Ane Brun

Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 26th, 2013

Den brittiske skådespelaren Jim Carter, mer känd som butlern Mr Carson i Downton Abbey gästar programmet tillsammans med komikern Robert Gustafsson, regissören Felix Herngren och författaren Herbjørg Wassmo. Ane Brun spelar och psykiatrikern David Eberhard slår hårt ner på svensk barnuppfostran. Så blir säsongens sista Skavlan.

Den norska singer-songwritern Ane Brun närmar sig slutet på sin Europaturné där hon firat 10 år som artist. På fredag avslutar hon Skavlan med att framföra sin omtalade version av Beyoncés ”Halo”.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Apr 6th, 2013

I maj 2013 är det 10 år sedan Ane Bruns debutalbum Spending Time With Morgan släpptes, detta firar hon med att ge ut ett efterlängtat samlingsalbum.

Songs 2013-2013 är fullspäckad med det bästa från Ane Bruns åtta album. Samlingen återspeglar Bruns utveckling från de förtrollande men fragila sånger som byggde hennes tidiga rykte, till den komplexa känsla av drama som karakteriserar hennes senaste album It All Stars With One. Allt detta via allt mer äventyrliga arrangemang och en rastlös ambition att utforska nya musikaliska möjligheter som inte går att blunda för. Albumet har tagit ett decennium att göra och bekräftar Ane Brun som en kompromisslös och vital musikalisk röst.

“Redan på ett tidigt stadium sa jag till mig själv att jag skulle fortsätta göra det här så länge jag tycker om det”, sammanfattar Brun, “och det gör jag – mer än någonsin. Jag sitter fortfarande och plockar på min gitarr framför mina favorit-TV-serier eller med mitt morgonkaffe, precis som jag gjorde med Morgan för 10-15 år sedan. Och det fascinerar mig fortfarande, precis som det gjorde när jag skrev en av mina allra första låtar, “Wooden Body” någonstans kring år 2000 …”

ANE BRUN ”SONGS 2003-2013” släpps i Sverige den 29 maj och efter det beger sig Ane Brun ut på Europaturné. Klara datum för Sverige är:

26 april Stockholm, Berwaldhallen
27 april Stockholm, Berwaldhallen
23 augusti Göteborg, Liseberg

Fler datum tillkommer…

Konserter med Ane Brun

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Mar 3rd, 2013

Den norska singersongwritern med den underbart unika rösten kommer till Liseberg. Den 23 augusti spelar Ane Brun på Stora Scenen.

Ane Brun albumdebuterade 2003 med skivan “Spending Time With Morgan”. Hon firar därmed tio år som skivartist i år. Sedan debuten har hon hunnit ge ut inte mindre än åtta album. Hennes senaste, ”It all starts with one”, hyllades av kritiker världen runt som hennes bästa hittills.

Spelningen på Liseberg är en av de få konserter Ane Brun gör i Skandinavien i år.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Apr 26th, 2012

ane-brun-2012

Lycklig torsdag! Idag presenterar vi stolt inte mindre än fem artister till Way Out West 2012.

Rocklegenden Mark Lanegan som bl.a. använt sin stämma i Screaming Trees och Queens Of The Stoneage är klar för Slottsskogen. Likaså hyllade Ane Brun och högaktuella Frida Hyvönen. Till Stay Out West får vi påfyllning från Purity Ring, som ofta omnämns som ett nytt The Knife. Även ett av de mest eftertraktade nya namnen John Maus, som ni tidigare kanske bekantat er i när denna spelat med Haunted Graffiti, Animal Collective eller Panda Bear, står på scen i Göteborg 9-11 augusti.

ANE BRUN (S/N)
Hon är i princip svensk. Hon var vår granne men hon blev en av våra egna. Om några år kan vi kalla henne nationalklenod. Kanske Norge kanske kräver henne tillbaka. Inte utan krig säger vi. Inte utan motstånd. Hon är för bra för att återlämnas. Aldrig.

Ane Brun är stor. Kanske inte i sin fysiska kropp men som artist. Samtidigt är det de små, små sakerna som gör summa så grandios. Så mycket saker samsas om utrymmet som Ane Brun delar med sig av; det är rösten, musiken, budskapet och inte minst känslan som vi erhåller. Men hon flätar ihop allting till en hypnotisk väv där vi fastnar om och om igen. Ane Brun har taktfast vandrat sig in i vårt medvetande och hon mässar om alla de små och stora saker som vi bryr oss om men som vi inte kan sätta egna ord på.

