Erja Lyytinen gästas av Nightwish-medlem

Erja Lyytinen

Finlands unga bluesdrottning och en av världens främsta slide-gitarrister Erja Lyytinen är aktuell med nytt album som släpps den 11 april på prestigefulla RUF records. Den första singeln ”Bed of Roses” är en duett med Marco Hietala, sångare i Nightwish och hon har även lånat in stråkar från Apocalyptica. Erjas stora skicklighet som musiker och hennes kärlek till bluesen har tagit henne världen över, och hon befinner sig allt som oftast på turné. Under 2009 hade hon över 100 konserter världen över och hennes 17 Sverigespelningar fick mycket fin kritik. Örnsköldsviks Allehanda skriver ”Med en mix av glädje, karisma och stor musikalisk begåvning lever Erja Lyytinen upp till sin blues-drottningsutnämning”. Barometern låter rubriken ta upp ett uppslag och skriver ”Stentuff kvinna bjöd på lång kärleksakt”. Under sin turné i Sverige gjorde hon också ett flertal uppskattade live-spelningar i olika radiostudios och P4 Väst spelade in en konsert som sändes nu i mars 2010.

De senaste fem åren har Erja utvecklats enormt som bandledare, låtskrivare och albumartist. Skivan ‘Voracious Love’ fångar det bästa hos Erja Lyytinen; kärleken till blusen, men också experimentlusta och strävan efter ett eget uttryck. Singeln ”Bed of Roses” är en refrängstark ballad om slutet på ett förhållande.
Jag tycker att Marcos uttryck i sin sång ger låten en stark närvaro som känns under skinnet, säger Eja som förövrigt planerar att komma till Sverige för spelningar i samband med den nya skivan.

Scroll to Top