Alt-J

Av Redaktionen
0 Kommentarer
Mar 20th, 2013

Äntligen Onsdag! Vintertrött? Ner med persiennerna och upp med volymen för idag är detvårdagsjämning! Vi firar därför ljusets vinst över nattens mörker med att presentera fem strålande akter till Siesta! 2013; från holländsk dans och brittisk triangelindie till svensk musikelit; säg HEJ! till:

Alt-J [uk]
Bingoplayers [nl]
Nordpolen
Näääk & Nimo
Syket

Bingo Players
I augusti besökte den holländska DJ/producentduon Emmabodafestivalen i Småland och om det blev startskottet för deras enorma framgångar i Sverige under hösten kan en bara spekulera i men oavsett vilket blev deras singel “Rattle” en jättehit på Spotify och danslistan. Den blev faktiskt så mycket jättehit att den nådde svensk Platinaförsäljning och utnämndes till “Number 1 Club Track of 2012” av den brittiska branschtidningen Music Week.

Titeln Hitmakare är dock inget nytt för grabbarna som inte bara blivit internationellt erkända genom sitt massiva turnerande utan dessutom kan de stoltsera med det faktum att deras låt “Cry (Just A Little)” la grunden till Flo Ridas megahit “Cry”. Så när Bingo Players nu äntligen får rejält med skånsk mark under fötterna finns det ingen tvekan; det blir hits, det blir dans och det blir skallrande fönsterrutor hos alla festivalens grannar…

alt-J
De brittiska indierockarna gjorde sin Sverige-debut på Trädgårn i Göteborg förra sommaren som en del av Way Out Wests klubbakter och var då listade av många som ett av festivalens “måsten”. Detta visade sig vara en träffande benämning då bandet i slutet av 2012 kammade hem det prestigefyllda Mercury-priset för sitt debutalbum “An Awesome Wave”. Filip Claesson, skribent för musiksajten Femtjugo.se, recenserade denna debutskiva i maj förra året och skrev såhär:

“Med ett säreget sound som ändå inte blir överdrivet, framför de musik med påfrestande texter, inte minst i ”Breezeblocks”, som inspirerades av Maurice Sendaks barnbok Where the Wild Things Are. Att lyssna igenom skivan gång på gång blir ett nöje. I och med deras annorlunda musik, som är så välformad och intrikat, kan man inte bli annat än mållös. De 13 låtarna på alt-Js debutalbum känns så otroligt omfattande att det blir svårt att se det som någon form av debut över huvud taget. Musiken känns som en självklarhet, och att ingen har skapat sådan musik tidigare känns nu främmande.”

Vi instämmer helt med Filip och uppmanar alla att öva sig på texten till “Matilda” så vi kan visa alt-J att det inte bara är i Göteborg man lyfter tak med allsång!

Nordpolen
Joseph P för Möllan.nu avslutar sin krönika om Nordpolens efterlängtade album “Vi är många som är vakna inatt” med att kalla Pelle Hellström för vår tids Henrik Berggren och skivan sammanfattar han på följande vis:

“Själv kan jag äntligen konstatera att jag hittat musik som ‘talar till mig’, det var längesen jag kunde säga så om någon musik. Jag har ingen aning om vad jag ska göra i sommar, eller i höst för den delen. Jag har inte så mycket som hånglat med någon på flera månader och varit singel i snart två år. Musik riktar sig nästan huvudsakligen till förälskade människor, olyckligt eller lyckligt förälskade personer som inte nått dit dom vill, som är precis där dom vill vara eller som försöker ta itu med ett plötsligt avbrott. Nordpolen är för oss som är känslomässigt avtrubbade och frustrerade i ett förvirrande samhälle. Nordpolen påminner oss om att vi inte är ensamma om att känna så här, ‘vi är många som är vakna inatt’.”

Det går inte att läsa en sådan fin beskrivning utan att fullkomligt svämma över av längtan efter att få uppleva Nordpolens nya låtar live här på Siesta!

Näääk & Nimo
Efter ett fullspäckat 2012; där Näääk och Nimo hann med att turnera land och rike runt samtidigt som de släppte två album, är de äntligen på väg till Hässleholm! Musikkompanjonerna har byggt upp ett stabilt rykte som ett av Sveriges pålitligaste liveakter och båda två har prisats av eniga kritikerkårer för sina soloalbum. Näääks andra skiva “Mannen utan mask” utnämndes av det tunga hiphopmagasinet Kingsize till “ett av årets absolut starkaste svenska skivor – även utanför rapvärlden”. Precis lika självklara hyllningar fick Nimo när han tog steget från att vara Näääks sidekick till att stå i sitt eget rampljus genom att i december släppa debuten “Till slut” och recensenterna skrev bland annat “2012 års starkaste svenska rapdebut” – “Oslagbart vackert” – “Lysande hiphop”.

Näääk och Nimo är två klara, lysande hiphopstjärnor som tillsammans inte blir annat än bländande heta!