MARK LANEGAN (US)
Han kommer med mörkret, Mark. Ingen tramsig ”ondska” eller forcerat svårmod, utan ett subtilt, luggslitet dunkel som inte handlar så mycket om självömkan som civilisationsförakt, självdestruktivitet och galghumor. Ingen annan sångare från Lanegans generation dyker ned i djupet så okonstlat, eller gör sorgsamhet så värdigt och konsekvent fantastiskt att bevittna.

Många är de skepnader Mark Lanegans oborstade allvar iklätts genom åren: Screaming Trees, Queens of the stone age, Gutter Twins, Twilight Singers, och senast tre graciösa album tillsammans med Belle&Sebastians Isobel Campbell. Mark Lanegans CV ser närmast ut som en sammanfattning av de senaste två decenniernas mest spännande indiependentfenomen. Enbart på förra soloplattan ”Bubblegum” från 2004 medverkar PJ Harvey, Josh Homme, Greg Dulli, Duff McKagan, Izzy Stradlin, med flera. Mark är populär bland de populära.

FRIDA HYVÖNEN (S)
Vi kan koncentrera oss på samtiden för hennes historia bör ni vara mer än familjär med. Eller? Ok, kort, kort summering: ”Until Death Comes”, Grammisnominerad (2 gånger), årsbästslistor, publikjubel,”Silence Is Wild”, DN:s kulturpris, mer jubel, Dramaten, ”Gives You…” x 2, oändliga superlativ. Ja, ni förstår. Så vad är det som är så viktigt nu? Vi stavar det ”To The Soul”.

”To The Soul” är detta årets monument. Vi skriver det igen: ”To The Soul”, Hyvönens tredje album (exkluderat hennes arty offshots ”Gives You…”), är årets verkliga monument. Mörkret är omtumlande och musiken fullkomligt skallar mot alla väggar och tak. Den brutala ärligheten paraderar med oemotståndlig vigör. Hennes palett vittnar om god smak och hela världen bockar tacksamt för detta. Vad vi gjort för att förtjäna detta går inte att greppa men vi får det tacksamt nog.

JOHN MAUS* (US)
I ett barockt landskap där armador av skadeskjutna casio-syntar från tidigt 80-tal samsas om utrymmet med rudimentärt förprogrammerade trummaskiner står John Maus med taktpinnen och sticker hål på luftslott. En del John Carpenter och en del Händel ihopsydda i frontalloben till en förvriden siamesisk tvilling. I Maus värld är det dock det naturligaste som existerar.

PURITY RING* (CAN)
Vi dämpar vår vardagsångest med electrogazande pulsmakare i ett Cocillana-Etyfin-rus som vi stavar Purity Ring. Ångesten förvandlas omgående till ett accelererande livsbejakande tåg som som kör över alla känsloregister vi kan frammana. De har endast tre låtar under sitt bibelbältes-älskande crunk-skärp men det är fullt tillräckligt när de är så beroendeframkallande som de är.

* klara för Stay Out West, klubbprogrammet under festivalen.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Okt 13th, 2011

Ett nytt band formades under vintern 2010 ur en rastlös energi och ett ständigt sökande tillhörande amerikanen Jacob Snavely (Dag för Dag). Beväpnad med bokstäver, ord och anekdoter och en ostoppbar drift att förmedla dessa, ville Snavely skapa en slags helig plats.

Genom den nya livsformen Little Gang släpper nu en grupp musikaliska varelser lös en slumrande energi. Kärnan består av Jacob Snavely, Rebekka Karijord, Erik Nilsson (div. band) och Carl Von Arbin (Shout Out Louds). De fantastiska musikerna Ane Brun, Tobias Fröberg och Johannes Berglund lånade också ut sina röster, öron och sin rika erfarenhet och talang till processen. Debutalbumet “Half of Everything” är ett rytmiskt drivet musikaliskt tåg med rösterna och berättelserna i förarsätet.

“Half of Everything” släpps nu på onsdag den 19 oktober genom Control Freak Kitten / Cosmos.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jul 8th, 2010

ane-brun

I höst kommer Ane Brun återigen att följa med Peter Gabriel på turné. Ane Brun spelar förband samt medverkar i Peter Gabriels band som sångerska. Peter Gabriel – New Blood Tour 2010 besöker under perioden 12 sep – 3 okt Tyskland, Holland, Belgien, Frankrike, Schweiz och Spanien.

