Egyptens Mazaher till Bohuslän i sommar

Vi är stolta över att presentera första bokningen till årets Clandestino Botnik – vår festivalutflykt till Bohuslän 27-28 juli: Mazaher, de egyptiska Zār-mästarna. Zār är namnet på en underjordisk, rituell musik och dans från mellanöstern som i århundraden spelats av och för kvinnor ur de lägre samhällsskikten. Den anses av somliga vara en sorts exorcism men fyller på samma gång betydligt mera jordnära funktioner. Kvinnor som lever i fattigdom och under stränga regler söker sig till de suggestiva zār-ritualerna för att kanalisera energi från demoner och andar – eller för att komma undan man och barn, släppa loss och bli av med de frustrationer som vardagslivet ofta innebär för dem. De hypnotiska rytmerna på trummor och maracas växer fram gradvis, accelererar och exploderar i ett smattrande klimax i takt med gryningens intåg. Det är en musikalisk reningsprocess av uråldrigt snitt.

I Egypten har zār-musiken länge varit en förbjuden musik, som tvingats leva i skuggan. Utövarna (ofta sydegyptier med sudanesisk bakgrund) har inte sällan utsatts för påtryckningar från muslimska grupper som anser att den är en olämplig rest av forna tiders naturreligioner. Under de senaste åren har intresset för zār emellertid vuxit i Egypten, och både musiken och ritualerna syns nu mer öppet i samhället. I Kairo är det främsta exemplet på detta gruppen Mazaher. Gruppen består huvudsakligen av kvinnliga musiker som blandar inslag från olika strömningar inom Zār.

Clandestino Botnik är vår festivalutflykt till den konstnärsdrivna gården Bottna i Tanums kommun (nära Gerlesborgs konstskola).

Clandestino Institut
Tredje Långgatan 13b
413 03 Göteborg

Scroll to Top