns som ett nytt The Knife. Även ett av de mest eftertraktade nya namnen John Maus, som ni tidigare kanske bekantat er i när denna spelat med Haunted Graffiti, Animal Collective eller Panda Bear, står på scen i Göteborg 9-11 augusti.

ANE BRUN (S/N)
Hon är i princip svensk. Hon var vår granne men hon blev en av våra egna. Om några år kan vi kalla henne nationalklenod. Kanske Norge kanske kräver henne tillbaka. Inte utan krig säger vi. Inte utan motstånd. Hon är för bra för att återlämnas. Aldrig.

Ane Brun är stor. Kanske inte i sin fysiska kropp men som artist. Samtidigt är det de små, små sakerna som gör summa så grandios. Så mycket saker samsas om utrymmet som Ane Brun delar med sig av; det är rösten, musiken, budskapet och inte minst känslan som vi erhåller. Men hon flätar ihop allting till en hypnotisk väv där vi fastnar om och om igen. Ane Brun har taktfast vandrat sig in i vårt medvetande och hon mässar om alla de små och stora saker som vi bryr oss om men som vi inte kan sätta egna ord på.

MARK LANEGAN (US)
Han kommer med mörkret, Mark. Ingen tramsig ”ondska” eller forcerat svårmod, utan ett subtilt, luggslitet dunkel som inte handlar så mycket om självömkan som civilisationsförakt, självdestruktivitet och galghumor. Ingen annan sångare från Lanegans generation dyker ned i djupet så okonstlat, eller gör sorgsamhet så värdigt och konsekvent fantastiskt att bevittna.

Många är de skepnader Mark Lanegans oborstade allvar iklätts genom åren: Screaming Trees, Queens of the stone age, Gutter Twins, Twilight Singers, och senast tre graciösa album tillsammans med Belle&Sebastians Isobel Campbell. Mark Lanegans CV ser närmast ut som en sammanfattning av de senaste två decenniernas mest spännande indiependentfenomen. Enbart på förra soloplattan ”Bubblegum” från 2004 medverkar PJ Harvey, Josh Homme, Greg Dulli, Duff McKagan, Izzy Stradlin, med flera. Mark är populär bland de populära.

FRIDA HYVÖNEN (S)
Vi kan koncentrera oss på samtiden för hennes historia bör ni vara mer än familjär med. Eller? Ok, kort, kort summering: ”Until Death Comes”, Grammisnominerad (2 gånger), årsbästslistor, publikjubel,”Silence Is Wild”, DN:s kulturpris, mer jubel, Dramaten, ”Gives You…” x 2, oändliga superlativ. Ja, ni förstår. Så vad är det som är så viktigt nu? Vi stavar det ”To The Soul”.

”To The Soul” är detta årets monument. Vi skriver det igen: ”To The Soul”, Hyvönens tredje album (exkluderat hennes arty offshots ”Gives You…”), är årets verkliga monument. Mörkret är omtumlande och musiken fullkomligt skallar mot alla väggar och tak. Den brutala ärligheten paraderar med oemotståndlig vigör. Hennes palett vittnar om god smak och hela världen bockar tacksamt för detta. Vad vi gjort för att förtjäna detta går inte att greppa men vi får det tacksamt nog.

JOHN MAUS* (US)
I ett barockt landskap där armador av skadeskjutna casio-syntar från tidigt 80-tal samsas om utrymmet med rudimentärt förprogrammerade trummaskiner står John Maus med taktpinnen och sticker hål på luftslott. En del John Carpenter och en del Händel ihopsydda i frontalloben till en förvriden siamesisk tvilling. I Maus värld är det dock det naturligaste som existerar.

PURITY RING* (CAN)
Vi dämpar vår vardagsångest med electrogazande pulsmakare i ett Cocillana-Etyfin-rus som vi stavar Purity Ring. Ångesten förvandlas omgående till ett accelererande livsbejakande tåg som som kör över alla känsloregister vi kan frammana. De har endast tre låtar under sitt bibelbältes-älskande crunk-skärp men det är fullt tillräckligt när de är så beroendeframkallande som de är.

* klara för Stay Out West, klubbprogrammet under festivalen.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Okt 29th, 2010
Foto: Göran Petersson

Foto: Göran Petersson

Kajsa Grytt, Anna Järvinen, Britta Persson, Lisa Nilsson, Lena Swanberg, Sofia Karlsson, Annika Norlin, Rebecka Törnqvist, Nina Ramsby, Anna von Hausswolff och Frida Hyvönen medverkar i en stor hyllning till poeten Sonja Åkesson. Tretton av hennes texter har fått nyskriven musik och spelats in av artisterna och ett namnkunnigt husband (Martin Hederos, Johan Berthling, Fredrik Sandsten, Jonas Kullhammar) i Atlantisstudion under producenten Göran Peterssons ledning. Dessutom medverkar Johan Norberg, Calle Bagge, Reine Fiske, Andreas ASS Söderström och Moussa Fadera.