Tillsammans med en 50 man stark orkester kommer Peter Gabriel att framföra sin nya skiva ”Scratch my back” samt ett set bestående av Peter Gabriel-klassiker i nya orkesterarrangemang.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Mar 10th, 2010

jay-z-2010Peace & Love kan konfirmera att Jay-Z, en av världens största artister, legender och superstjärnor, nu gör sin första festivalspelning någonsin i Sverige. Han anses lika betydelsefull som James Brown och har sedan ett antal år tillbaka liknande status som Bruce Springsteen. Han har passerat Elvis på Billboard-listan som soloartist med flest albumettor.
Storheten Patti Smith, hett efterlängtade The Kooks och rockande Danko Jones samt ett flertal andra är också redo för sommarens största upplevelse.

Jösses!! Nu blir det till att vattenkamma sig i sommar när Jay-Z kommer. Det här är ungefär som att Elvis skulle komma till Borlänge, säger presschef Ronny Mattsson.

Avslöjandet att Jay-Z kommer till Peace & Love fick snabbt festivalens hemsida att krascha då horder av fans besökte den samtidigt.

Alla artister i detta släpp:
Jay-Z (US) Sverigeexklusivt
Patti Smith (US) Sverigeexklusivt
The Kooks (UK) Sverigeexklusivt
Danko Jones (CA)
Ane Brun (NO) Exklusivt
Michael Monroe (FI)
Mikael Wiehe
Sonata Arctica (FI) Sverigeexklusivt
Katatonia
Nikola Sarcevic
Lasse Lindh Exklusivt
Little Dragon
Stiko Per Larsson
Basutbudet
Edith Backlund

Jay-Z (a.k.a. Shawn Corey Carter) är en av nutidens mest framgångsrika artister och absoluta superstjärnor. Han är en av hiphopens största legender och kommer troligtvis att bli ihågkommen i flera generationer framåt.

Han föddes i Brooklyn, New York, och hade en hård och fattig uppväxt i området Marcy Projects. Under 80-talet startade musikkarriären och det första albumet Reasonable Doubt kom 1996. Han blev alltmer ett namn och samarbetade bland annat med ikonen Christopher “The Notorious B.I.G.” Wallace och Sean “Puff Daddy” Combs. 1997 fick han ett distributionsavtal med det mytomspunna skivbolaget Def Jam och 1998 rönte han enorm uppmärksamhet även utanför USA genom låten “Hard Knock Life (Ghetto Anthem)”. Låten blev den vitamininjektion som hela hiphop-scenen, enligt många, var i behov av och Jay-Z blev en världsangelägenhet även för den icke-traditionella hiphop-publiken, samtidigt som han lyckades behålla sin gatukredd.

Det riktigt stora internationella genombrottet kom 2001 med albumet The Blueprint, vilket anses som en modern klassiker. Det lyckades bland annat ta sig upp på förstaplatsen på Billboard-listan och även högt upp på listor över hela världen.

Han har mottagit massor av Grammy Awards och otaliga andra stora utmärkelser under karriären och fick nyligen även en Brit Award som “Bästa Manliga Internationella Soloartist”.

Med det senaste albumet Blueprint 3, utgivet i höstas, slog han självaste Elvis gamla rekord på den amerikanska Billboard-listan och har erhållit tre Grammys för den. Singlarna “Empire State of Mind” och “Run This Town” har certifierats platina i USA och redan sålt i över en miljon exemplar vardera.

Låtarna gästas av bland annat Alicia Keys, Rihanna och Kanye West. Jay-Z var den som upptäckte Rihanna och knöt henne till Def Jam, där han under en tid var CEO.

Jay-Z har besökt Sverige två gånger tidigare. 1997 för en mindre klubbspelning och Globen 2008. I sommar gör han den historiska debuten på en festival i vårt land. 2008 var han toppnamnet bland annat på den brittiska Glastonbury-festivalen. Under 2010 är han toppnamn på flera av de största i Europa.

Den amerikanska rockpoeten Patti Smith är en av de största kvinnliga ikonerna inom musiken och hade stor betydelse bland annat för den tidiga punken. Det är inte utan anledning hon kallas “The Godmother of Punk”. Debutalbumet Horses från 1975 producerades av Velvet Undergrounds John Cale och räknas som en av de riktigt stora klassikerna. 2007 valdes hon in i “Rock and Roll Hall of Fame” för sina gärningar och släppte samma år sitt senaste album Twelve. Listan på band och artister som influerats av Patti är lång.
Hon gästade Peace & Love 2006 och gör nu en efterlängtad comeback.

2009 ställde brittiska The Kooks tyvärr in i ett sent skede men nu har Peace & Love bokat dem igen! Bandet ligger mycket högt på listan när publiken själva har röstat via festivalens hemsida. Debutalbumet från 2006 Inside In/Inside Out uppnådde trippel Platina i England och tog sig upp på plats 2 på bland annat UK Albums Chart. Uppföljaren Konk, släppt 2008, gick genast upp på förstaplatsen. Bandet arbetar sedan förra året på det tredje studioalbumet.