Syket
Live Nation skriver: “Syket känns angelägna på ett sätt som få andra band i Sverige känns just nu. Det känns typiskt norrländskt att vända minut-kändiskap och hajp i ryggen och spendera sju år på att in i detalj och med perfektion finslipa en gnistrande diamant som de valde att kalla ”With Love”. Denna septett från Umeå har sedan första repet för sju år sedan tråcklat sig igenom en djungel av genrer och landat i ett pittoreskt och psykedeliskt landskap där regnbågen alltid tornar upp sig över himmeln och plöjer ner sig i en fors av euforiska piller. Det är Twin Peaks, begravningsmarcher och flumhouse som bildar fraktal-liknande mönster; Ralf Hütter och Shaun Ryder sitter och betraktar med anad glädje.”

Belönade med utmärkelsen “Årets Pop” på P3 Guldgalan 2012 är Syket nu högaktuella med debutskivans uppföljare “Can you keep a secret?” som släpps den 3 april. Skivan beskrivs som “en fluffigare och mer varierad historia än föregångaren” och i Sykets varsamma händer kan detta inte bli annat än världsklass.

...
Av Redaktionen
0 Kommentarer
Maj 9th, 2012

ben-howard

Folkrockhimmelens just nu klarast lysande stjärna Ben Howard kommer till Göteborgs-festivalen Way Out West. Likaså gör även drömpopduon Memoryhouse, post-discogänget Friends, Justin Vernons gamla bandpolare Megafaun, Iggy Pops nya favoritband Jacuzzi Boys, Sveriges nya diamant Sibille Attar och hyllade Nicolas Jaar och Alt-J.

Vi hoppas även att du kommer, då blir det stor fest.

BEN HOWARD (UK)
Ben Howard växte upp i Totnes, South Devon. Den brittiska landsbygdsidyllen mellan hedar och hav verkade som en perfekt utgångspunkt för den talangfulle unge engelskmannen. Där satt han alldeles för ofta och kluckade på en surfbräda i solnedgången och funderade över livet. Efter att debutalbumet ”Every Kingdom” släpptes under andra halvan av 2011 gick en njutningsfylld rysning genom kritikerkår och musikälskare som hade turen att finna denna skatt till man tidigt.

MEMORYHOUSE* (US)
Säg som så här: vi sjunker sakta till botten av sjön, fastkedjad i en betongklump; man sväljer litervis med vatten men det hela känns förvånansvärt trankilt och man kämpar inte emot utan omfamnar ödet med hela sitt sinne. Soundtracket till denna incident heter Memoryhouse och det är precis som vi vill ha det.

FRIENDS* (US)
När man trodde att Brooklyn som musikaliskt epicentrum hade övergivits dansar Friends in på Bedford Avenue och för ett slickt jävla liv. På två digital sjutummare pressas ESG-funk ur högtalarna och orden de sjunger förmedlar kärlek på det enklaste och bästa sättet som går. Hypnotiskt luras man i en värld som puttrar av popswagger och glamour i det softaste fokusfiltret

NICOLAS JAAR* (US)
Nuevo tango, musique concrète, lounge house, afrojazz – Jaar plockar ömsom här, ömsom där och smälter allt i en digital masugn där resultatet knockar oss ner till marken. Denne unge new york-chilenaren har golvat världen med sin sirapsfunkiga debut ”Space Is Only Noise”. En skiva som inte är dansmusik, en skiva som aldrig kommer i närheten av 120 bpm men som omfamnas av klubbkidsen världen över. Vi känner av Kraftwerk, Joy Division och Aphex Twin men vi hör enbart Jaar.

ALT-J* (UK)
Med en experimentanda som inte bara skuggar utan totalt mörklägger sina närmsta grannar har Alt-J drogat och förlett en större skara människor med sin briljanta glitchwave/afropop/saywhat. Den knastertorra Dylan-aktiga rösten som harmoniseras av mördarbas och svullna syntar har gjort att singeln ”Matilda” orsakat tumult i den steroidtyngda bloggvärlden. Gammelmedia och framtidsditon har tävlat om att uppfinna boostande ord om dessa Leeds-ynglingar men där de många skulle vilja skrika hajp kan vi enbart konstatera att hajpen är det sista som Alt-J lyssnar till.

MEGAFAUN* (US)
Wisconsin-bröderna Brad och Phil Cook utgör tillsammans med Joe Westerlund psych-folkbandet Megafaun. Numera stationerade i Durham, North Carolina gör bröderna och Joe den typ av musik som får såväl Bon Iver-fans som inrökta countrygubbar att bli knäsvaga. Och att en av hashtaggarna på deras YouTube-videor alltsomoftast är ”beard” säger en hel del det med.

JACUZZI BOYS* (US)
Har ni missat skitstormen som kom i samband med fangruppen Jacuzzi Gals mer än lovligt 18+-video till boysens ”Glazin’”? Well, ni har tillräckligt med sökord att trycka ner i vilken motor som helst och ni har blivit varnade. I övrigt kan vi kallt konstatera att Jacuzzi Boys är världens bästa fuzzpop-band just nu (och förmodligen för en tid framåt).

SIBILLE ATTAR* (S)
Denna debutartist har varit med ett tag, men aningen mer i kulisserna. Vi har hört henne i bla [ingenting], Camera Obscura och Bear Quartet. Nu har kulisserna rämnat. Fram träder en sann stjärna. I gammelpopska dimensioner, som ett bra förritiden utan osexig sentimentalitet. Fan där nere vet om hon inte med rösten vält väggarna och stolarna har ramlats av, gått i bitar så flisorna flyger.

* klara för Stay Out West, klubbprogrammet under festivalen.

...