Sonja Åkessons (1926-1977) texter fortsätter att läsas, fortsätter att engagera och envisas också med att vilja låta sig sättas till musik. Det här projektet har tagit ett drygt år och lite till. Uppdraget – att sätta ny musik till egen vald text av Sonja Åkesson. Och att framföra detta nyskrivna och obekanta under tidspress live i Atlantisstudion.

Albumet ”Sonja Åkesson tolkad av” släpps i en limiterad specialutgåva i bokformat, med en 44-sidig bokinlaga med alla texterna och bilder från inspelningen.

1. Kajsa Grytt – Utdrag ur Sjävbiografi (replik till Ferlinghetti)
2. Anna Järvinen – O, ur Hästens öga
3. Britta Persson – Man får göra det bästa av allt
4. Lisa Nilsson – Monolog
5. Lena Swanberg – Två dikter till Ann-Christine
6. Sofia Karlsson – Ja tack
7. Annika Norlin – Åkej
8. Rebecka Törnqvist – Lektion
9. Nina Ramsby – Skärvor ur en svit
10. Anna Järvinen – Ajajaj
11. Lisa Nilsson – Pastell
12. Anna von Hausswolff – Öron
13. Frida Hyvönen – Neeijjj

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Sep 13th, 2009

frida-hyvonen-2

Sångerskan och pianodrottningen Frida Hyvönen har ställt in samtliga svenska spelningar i september på grund av ej närmare angivna privata skäl. Köpta biljetter återlöses vid respektive försäljningsställe.

Frida Hyvönen mottog 2008 Dagens Nyheters prestigefyllda Kulturpris med motiveringen ”I det beskedliga singer/songwriter-landet slog Frida Hyvönen ner som en pianodriven tornado”.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Maj 28th, 2009

frida-hyvonen-2

Efter att ”Silence is wild” släpptes hösten 2008 har hyllningarna fullkomligt haglat över Sveriges pianodrottning. Dagens Nyheter gav Frida Hyvönen 2008 års prestigefyllda Kulturpris med motiveringen ”I det beskedliga singer/songwriter-landet slog Frida Hyvönen ner som en pianodriven tornado”. Skivan nämns som ”en av de verkligt stora svenska popskivorna”. Hon är också den första svenska popartist att spela på Dramaten. I mars skapade hon två magiska föreställningar på Stora scenen som blev utsålda på bara några timmar.

Med sin starka röst, dramatiskt vackra tretaktspianospel, komplext finurliga texter och en genuin utstrålning av naturromantisk mystik har hon våldsamt ruskat om presskåren, som både frivilligt och ofrivilligt har kapitulerat framför hennes fötter. Skivan röstades fram som årets bästa svenska album när TT i december sammanställde svenska musikkritikers årslistor.

Markus Larsson skrev i Aftonbladets recension att ”…musik blir inte vackrare”, och Johanna Paulsson från Dagens Nyheter gav skivan fullpott. Abortskildringen i låten “December” fick håren att resa sig på Patrik Forshage från Nöjesguiden som tyckte att skivan ”…handlar fullt ut om fantastiska sånger och inte minst om Fridas sätt att sjunga direkt från sitt hjärta till våra”.

Några såg också en ny sida av Frida och tyckte att hennes senaste samarbete med favoritproducenten Jari Hapalainen, samt uppbackandet av ett komplett band, har lett till en fylligare ljudbild som stundtals tenderar att röra vid Phil Spectors pampighet. Med hjälp av gästartister som Markus Krunegård, David Sandström, Lovisa Nyström och Marlene J Erlandsson snuddar hon stundtals vid att spela radiovänlig musik, men håller sig alltid med sin respektingivande integritet på rätt plats för att gå hem i alla läger.

Redan när debutalbumet ”Until Death Comes” släpptes 2005 fick hon snabbt ett varmt mottagande i pressen. Svenska Dagbladet skrev att hon var ”en av de mest lovande och intressantaste debutanterna på länge”, och Nöjesguiden gav Frida musikpriset 2005. Under 2007 släpptes plattan “Frida Gives You: Music from the Dance Performance Pudel” med musiken som Frida gjorde till Dorte Olesens uppseendeväckande och hyllade dansperformance med ett gäng välfriserade pudlar på scen. Hon är just nu aktuell med ännu ett gränsöverskridande samarbete i form av fotoreportageboken Drottninglandet av Elin Berge där Frida har skapat soundtracket.

TURNÉDATUM
10 september – Halmstad, Halmstad Teater
12 september – Lund, Stadsteatern
13 september – Göteborg, Nefertiti
16 september – Stockholm, Cirkus
19 september – Uppsala, Konsert & Kongress
20 september – Jönköping, Jönköpings Teater

BILJETTER
Stockholm. 280kr + serviceavgift. KÖP BILJETT.
Biljetter säljs via Cirkus på 08-660 10 20 och www.cirkus.se, samt Eventim på 0771-651 000 och www.eventim.se.

För övriga städer, se respektive spelställe.

