EMI

Av Redaktionen
0 Kommentarer
Maj 8th, 2012

swedish-progressive-rock

Den 14 maj släpper EMI Sverige 20 originalalbum digitalt. 12 av albumen har inte funnits tillgängliga tidigare*

I kampanjen som kallas ”Swedish Progressive Rock” återfinns skillda artister som Panta Rei, Merit Hemmingson, Storm och Wildmarken. Det är en löst sammanbunden digital kampanj med svenska artisters orginalalbum för världen. De mesta är inspelat på 70-talet förutom nykomlingen Dungen (2002).

EMI släpper också en digital samling med namnet ”Swedish Progressive Rock” med spår från alla medverkande plattor .

Kampanjen innehåller följande album:
1. WILDMARKEN / ”Och nu på sjuttiotalet” *
2. WILDMARKEN / ”Wildmarken” *
3. PANTA REI / ”Panta Rei” *
4. SYDKRAFT / ”Sydkraft” *
5. AHMADU JARR / ”En dag i Afrika” *
6. FINN SJÖBERG / ”Finn” *
7. MERIT HEMMINGSON / ”HUVVA!” *
8. MERIT HEMMINGSON / ”Bergtagen” *
9. MERIT HEMMINGSON / ”Balsam” *
10. MERIT HEMMINGSON / ”Trollskog”
11. PETER O. EKBERGS SYSTEM / ”Det känns som att va på en fest” *
12. RAGNAR GRIPPE / “Lost Secrets” *
13. HETA LINJEN / ”Heta Linjen” *
14. DUNGEN / ”Stadsvandringar”
15. LANDSLAGET / ”Tänk om jag var en flyttfågel”
16. SOLAR PLEXUS / ”Det är inte båten som gungar…”
17. SOLAR PLEXUS / ”Hellre Gycklare än hycklare”
18. STORM / “Stormvarning”
19. STORM / “Storm At The Top”
20. STORM / ”Casanova i Mjölby”

...
Av Redaktionen
1 kommentar
Mar 3rd, 2011

EMI Norden är stolta och glada att presentera nylanseringen av legendariska skivetiketten Frituna, som under 80- och 90-talet hade en lång rad Guld- och Platinasäljande artister.

Ansvarig för Fritunas svenska satsningar blir Calle Kindbom. Calle har lång erfarenhet i musikbranschen. Förutom sitt jobb som framgångsrik låtskrivare har han också arbetat på Mariann under nio år, haft konsultuppdrag åt EMI, samt drivit sin egna label Neptun. Henrik Sörensen är sedan några månader tillbaka ansvarig för Fritunas danska satsningar. Henrik har med över tjugo års erfarenhet i musikbranschen verkat för framgångsrika artistsamarbeten över de nordiska gränserna.

Figge Johansson, Strategic Marketing Director EMI Norden säger:

Det känns väldigt kul att rulla igång Frituna igen med nya artister. Vi har vårdat katalogen väl under de sista åren och timingen med nysigningar kunde inte varit bättre. Flera av artisterna som vi nu för en dialog med har redan stora delar av sin katalog hos oss. Extra roligt är det att kunna välkomna Calle Kindbom in i rollen som ansvarig för labeln i Sverige, starkt uppbackad av Henrik Sörensen i Danmark. Deras gemensamma erfarenhet och kunskap kommer att ge oss intressanta möjligheter i Norden.

Frituna startade i mitten av 70-talet och blev på 80- och 90-talet ett av Sveriges mest framgångsrika skivbolag med artister som BlackJack, Lasse Berghagen, Roland Cedermark, Ingmar Nordströms, Lotta Engberg, Grönwalls, Lasse Stefanz, Matz Bladhs, Christina Lindberg, Hans Martin, Tommys, Wahlströms, Sven-Ingvars, Christer Sjögren och Vikingarna. 1995 köpte EMI Music Sweden Frituna, och produktionen av ny musik fortsatte in på 2000-talet, med ett kortare uppehåll de senaste åren.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Feb 4th, 2011

Det är nu bekräftat att det amerikanska finansbolaget Citigroup köper samtliga aktier i skivbolaget EMI Group. I och med denna affär skrivs skivbolagets skuld ner 2,2 miljarder engelska pund till 1,2 miljarder. Citigroup frigör dessutom 300 miljoner pund i rörelsekapital.

Den tidigare ledningen för EMI kommer sannolikt att sitta kvar med CEO Roger Faxon i spetsen vilken ser ägarbytet som ett positivt steg i rätt riktning för bolaget.

...
Av Redaktionen
1 kommentar
Nov 11th, 2010

niclas-friskEMI Music har skrivit kontrakt med artisten och musikern Niclas Frisk.

“Det är fantastiskt kul att även Niclas väljer att jobba med oss! Jag tror knappast att vi behöver introducera Niclas närmare – detta är ett album att längta efter”, säger Stefan Blom, VD för EMI Norden.

Niclas Frisk har efter Atomic Swing i princip jobbat med alla stora svenska artister och satt sin unika prägel i vitt skilda genrer genom åren.

