Amanda Jenssen

Av Redaktionen
0 Kommentarer
Apr 14th, 2013

Den teatrala och lite jazz-hesa rösten från Lund är tillbaka på Grönan. Med sitt tredje album i bagaget ger sig Amanda Jenssen återigen ut på turné och stannar till på Stora Scen den 8 maj för den enda spelningen i Stockholm.

Tre album, två Grammis, två Rockbjörnar och ett QX-pris. Amanda Jenssen har utan tvekan utvecklats till en utav Sveriges mest intressanta kvinnliga artister och låtskrivare sedan hon lämnade Idol 2007. Hon uppträdde för första gången på Gröna Lund 2010 och den 8 maj kl. 20.00 kliver hon återigen ut på Stora Scen.

Det som är så häftigt med Amanda Jenssen är att hon känns som en gammal musiksjäl. Utöver bra musik har hon dessutom en grym närvaro och ett spännande scenspråk, så det var inget svårt val att boka henne till Stora Scen när vi fick möjligheten, säger Kenny Mattsson, Programchef på Gröna Lund.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Mar 29th, 2013

Nu är stora delar av programmet klart för Kalmar Stadsfest, som i år hålls den 8–10 augusti. I tre dagar fylls Kalmars gator och torg av konserter, shower, tivoli – ja, aktiviteter av alla de slag. Kalmar Stadsfest är en populär tradition som sammanlagt lockar omkring 100 000 besökare varje år.

De artister som är klara är:

Torsdagen den 8 augusti
Lasse Stefanz – Larmtorget
Ulrik Munther – Stortorget

Fredagen den 9 augusti
Gösta Linderholm – Larmtorget
The Boppers – Larmtorget
Amanda Jenssen – Stortorget
Joddla med Siv – Stortorget

Lördagen den 10 augusti
Elin Ruth – Larmtorget
Jumper Forever, Uggla Forever, Noice Forever – Larmtorget
Markoolio – Stortorget
Eric Saade – Stortorget
Petra Marklund – Stortorget

Programmet för de två scenerna vid Sveaplan kommer att presenteras senare i vår. Här spelar som vanligt både nationellt kända namn och skickliga band och artister från regionen.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Mar 13th, 2013

The Soundtrack of Our Lives, Amanda Jenssen och ytterligare ett 20-tal svenska artister och band tar ställning mot djurförtryck.

Få saker är värre än att exploatera, skada och tortera djur vi vet känner rädsla och smärta lika starkt som vi.
Angela Gossow, Arch Enemy

ARTISTER MOT SPECIESISM är namnet på ett nytt samlingsalbum med svenska artister och band som engagerar sig för djurrätt.

På albumet finns nya, outgivna låtar, med bl.a. The Soundtrack of Our Lives, Swedish Tiger Sound (med Patrik Arve från Teddybears, här i samarbete med Toffer) och Susie’s Library (Susie Päivärinta). För första gången på CD finns också bl.a. Regina Lunds Forgive och komikern Peter Wahlbecks Ciao! Medverkar gör också Amanda Jenssen, Meja och metal-ikonerna Arch Enemy samt melodifestivalaktuelle Behrang Miri, som gästsjunger med Alla Fagra. Totalt omfattar skivan 25 artister och band.

CD:n ARTISTER MOT SPECIESISM släpps i butik den 13 mars och blir samtidigt tillgänglig för nedladdning på bl.a. iTunes. Intäkterna från försäljningen går oavkortat till djurrättsorganisationerna Djurens Rätt och Djurrättsalliansen.

Förutom hela 74 minuter musik tjänar detta album också som en påminnelse om och ett ifrågasättande av det rådande djurförtrycket. Flera av artisterna berör vegan- eller vegetarianism i sina låtar eftersom köttindustrin står för den största delen av dagens sanktionerade djurplågeri.

Det kan ju knappast ha undgått någon, utan skygglappar, hur vettlöst djur behandlas i dessa tortyrkammare.
Patrik Arve, Swedish Tiger Sound

Speciesism innebär definitionsmässigt att diskriminera någon p.g.a. arttillhörighet, d.v.s. möjliggöra godtyckligt förtryck av varelser annan art. Dagens animalieindustri (i huvudsak kött- och pälsframställning) innebär inte bara ett omfattande djurplågeri utan också ett konsekvent undanröjande av djurs rättigheter.

Vi har ingen som helst rätt att behandla djur så som vi gör. Skärpning människan!
Meja

Djurens Rätt är Sveriges äldsta djurrätts- och djurskyddsorganisation (grundad 1882) verkar genom att informera allmänhet och beslutsfattare för att få till stånd attityd- och lagförändringar. Djurrättsalliansen (grundad 2005) arbetar främst med att synliggöra djurförtrycket, t.ex. har man i uppmärksammade kampanjer avslöjat hur det ser ut på svenska grisgårdar och minkfarmer.