Det kanadensiska rockbandet Danko Jones bildades 1996 och är en mycket omtyckt och rutinerad rockakt. De har varit förband till Sepultura, Guns n´ Roses och The Rolling Stones. Under våren släpps det sjunde albumet Below the Belt. Danko Jones gästar Peace & Love för första gången.

Sedan några år tillbaka har Ane Brun bevisat att Norge också kan producera riktigt grym popmusik. I höstas släpptes live CD:n/DVD:n Live At Stockholm Concert Hall innehållandes en fantastisk spelning på just Stockholms konserthus året före. Just nu är hon dessutom ute och turnerar med världsstjärnan Peter Gabriel.

De som besökt Peace & Love tidigare år vet att vi har en fäbless för Hanoi Rocks och dess sidoprojekt. Förra året kastade dock bandet in handduken och Peace & Love arrangerade deras sista spelning i Sverige. En av dem som gick sin egen väg var Michael Monroe och nu är det dags för honom att visa vad han går för på Peace & Love 2010. Efter fem soloskivor och en uppsjö av olika artistsamarbeten är Michael Monroe här för att stanna och visa upp sina färdigheter i de olika instrument han hanterar.

Mikael Wiehe är proggens, vismusikens och kanske den politiska musikrörelsens största ikon. Det startade med det gamla 60-talsbandet The Mockers, och utvecklades sedan till Hoola Bandoola Band. De senaste åren har Wiehe bland annat tolkat Dylan, spelat på de flesta platserna i Sverige och framförallt fortsatt med sin politiska vismusik.

Det finska power-metalbandet Sonata Arctica bildades i Kemi 1996 under namnet Tricky Beans men dök snart upp under sitt nuvarande namn. Senaste albumet släpptes 2009 och går under namnet The Days of Grays.

Redan 1987 bildades bandet som 2010 skulle bli en av Peace & Loves grymmaste hårdrocksbokningar. Staden bandet bildades i var Stockholm (trummisen kommer dock från Falun) och namnet är Katatonia. De har genom åren släppt åtta album och turnérat världen över. Vi väntar oss en av festivalens tyngsta metalspelningar.

Den 9 juli 1974 föds en liten gosse i Örebro, några år senare ska han starta ett av Sveriges mest framgångsrika punkband och något senare även stå på egna ben vid sidan av bandet. Bandets namn är Millencolin och gossens namn är Nikola Sarcevic. Efter två soloplattor på engelska är det nu dags att utforska ny mark och den här gången är Nikola aktuell med en ny platta på svenska som släpptes i mars 2010.

I Sverige har han hörts med succélåten “Svenska hjärtan” samt i Melodifestivalen 2008 och 2009. I Melodifestivalen gick det tyvärr ingen vidare men helt plötsligt så var Lasse Lindh en av de största artisterna i Sydkorea och Lasse flyttade faktiskt även dit ett tag. Nu kommer han tillbaka till Sverige och i sommar visar han var skåpet ska stå.

Från Göteborg kommer Sveriges nya stjärnskott inom electro-soul – Little Dragon. Med José Gonzales flickvän i bandet och med en otrolig hype i USA är de i skrivande stund är bandet ute på en omfattande USA-turné.

Stiko Per Larsson har spelat hos oss ett antal gånger tidigare och i år är inget undantag. Med sin gitarr, personlighet och ljuva stämma kommer han även i sommar att sprida glädje i Borlänge. I fjol kom hans andra platta Kap Farväl. I sommar blir det även antagligen en traditionsenlig vandringsturné, där vår hjälte ger sig ut till fots och spelar för mat och husrum.

Oblyg tekno-hiphop som skramlar och smäller på som fn, så väljer han att kalla det själv. Marcus “Mackan” Price, eller Basutbudet som han kallas när han står på scen är ett fenomen. Basutbudet är synonymt med snabba beats, feta sub-basar, smart och catchig rap. Och allt på svenska. Mackan blev känd som en av rapparna i bandet Fattaru.

Hon har, enligt Neil Young, skrivit en av världens bästa anti-krigslåtar, gjort musik till TV-serien “One Tree Hill” och har dessutom en roll i den stenhårda rullen Lilla Jönssonligan & Stjärnkuppen. Trots alla dessa meriter har du kanske inte hört talas om Edith Backlund? I och med senaste skivsläppet Death by Honey, producerad av självaste Pär Wiksten från Wannadies, bevisar Edith Backlund att hon verkligen är en artist att hålla koll på.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Aug 28th, 2009

ane-brun

Tredje oktober 2008, inför ett slutsålt Stockholms Konserthus avslutar Ane Brun och hennes band den fyra månader långa “Changing of the Seasons Tour” med en helt enastående konsert.

