Erja Lyytinen släpper nytt album

Foto: Tina Korhonen
Bluesdrottningen Erja Lyytinen har gjort sig känd som en musiker som övervinner genrens klichéer samtidigt som hon har klackarna djupt rotade i Mississippideltats lera. Nu kommer hon med sitt femte solo-album ”Forbidden fruit” .

Jag tycker om musik som är personlig, säger Erja Lyytinen. Mitt mål var att göra en skiva som är ärlig, vacker och sorglig på samma gång. Jag hoppas att den som lyssnar ska bli stärkt av musiken och jag tror att många kan känna igen sig i texterna.

Erja skriver det mesta av sitt material själv, men på två spår på plattan har hon tagit hjälp av välrenommerade musikern och låtskrivaren Alan Darby, känd från sina samarbeten med Bonnie Raitt, Bonnie Tyler, Eric Clapton och Paul McCartney.

– Alan kom till en av mina spelningar i London och föreslog efter det ett samarbete, berättar Erja. Han är också slide-gitarrist och vi delade musiksmak så samarbetet kändes väldigt enkelt och naturligt.

I hemlandet Finland vet de flesta vem Erja är, och sedan hon medverkade i landets version av ”Dancing with stars” har hon blivit än mer välkänd.

Det är bara roligt, särskilt eftersom intresset faktiskt har varit fokuserat på mitt jobb. Att jag är gitarrist och bluesmusiker är tack och lov mer intressant än mitt privatliv tydligen. Och så har jag fått en ny hobby och har fortsatt att ta danslektioner när jag är hemma.

Erja lanserar albumet med en 50-spelningar lång europaturné som når festivaler i Falkenberg och Kristinehamn till sommaren. Erja har länge varit mycket aktiv på svenska scener, och fler datum är att vänta. Med sitt flitiga turnerande och den där magiska kombinationen av skicklighet, känsla, talang och utstrålning fängslar hon sin publik över hela Europa.

Visst kan jag spela annan musik. Men bluesen är så stark inom mig att den bryter igenom allt annat, säger Erja.

www.erjalyytinen.com

Rulla till toppen