Nu är det äntligen dags att stå på egna ben.“Jag har längtat efter att göra en handgjord gitarrskiva helt enkelt. Jag har skrivit några av mina bästa låtar tror jag och är stolt som en tupp över att få dom utgivna och paketerade”, säger Niclas Frisk.

´”När jag har en gitarr i händerna känner jag mig som en reinkarnerad Mark Knopfler besatt av djävulen, och har länge letat ett passande forum för att få utrycka det. “Deeper Down In Chinatown” kommer skivan att heta och är en samling låtar och texter som jag skrivit ihop under nattliga promenader i stora hårda städer runt om i världen.”

Några smakprov från skivan kommer att höras under hösten i SVT’s dramaserie ”Våra Vänners Liv” där Niclas varit med och skrivit musiken.

Deeper Down In Chinatown släpps i början av nästa år.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Sep 27th, 2010

EMI har tillsammans med Mutes grundare, Daniel Miller, gjort en överenskommelse där Mute återigen blir ett självständigt bolag med en egen A&R och utgivning och kan fortsätta bygga det starka varumärke som alltid präglat bolaget.

Överenskommelsen innebär att Mute dels kommer att överta stora delar av backkatalogen från EMI, dels kommer att fortsätta med egen utgivning av artister som Nick Cave and the Bad Seeds, Erasure, Yeasayer m.fl., samt kontraktera en rad nya artister för framtiden. EMI har en ägarandel i det nya bolaget och Mute kommer att fortsätta samarbetet med EMI på flera områden, som t.ex. administration, office support samt arbetet med de kvarvarande Mute-artisterna under EMI.

Samtidigt kommer Mute åter bygga upp sitt independent-nätverk i Europa där Playground Music kommer att representera bolaget i Norden. Samarbetet har redan inletts, bl.a. släpptes Grindermans nya album “Grinderman 2” nyligen genom Playground.

Ytterligare information kommer inom kort.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Maj 22nd, 2010

Det legendariska rockbandet Queen har lämnat det skuldtyngda skivbolaget EMI för konkurrenten Universal, detta efter nästan 40 år med EMI. Enligt uppgift så ska det nya kontrakt vara värt mer än 100 miljoner kronor. EMI väljer istället att satsa pengar på att utveckla nya talanger.

Queens originalsångare Freddie Mercury avled 1991.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jan 21st, 2009

I måndags avled den svenska skivbolagschefen Rolf Nygren, 68 år gammal. Rolf anställdes som försäljningsassistent på EMI redan 1966 och blev senare VD för etiketten Music For Pleasure. 1973 till 1975 verkade han som VD för finska EMI och 1976 till 1998 för det svenska kontoret. Han var även skandinavisk chef för EMI från 1987 och under många år dessutom ordförande för ifpi, skivbolagens samarbetsorganisation. Under sin tid på EMI arbetade han tillsammans med flera ledande svenska artister såsom Gyllene Tider, Roxette, Niklas Strömstedt och Ulf Lundell.

Förutom ett starkt engagemang för sitt arbete inom musikbranschen så förde Rolf Nygren även som coach Alvik till tio SM-guld i basket och var dessutom coach för svenska herrlandslaget 1963 till 1965. Åren 1964 till 1971 var hans klubb obesegrad i allsvenskan, något som aldrig förr eller senare upprepats.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jan 1st, 2009

Enligt den årliga mätningen från The Nielsen Company så har den totala försäljningen av album, singlar, musikvideor och digitala låtar i USA ökat med 10,5% jämfört med 2007. Rapporten täcker köp gjorda mellan 31 december 2007 och 28 december 2008.

Digitala låtar ökade med 27% till över 1 miljard sålda spår under 2008. Digitala album ökade med 32% till 65,8 miljoner. Som väntat minskade försäljningen av CD, kassetter och vinyl med 14% jämfört med föregående år. Den sista veckan 2008 såldes totalt drygt 65 miljoner enheter vilket är rekord sedan mätningarna inleddes 1991.

När det gäller marknadsandelarna för bolagen förhåller det sig på detta vis:

  1. Universal Music Group – 31,52% (liten minskning)
  2. Sony BMG – 25,3%
  3. Warner Music Group – 21,38% (ökning)
  4. EMI – 8,97% (minskning)
  5. Indiebolag – 12,83% (minskning)

Årets bäst säljande album var rapparen Lil’ Wayne‘s “Tha Carter III” med 2,8 miljoner. Den bäst säljande soloartisten blev blott 19 år gamla countrysångerskan Taylor Swift vars två album sålts i sammanlagt 4 miljoner exemplar under 2008. I toppen bland grupper hittar vi australiensiska hårdrocksveteranerna AC/DC på 3,4 miljoner. Bland digitala nedladdningar hittar vi Leona Lewis, Rihanna och Lil’ Wayne i det översta skiktet.

När det gäller albumförsäljningen så har samtliga genrer tappat men de som backat mest är klassisk musik (26%) och country (24%).

...