Det hela förevigas av regissören Magnus Renfors som tidigare gjort flera av Ane Bruns musikvideos som till exempel “The Treehouse Song”, “The Puzzle”, “Don’t Leave” med flera.

Nu kan alla ta del av upplevelsen genom “Ane Brun – Live at Stockholm Concert Hall”, en live-dubbelskiva bestående av en cd och en dvd vilken kommer att släppas den 16 september genom Balloon Ranger Recordings.

“Jag lyxade till det på Konserthuset och bjöd in flera speciellt utvalda gästmusiker och artister.
Sivert Höyem från Madrugada kom och sjöng låten “Lift Me” tillsammans med mig i en mycket avskalad version.
Den fantastiska gitarristen Staffan Johansson som medverkar på flera av mina skivor spelade hjärtskärande vackert på bl a “Sleeping by the Fyris River”.

En stor kör bestående av vackra röster tillhörande First Aid Kit, Anna Ternheim, Lisa Ekdahl, Tobias Fröberg, Elin Ruth Sigvardsson, Rebekka Karijord, Jimi Harlevi, Mattias Blomdahl, Anja “Montys Loco” Bigrell och Liv “Don’t Be a Stranger” Widell lyfte flera låtar till oanade höjder.

Johan Persson (dragspel och keyboards) och Ulf Strömqvist (timpanis, marimba m.m.) kompletterade mitt redan fantastiska band bestående av Martin Hederos (piano), Erik Nilsson (trummor), Linnea Olson (cello), Nina Kinert (kör), Per Björling (bas) och Anna Rodell (fiol).”

ane-brun-live-at-stockholm-concert-hall

Själv hade jag som musiker på scen en fullkomlig konsertupplevelse! Det är inte alls givet att man är själsligt närvarande när man skall göra en spelning framför så många. Och med gästartister och flera låtar än normalt var det mycket att tänka på. Men just den kvällen kände jag att jag var där, hela jag.) Jag såg publiken och mina musiker, jag lyssnade på dem och på oss. Jag tog in det vackra rummet och alla där inne och njöt av en afton jag aldrig kommer glömma.”
-AneBrun

I samband med releasen ger sig Ane Brun ut på en 24 spelningar lång skandinavienturné med start i Malmö den 25 september.

Ane Brun Sverigeturné höst 2009:
25 Sep Babel, Malmö
26 Sep Jönköpings Teater
2 Okt Konserthuset, Örebro
3 Okt Crusellhallen, Linköping
4 Okt Lorensbergsteatern, Göteborg
28 Okt Cirkus, Stockholm

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Feb 20th, 2009

ane-brunDen ljuvliga norska sångerksna Ane Brun kommer tillbaks till Sverige. 28 oktober spelar Ane Brun på Cirkus i Stockholm där hon numera är bosatt. Den exklusiva konserten är en del av hennes akustiska världsturné “Ane Brun – Sketches 09” som startar i Milano den 26 april.

Biljettsläpp 090219.

Ane befinner sig nu i England för en serie utsålda konserter, hennes album “Changing of the Seasons” släpptes där tidigare denna månad och har hyllats av brittisk media. Hon var nominerad för “Bästa kvinnliga artist” på Spellemansprisen tidigare i år.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jan 9th, 2009

keep-of-kalessinDen 24 januari hålls de norska Spellemansprisen, motsvarigheten till svenska Grammisgalan, på Spektrum i Oslo. Bland de mominerade finns i kategorin “Årets kvinnliga artist” sångerskan och låtskriverskan Ane Brun som numera är bosatt i Stockholm. Samtliga nominerade och övrig information hittas på www.spellemann.no“.

Årets gala bjuder även på ett udda inslag i form av ett liveframträdande av internationellt välkända black metal-bandet Keep of Kalessin, också nominerade i kategorin “Årets metal” för sin platta “Kolossus” (Indie Recordings/Nuclear Blast). Övriga som kommer att underhålla nominerade och övriga inbjudna gäster under kvällen är Katzenjammer, Ingrid Olava, Valkyrien Allstars, Espen Lind, Ida Maria, AF1, Karpe Diem, Marit Larsen, Vassendgutane, Age of Conan/Helene Bøksle samt Datarock.

Nedan kan du se en video för låten “Ascendant”, tagen från Keep of Kalessins nominerade album och producerad av den av metalband välanlitade svensken Patric Ullaeus från Revolver Film Company AB.

...