HEMSIDOR
www.fridahyvonen.com
www.myspace.com/fridahyvonen

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Feb 19th, 2009

frida-hyvonenVästerbottniska Frida Hyvönen tilldelades idag Dagens Nyheters kulturpris. Tidningens ämnesansvariga kritiker har tidigare valt ut fem nominerade kandidanter av vilka nu Frida Hyvönen står som vinnare av priset som grundas på kriteriet “Nyskapande som på ett sensationellt sätt lyst upp kulturåret 2008”. Under ett par veckor har Dagens Nyheters läsare kunnat rösta på de de nominerade och deras röster har sedan viktats mot en särskild jury.

Frida Hyvönen släppte förra året det hyllande albumet “Silence Is Wild” och är just nu aktuell med nya singeln “London!” samt en turné där hon bl a, som första svenska popartist någonsin, spelar på Dramaten i Stockholm.

Turnédatum:
19/2 by:Larm, Oslo
20/2 by:Larm, Oslo
4/3 Mejeriet, Lund
5/3 Jazzhouse, Köpenhamn
14/3 Dramaten, Stockholm (slutsålt)
15/3 Dramaten, Stockholm
15/5 Spegeln, Gävle
16/5 Skandiateatern/LuckyYou, Norrköping

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Feb 17th, 2009

Sångerskan Frida Hyvönen har lånat sina talanger som låtskrivare och sångerska till ett unikt projekt. Det handlar om ett soundtrack till fotoboken “Drottninglandet” av fotografen Elin Berge där hon skildrar en grupp thailändska kvinnor i det lilla samhället Fredrika i Västerbotten och deras planer att uppföra ett buddhistiskt tempel på orten. Hyvönens bidrag kommer att följa med boken som en CD-skiva.

Frida Hyvönen har själv anknytning till trakten då hon är född i Robertsfors i Västerbotten. Just nu turnerar hon på sin tredje platta “Silence is Wild”.

frida-hyvonen

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Feb 11th, 2009
Disco Volante

Disco Volante

I fredags gick årets upplaga av Manifestgalan av stapeln på Nalen i Stockholm. Galan anordnas varje år som ett alternativ till Grammisgalan utav de oberoende skivbolagen. Vinnarna i år blev som följer:

Jazz – Bobo Stenson Trio
Punk/Hardcore – Disco Volante
Hårdrock/Metal – Grand Magus
Rytm – Movits
Konstmusik/Experimentellt – Anders Dahl
Hiphop/RnB/Soul – Chords
Live – Robyn
Folkmusik/Visa – Gunnel Mauritzson Band
Synt – Elegant Machinery
Singer/Songwriter – First Aid Kit
Pop – Frida Hyvönen
Rock – Pascal
Dans – Style of Eye
My Space-priset till årets Osignade – Tim Schmidt
Vice Label Award – Service

Samtliga motiveringar kan du läsa här.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Feb 3rd, 2009

frida-hyvonen

Biljetterna till Frida Hyvönens konsert på Dramaten den 14 mars släpptes idag vid lunch. Nu, några timmar senare, är de slutsålda. Vi har därför beslutat att sätta in en extrakonsert den 15 mars.

BILJETTER
Biljetterna till extrakonserten är nu släppta. 260kr + serviceavgift.
Säljs av Dramaten på 08 – 667 06 80 och www.dramaten.se

HEMSIDOR
www.myspace.com/fridahyvonen
www.fridahyvonen.com

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Feb 2nd, 2009

frida-hyvonen

Frida Hyvönen från Robertsfors kommer som första svenska popartist någonsin ge en konsert på Dramaten. Lördagen den 14 mars är datumet för vad som kan bli en magisk kväll och en klassisk spelning. Frida Hyvönen med band på Kungliga Dramatiska Teatern i Stockholm. Biljetter släpps 12:00 tisdagen den 3 februari.

Längre ner ser du henne framträda live på Palladium i Malmö den 30 november förra året. Frida är även aktuell med sitt senaste album “Silence Is Wild”, nya singeln “London” och ett flertal konserter runt om i Europa. Samtliga i nuläget bokade spelningar är som följer:

Feb 5 England, London, Bush Hall
Feb 7 Tyskland, Berlin, Admiralspalast
Feb 19 Norge, Oslo, By:larm
Feb 20 Norge, Oslo, By:larm
Feb 21 Finland, Helsingfors, Korjaamo
Mar 4 Sverige, Lund, Mejeriet
Mar 5 Danmark, Köpenhamn, Jazzhouse
Mar 14 Sverige, Stockholm, Dramaten
Mar 21 Frankrike, Rennes, Top Of the Folk at L’Aire Libre
Apr 18 Sverige, Göteborg, Storan
Apr 23 Frankrike, Bourges, Le Printemps de Bourges
Apr 25 Portugal, Braga, Theatro Circo
Apr 27 Frankrike, Paris, Theatre Marigny, Les Femmes S’en Mêlent
May 15 Sverige, Gävle, Spegeln
May 16 Sverige, Norrköping, Skandiateatern, Lucky You

...