En av Sveriges främsta operastjärnor avliden

I fredags avled den internationellt kända operasångerskan Elisabeth Söderström-Olow. Hon blev 82 år gammal och var aktiv som sopran och även hovsångare. Efter att ha tagit studentexamen 1946 studerade hon vid Kungliga musikhögskolans operaklass 1947-1949 och gjorde sin scendebut på Drottningsholmsteatern 1947. Därefter var hon anställd vid Stockholmsoperan i trettio års tid med start 1950. Hon utnämndes till hovsångare 1959. Hon var dessutom konstnärlig ledare vid Drottningsholms slottsteater mellan 1993 och 1996 och erhöll där professors titel sistnämnda år.

Elisabeth Söderström-Olow var mot slutet mycket svag och hon insomnade lugnt och stilla utan lidande på ett sjukhus i Stockholm på fredagsförmiddagen.

Elisabeth Söderström föddes i huvudstaden 1927 som dotter till direktören Emanuel Söderström och Anna Palasova. Hennes mor hade flytt från Ryssland under revolutionen 1917 och Söderström talade därför ryska flytande. Elisabeth var sedan 1950 gift med kommendörkaptenen Sven Olow som efterlever sin maka.

Vännen Kjerstin Dellert, som delade loge med henne under inte mindre än 25 år på Kungaliga operan, berättar om sin avlidne vän:

”Hon var en stor scenpersonlighet med en röst som skiljde sig från mängden så totalt att man kunde alltid höra att det var hon. Den var så personlig i klangen att man alltid kunde urskilja den bland alla andra röster. Dessutom var hon mycket musikalisk och hon var intelligent nog att hela tiden utveckla sin röst och sin personlighet”, säger Dellert till TT.

Elisabeth Söderström-Olow var mycket aktiv som operasångare och gästspelade på de flesta större operahusen i både Europa och USA. 1959-64 och 1983-87 uppträdde hon på legendariska Metropolitan Opera i New York.

Scroll to Top