Andreas Tilliander

Av Redaktionen
0 Kommentarer
Nov 23rd, 2009
Foto: Carl-Magnus Fagerholm

Foto: Carl-Magnus Fagerholm

”Ironville är ett mycket bra och öppet band.
Mod och omdömeslöshet är syskon, man väljer inte sin familj.
Ironvilles barn är både raka i ryggen och fula. Som morfar är jag mycket stolt.”

Markus Krunegård

Hårt som in i helvete och mjukt som bomull. Samtidigt. Ironville står på främsta snutten av tårna och gör utåtfötta låtar för inåtfötta. Mer av allt! Dragspel och trumpet. Stråkar och körer. Fågelsång och brutna löften. Öppna munnen totalt och sjung. Fyll ipoden och spring så långt du kan och orkar. Eller så långt du nu kommer på 27 minuter.

Den 2 december 2009 släpper sjumannabandet Ironville sitt debutalbum Welcome to Ironville på egna skivetiketten Hare Tracks med distribution av Playground Music. Albumet har producerats av Markus Krunegård och Ironville. Inspelningen gjordes i Studio Cobra med Martin Ehrencrona (Konie & I Are Droid) som inspelningstekniker. Andreas Tilliander stod för mastringen.

Ironville består av Olivia, Emelie, Henrik, Joel, August, Marit and Samuel. Hälften från Norrland och hälften från Stockholm. Trummisen August Berg har även spelat med Moneybrother och Florence Valentin.

Låten Roses med tillhörande video, är bandets första singel och har uppmärksammats av flertalet bloggar samt roterats på Sveriges Radio i P3 Svea och utnämndes av P3 Lab till en av årets bästa låtar 2008.

“That’s one of Ironville’s finest qualities — it’s not just a matter of having an armada of instruments at your disposal (which they do), it’s about using them judiciously. I can’t say for sure that it’s the band’s own doing or the invisible hand of producer Markus Krunegård (Laakso), but I don’t really care because the result sounds so fantastic.” – Avi Roig, It’s a Trap

Ironville omnämndes nyligen på Kristin Lundells “Kristins spelista”, sida i ELLE i nya numret:
“Markus Krunegård har producerat Stockholmsseptettens debut som är en energichock av fioler, charmigt opolerad sång och poplåtar i valstakt”

Ironville live:
30 november – Debaser Slussen, Stockholm (releasefest)
18 december – live på Svenska Musikklubbens Julfest

Ytterligare information om Debaser-spelningen hittar du här.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jun 22nd, 2009

Jazzgruppen Paavo, vissångaren Tore Berger, electronicaartisten Andreas Tilliander, countrybandet Calaisa och barnmusik med Bröderna Lindgren är exempel på skivor som nu får produktionsstöd för skivutgivning. Kulturrådet fördelar 2,6 miljoner kronor i produktions- och marknadsstöd till 49 produktioner på 39 olika skivbolag.

Kulturrådet fördelar närmare 6,2 miljoner kronor i fonogramstöd för år 2009 och det här är årets första fördelning. Fonogram är en samlingsbenämning för bärare av musik i olika former, exempelvis vinylskiva och CD-skiva.

Syftet med stödet är att främja ett allsidigt utbud av konstnärligt och kulturpolitiskt värdefulla fonogram. Kulturrådet strävar efter mångsidighet vad gäller verk, artister och upphovsmän. Utgångspunkter för bedömningen av ansökningarna har varit konstnärlig kvalitet och producentens behov av stöd.

Hela listan över beviljade bidrag finns på Kulturrådets webbplats: www.kulturradet.se/beviljadebidrag.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Apr 3rd, 2009

andreas-tillianderDen svenska elektroniska musikens kung är tillbaka på tronen! Fem år efter succén med det kritikerrosade och grammisvinnande albumet World Industries släpper Andreas Tilliander nya albumet Show på Adrian Recordings, följt av en turné av dansant och poppig elektronisk musik. Idag spelar han i Köpenhamn. Den svenska turnépremiären ser vi på Kafé De Luxe i Växjö den 20 maj. Biljetter släpps lokalt.

Andreas har definitivt inte för vana att ligga på latsidan. Under de fem år som har gått sedan World Industries har han startat eget skivbolag (Repeatle) där han släppt tre tolvor med djup dubtechno. Han har även skeppat ut vackert knastrande ambient och mullrande drones/noisemusik under sitt alias Mokira, samt techhouse med bandet Bulgur Brothers tillsammans med Mikael Stavöstrand och Johan Skugge. Till detta kan vi även addera programledarskap i radioprogrammet Ström i P2 samt turnerande med Johan T Karlssons electropopprojekt, mer bekant som Familjen.

På det nya albumet Show, som beskrivs som dansant medlodiskt, medryckande, tungt och mjukt på samma gång, medverkar även sångaren och gitarristen David Fransson från punkrockbandet Division of Laura Lee på tre av spåren. Vi hör honom sjunga på bland annat den självklara hitlåten Caught In A Riot som förutspås rotera friskt i radio och på alla dansgolv runt om i världen 2009. Även Jocke Berg från Kent bidrar på Show genom att göra en sällsynt sånginsats hos en annan artist än egna bandet. Med det mörkare, krispigare dock melodiösa samt klart dubinspirerade soundet på Show tar Andreas Tilliander svenskt elektronisk musik till nya höjder!

I vår skickar vi ut electrons finest på svenska vägar. Det blir Andreas, några synthar, några vänner och dans, dans, dans!

Lyssna på singeln ”Caught in a Riot” på Spotify här.

Turnéinfo:
3.4 Köpenhamn, 2nd Society Festival (DK)
20.5 Växjö, Kafé De luxe
23.5 Stockholm, Debaser Medis
29.5 Göteborg, Vasagatan 43
5.6 Eskilstuna, Eskilstuna 350 år
3.7 Arvika, Arvikafestivalen

Fler datum tillkommer, se LiveNation.se

Biljettinfo:
Biljetterna släpps lokalt. Kontakta respektive spelställe för information samt se LiveNation.se.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Feb 11th, 2009

På nationaldagen den 6 juni kommer festivalen Volt att anordnas för första gången på det nya konserthuset i Uppsala. Festivalen är inriktad på elektronisk musik och är ett samarbete mellan radioprogrammet “Ström” i P2, några av landets mest etablerade musiker samt Uppsala Konsert & Kongress.

Bland de artister som hittills bokats finns den tyska technoproducenten Wolfgang Voigt (grundare av skivbolaget Kompakt), Cassy Britton (en av Tysklands mest kända DJ:s), Olle Cornéer, Stefan Engbloms projekt Dada Life (listetta i Belgien), Andreas Tillianders Mokira, Differnet, laptop-artisten Tomas Andersson och en rad andra välkända artister inom genren.

...