Det är sorgligt att människan börjat se djur som “lägre livsformer” när det i själva verket verkar vara tvärtom. Och det är när vi i vår vilsenhet förlorat respekten för allt levande och avskärmat oss från naturen och den egentliga verkligheten i dess helhet.
Ebbot Lundberg, TSOOL

Label: AMSP
Distribution: Border
Information: www.speciesism.se

Medverkande artister och band
Amanda Jenssen, Alla Fagra, ANCHOR, Arch Enemy, Bombangrepp, Chikan, Cirkus Miramar, Follow Him To The End Of The Desert, Gamla Pengar, IOSEB, Meja, Out Of Hope, No Omega, Regina Lund, Peter Wahlbeck, Roos, Simon Tholeros, Superior2none, Susie’s Library, Swedish Tiger Sound, The Cat Killers, The Soundtrack of Our Lives, Thomas Öberg, Toffer, Tommy Svensson

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Feb 27th, 2013

En artistisk fyrklöver fyller på Yranprogrammet:
Amanda Jenssen – Voodoopopens albumaktuella överprästinna.
El Perro Del Mar – kritikerrosad, modern, politisk, genreöverskridande.
Miriam Bryant – den stora rösten som spås bli årets stjärnskott på soulhimlen Maria Eriksson – The Concretes-medlemmen som just gått solo med hyllat album. Alla är de aktuella för sommarens festival.

Amanda Jenssen
Redan som medverkande i Idol var Amanda Jenssen med sin raspiga röst och unika karisma en udda fågel. När hennes verkliga karriär började fortsatte hon att positionera sig på kant mot omvärlden med ett tidslöst retrosound som har mer gemensamt med svunna tiders jazz, soul och kabarémusik än strömlinjeformad samtidspop. Receptet spetsades med självklara refränger och blev en omedelbar succé. I rapp takt släppte hon två album, “Killing My Darlings” (2008) och “Happyland” (2009) som tillsammans sålde trippel platina och överröstes med Grammisar och Rockbjörnar.
Efter några års frånvaro är Amanda tillbaka med plattan “Hymns for the Haunted” var musik hon beskriver som voodoojazz. I vanlig ordning har hon Pär Wiksten från The Wannadies vid sin sida. Den här gången får Amanda också backning ifrån Björn Yttling, tillvardags en tredjedel av Peter, Bjorn & John.

El Perro Del Mar
2013 har Sarah Assbring i tio år skapat musik under namnet El Perro Del Mar. Hon har mer än någon annan personifierat utvecklingen i svensk popmusik under samma period. En era då tekniska landvinningar för såväl hemmainspelningar som digital distribution öppnat för konstnärskap att på ett helt nya sätt formas. Utan omvärldens inbladning och förväntningar, bortanför genrebegräsningar och konventioner. El Perro Del Mar är ett utmärk exempel på det. Från sina tidiga reverbindränkta singlar med drag av femtiotalspop, via det grandiosa mästerverket “From The valley To the Stars” (2008) och det internationellt hajpade minialbumet “Love is not pop” (2009) till förra årets “Pale Fire”. Det är svårt att hitta något bättre ord för att beskriva “Pale Fire” än modern. En framtidens popmusik redan idag. En mix av klubbmusik och pop som under den svala ytan pyr av råa känslor och politisk indignation. Singeln “Walk on By” har spelats på hög radiorotation den senaste tiden. I sommar gör El Perro Del Mar ett litet utvalt antal festivalspelningar, däribland på Yran.

Miriam Bryant
När Aftonbladet i slutet av förra året listade vilka tidningen tippade skulle bli 2013 års stora stjärnskott toppade Miriam Bryant listan. Det är en bedömning kvällstidningens musikredaktion inte är ensam om direkt. Med singlarna “Finders Keepers” och “Push Play” har den brittisk-finska 21-åringen från Göteborg slagit undan benen på musiksverige. Hennes djupa röst och dramatiska anslag har fått många att dra parallell till Adele, en referens som verkligen inte är ogrundad. Men Miriams artisteri har betydlig fler nyanser och bottnar, något som kommer visa sig till fullo när hennes debutalbum släpps i slutet av mars. I Miriam Bryants uttryck möts tradition och urbanitet i en röst som kräver din odelade uppmärksamhet. I vår ger sig Miriam ut på Europaturné och spelar dessutom på Hultsfredsarrangörerna SKP Scorpios stora klubbfest SVMK Fest på Münchenbryggeriet i Stockholm. I sommar möter ni henne på Storsjöyran.

Maria Eriksson
Som en av de drivande medlemmarna i The Concretes har Maria Eriksson gjort sig känd världen över med sin melodiösa och sinnrika pop. Eriksson har även släppt två skivor under namnet Heikki tillsammans med Jari Haapalainen samt en soloskiva under artistnamnet Santa Maria. Nu är hennes första skiva på svenska här och det är som om hon äntligen hittat hem, både musikaliskt och textmässigt. Albumet “Stjäl det du behöver” består av tio bitar popmusik som bär på precis den ärlighet och värme som vi så innerligt behöver. En slags moderna kampsånger sjungna med Marias oförställt uppriktiga röst, invävda i en varm ljudbild med drag av progg och folkpop. Årets kanske viktigaste skiva är också den mest blygsamma. En skiva som växer för varje lyssning. Perfekt för Yrans Intiman-scen med andra ord!

Klara för festivalen sedan tidigare är bl a Bad Religion (US), In Flames, Crystal Castles (CAN), First Aid Kit, Mando Diao, Stiftelsen och Ulf Lundell.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Feb 18th, 2013

Nu på fredag drar Amanda Jenssens vårturné igång. Premiären tar plats på Svandammshallarna i Uppsala. I samband med detta släpper Amanda Jenssen låten ”Illusionist” som är hennes tredje singel från albumet ”Hymns For The Haunted” som släpptes i november. Skivan har redan sålt guld och Amanda ser mycket fram emot att möta sina fans runt om i landet.

“Klubbturnéer är mina favoritturnéer och passar även bäst ihop med Hymns For The Haunted. Det blir spännande att visualisera den världen och träffa de som vill besöka den.”, säger Amanda Jenssen.

Vårturnén:
22.2 Uppsala, Svandammshallarna
23.2 Gävle, Gävle Konserthus
1.3 Grängesberg, Cassels Konserthus
2.3 Göteborg, Pustervik
8.3 Halmstad, Halmstad Teater
15.3 Malmö, KB
16.3 Linköping, Garden
21.3 Åre, Bygget
22.3 Stockholm, Berns
23.3 Kristianstad, Konserthuset-Kristianstad
5.4 Vara, Vara Konserthus
12.4 Karlskrona, Karlskrona Konsthall
13.4 Helsingborg, The Tivoli

Amanda Jenssens konserter

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Jan 17th, 2013

Edith Backlund släpper den 21 januari den helt fristående och nya singeln Trouble. I slutet av januari uppträder hon i kvartsfinalen av På Spåret för att sedan dra ut på vårturné som förband till Amanda Jenssen.

2012 släppte Edith Backlund sitt tredje album Kill The Clowns. Albumet fick ett varmt mottagande av pressen, och flera av låtarna har spelats flitigt på P3 och P4. Den nya singeln Trouble har skrivits i samarbete med låtskrivaren och producenten Peter Kvint, och har redan innan singelsläppet plockats upp av flera svenska musikbloggar. Den 25 januari uppträder Edith Backlund med husbandet Augustifamiljen i kvartsfinalen av På Spåret. Mindre än en månad senare följer hon med som förband på Amanda Jenssens vårturné.

Edith har hittills släppt tre fullängdsalbum varav det senaste Kill the Clowns släpptes i maj 2012. Du har tidigare hört Edith sjunga duett med Magnus Uggla i premiären av Allsång på Skansen 2012, hennes låtar har spelats i amerikanska TV-serien One Tree Hill och Neil Young har hyllat hennes låt Rosie på sin hemsida Living with war. Hösten 2012 såg du henne spela med Amanda Jenssen i bl.a. Skavlan, Jenny Strömstedt och Musikhjälpen.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Dec 18th, 2012

Vi jobbar på många fronter men vill redan nu presentera de akter som är klara, förklarar PIP:s arrangör Niclas Lagerstam när han idag kan presentera 2013 års första elva akter.

Det jobbas intensivt med Putte i Parken 2013 som arrangeras i Mariebergsskogen i Karlstad 3-6 juli.
2012 blev en fullträff när vi för första gången arrangerade PIP i Karlstad och vi hoppas förstås på en lika nöjd publik och lika nöjda artister som i somras, säger Niclas Lagerstam.

I detta första bandsläpp fokuserar vi uteslutande på den svenska markaden, för det är ju verkligen så: Sverige har oerhört mycket att komma med på musikhimlen och vi är ytterst stolta över att presentera denna blå-gula startelva: Johnossi, Timo Räisänen, Rebecca & Fiona, Amanda Jenssen, Panda Da Panda, Lorentz & Sakarias, Lé Betre, Hardcore Superstar, Sparzanza, Stor och Labyrint.

Elva spännande akter som vi tycker ger en bra mix av det som varit PIP:s kännetecken – att blanda stora etablerade namn med nya spännande akter, säger Niclas Lagerstam.

Över 10.000 PIP-besökare sommaren 2012 kunde när Lars Winnerbäck stängde festivalen lördag natt konstatera att festivalen blivit en succé. Nu bygger Putte i Parken-organisationen vidare på konceptet.

– PIP i Mariebergsskogen blev en fullträff med Sveriges vackraste festivalområde, en camping så nära scenerna att man kom till dem på ett par minuter och samtidigt en närhet till hela Karlstad city.
– Dessutom ett intensivt och intimt samarbete med kommunen, hotell, restauranger och cityhandeln som vi hoppas kunna utveckla ännu mer.
Men just nu handlar det förstås mest om de akter som ska fylla scenerna vid Vänerns strand i sommar.
– Det är ett intensivt arbete och vi har många bollar i luften när det gäller akter inför 2013, säger Niclas Lagerstam.
– Vi har velat släppa de här akterna nu när de är klara men det här är förstås bara början, konstaterar han.
Målet?
– Att bli Sveriges bästa festival även 2013.

www.putteiparken.se

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Okt 17th, 2012

Amanda Jenssen är tillbaka med sitt nya album: ”Hymns For The Haunted” som släpps den 14 november. Det har gått tre år sen förra albumet: ”Happyland” (2009). En skiva som hon vann två Grammisar för: ”Årets kvinnliga artist” och ”Årets kompositör”. Amanda Jenssen har kommit att bli en av Sveriges största artister då hennes tidigare album tillsammans har sålt trippel platina.

Precis som albumtiteln visar på, handlar den nya skivan om spöken och hemsökeri.

Jag bestämmer aldrig på förhand temat för en skiva. Men efter ett tag märkte jag att det fanns en röd tråd, du vet: Jaha, det var en sådan här skiva jag skulle göra. Det handlar om hjärnspöken, demoner jag burit omkring på, men även relationer, och hur de kan fortsätta att hemsöka en, säger Amanda Jenssen.

Som tidigare har Amanda Jenssen samarbetat med låtskrivaren och producenten Pär Wiksten. Ny i besättningen för den nya skivan är Björn Yttling, till vardags medlem i det internationellt uppmärksammade bandet Peter Bjorn and John. Han har både producerat delar av skivan och skrivit låtar med Amanda.

Min nya platta låter annorlunda, men det är inget jag planerat. Jag behövde verkligen de här åren som gått sedan jag slutade turnera med ”Happyland”. Hade jag hastat fram nåt nytt hade det varit som att plocka omogen frukt. Jag insåg att det var läge att vänta tills frukten var mogen. Då plockade jag den, säger Amanda Jenssen.

Idag släpper Amanda Jenssen nya singeln “Ghost”, som följer upp den tidigare hitsingeln ”Dry My Soul” vilken snurrat flitigt under våren och sommaren. “Ghost har Amanda skrivit tillsammans med Björn Yttling.

Tracklist ”Hymns For The Haunted:
01. Ghost
02. Boom
03. Volcano Swing
04. Light and Easy
05. Dry My Soul
06. Lay Down
07. Open The Lid
08. Illusionist
09. Leon
10. Thunderful Jolene
11. Michael’s Garden
12. The Carnival

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Feb 5th, 2012

amanda-jenssen-2012

Amanda Jenssens framgångar under de senaste åren har knappast förbigått någon. Hon har rosats av kritiker, vunnit Grammisar, hennes två album har båda sålt över platina och hon är stor publikfavorit, talangfull artist och låtskrivare.

Sedan en tid är Amanda tillbaka i studion med sitt nya material och under senvåren 2012 släpper hon ett nytt album och därefter följer en turné. Redan den 14 februari kommer Amanda Jenssen att premiärspela det första smakprovet från kommande skivan, låten “Dry My Soul”, på Grammisgalan.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Maj 23rd, 2010

anna-bergendahl-2010

PR-människorna bakom Anna Bergendahl har gjort ett bra jobb. Precis lagom till kommande veckas Eurovision Song Contest så placerar hon sig på tredje plats på Svensktoppen med “This is my life” efter att förra veckan ha varit en av utmanarna. Hon puttar därmed ned Amanda Jenssens “Happyland” till femte plats. Kalle Moraeus & Orsa Spelmän och Jessica Andersson behåller andra respektive första plats från föregående söndag.

...